Iphone X är faktiskt studiofoto-kapabel

En brittisk reklamgranskande organisation konstaterar att Apple inte ljuger om Iphone X förmåga att fotografera med studiokvalitet.

För några månader sedan släppte Apple en reklamfilm där företaget påstod att Iphone X kan användas för att fotografera porträttbilder i en fotostudio. Detta ansåg några bekymrade brittiska medborgare vara förbannad lögn, och anmälde helt sonika Apple till The Advertising Standards Authority (ASA), den brittiska motsvarigheten till Reklamombudsmannen.

ASA tog anmälan och gjorde en grundlig undersökning, och kunde sedan konstatera att Iphone X minsann kan användas för att fånga porträttbilder i en studio. ASA konstaterar att Iphone X fotograferar med samma brännvidd som används för studioporträtt, 50 millimeter, och de konstaterade även att "studiokvalitet" inte är en definierad standard och att Apple därmed inte kan fällas för att inte uppnått denna.

ASA konstaterar vidare att Iphone X må sakna en del av de verktyg och effekter som används i en studio, men det som visas i reklamfilmen faktiskt också erbjuds i produkten, och därmed kan den inte fällas för falsk marknadsföring. Det här stämmer ganska väl in på parollen "det är inte kameran som gör fotografen", och jag själv skulle inte kunna ta en vettig porträttbild om jag så hade världens bästa kamerautrustning till mitt förfogande.

Källa: ASA

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.