Iphone X är faktiskt studiofoto-kapabel

En brittisk reklamgranskande organisation konstaterar att Apple inte ljuger om Iphone X förmåga att fotografera med studiokvalitet.

För några månader sedan släppte Apple en reklamfilm där företaget påstod att Iphone X kan användas för att fotografera porträttbilder i en fotostudio. Detta ansåg några bekymrade brittiska medborgare vara förbannad lögn, och anmälde helt sonika Apple till The Advertising Standards Authority (ASA), den brittiska motsvarigheten till Reklamombudsmannen.

ASA tog anmälan och gjorde en grundlig undersökning, och kunde sedan konstatera att Iphone X minsann kan användas för att fånga porträttbilder i en studio. ASA konstaterar att Iphone X fotograferar med samma brännvidd som används för studioporträtt, 50 millimeter, och de konstaterade även att "studiokvalitet" inte är en definierad standard och att Apple därmed inte kan fällas för att inte uppnått denna.

ASA konstaterar vidare att Iphone X må sakna en del av de verktyg och effekter som används i en studio, men det som visas i reklamfilmen faktiskt också erbjuds i produkten, och därmed kan den inte fällas för falsk marknadsföring. Det här stämmer ganska väl in på parollen "det är inte kameran som gör fotografen", och jag själv skulle inte kunna ta en vettig porträttbild om jag så hade världens bästa kamerautrustning till mitt förfogande.

Källa: ASA

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.