Volvo lanserar bildelningstjänsten M

App-baserade bildelningstjänster är här för att stanna. Med nya tjänsten M satsar Volvo på en framtid där få äger sin egen bil.

Det blir allt vanligare att du med en app enkelt kan beställa och betala för en taxi eller hyrbil med mobilen. En motivering till satsningen kan vara att det börjar bli omodernt att äga sin egen bil – i alla fall i storstäder. Mångas bilar står mestadels parkerade vilket gör det mer resurseffektivt om människor börjar dela.

Biltillverkaren Volvo har sedan 90-talet drivit bildelningsföretaget Sunfleet och med denna erfarenhet i bagaget lanserar de nu en ny bildelningstjänst de kallar M. Tjänsten ska vara ett "bättre alternativ till privat bilägande". Det är inte bara en app där du kan se var närmsta lediga bil finns, utan Volvo använder en egen teknik för inlärning som bygger på konversationer med användarna. De får svara på frågor om sina specifika behov och det är det mervärdet som ska få folk att välja Volvo.

Med M ska det kännas som att du har en egen bil, utan att du äger den. Det blir inte nödvändigtvis en masstjänst, utan en premiumvariant med lite högre krav i alla avseenden.

– Tjänsterna som idag erbjuds på marknaden är i stort alternativ till taxi eller kollektivtrafik. Vi fokuserar istället på hur människor använder de bilar de äger, vilket gör oss unika. Vi vill erbjuda ett riktigt alternativ till traditionella tjänster. Det ska göra det möjligt att leva livet på våra egna villkor, få saker gjorda och optimera vår dyrbara tid. Vi ser en möjlighet att erbjuda en premiumupplevelse, säger Bodil Eriksson, vd på Volvo Car Mobility i ett pressmedelande.

Volvos utvecklingsbas för tjänsten kommer att vara Stockholm. Ett större test av tjänsten kommer genomföras under hösten. Officiell lansering sker i Sverige och USA under våren 2019. Befintliga Sunfleet-kunder kommer också automatiskt att flyttas över till M under nästa år.

Läs mer: m.co

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.