Iphone X är faktiskt studiofoto-kapabel

En brittisk reklamgranskande organisation konstaterar att Apple inte ljuger om Iphone X förmåga att fotografera med studiokvalitet.

För några månader sedan släppte Apple en reklamfilm där företaget påstod att Iphone X kan användas för att fotografera porträttbilder i en fotostudio. Detta ansåg några bekymrade brittiska medborgare vara förbannad lögn, och anmälde helt sonika Apple till The Advertising Standards Authority (ASA), den brittiska motsvarigheten till Reklamombudsmannen.

ASA tog anmälan och gjorde en grundlig undersökning, och kunde sedan konstatera att Iphone X minsann kan användas för att fånga porträttbilder i en studio. ASA konstaterar att Iphone X fotograferar med samma brännvidd som används för studioporträtt, 50 millimeter, och de konstaterade även att "studiokvalitet" inte är en definierad standard och att Apple därmed inte kan fällas för att inte uppnått denna.

ASA konstaterar vidare att Iphone X må sakna en del av de verktyg och effekter som används i en studio, men det som visas i reklamfilmen faktiskt också erbjuds i produkten, och därmed kan den inte fällas för falsk marknadsföring. Det här stämmer ganska väl in på parollen "det är inte kameran som gör fotografen", och jag själv skulle inte kunna ta en vettig porträttbild om jag så hade världens bästa kamerautrustning till mitt förfogande.

Källa: ASA

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.