Volvo lanserar bildelningstjänsten M

App-baserade bildelningstjänster är här för att stanna. Med nya tjänsten M satsar Volvo på en framtid där få äger sin egen bil.

Det blir allt vanligare att du med en app enkelt kan beställa och betala för en taxi eller hyrbil med mobilen. En motivering till satsningen kan vara att det börjar bli omodernt att äga sin egen bil – i alla fall i storstäder. Mångas bilar står mestadels parkerade vilket gör det mer resurseffektivt om människor börjar dela.

Biltillverkaren Volvo har sedan 90-talet drivit bildelningsföretaget Sunfleet och med denna erfarenhet i bagaget lanserar de nu en ny bildelningstjänst de kallar M. Tjänsten ska vara ett "bättre alternativ till privat bilägande". Det är inte bara en app där du kan se var närmsta lediga bil finns, utan Volvo använder en egen teknik för inlärning som bygger på konversationer med användarna. De får svara på frågor om sina specifika behov och det är det mervärdet som ska få folk att välja Volvo.

Med M ska det kännas som att du har en egen bil, utan att du äger den. Det blir inte nödvändigtvis en masstjänst, utan en premiumvariant med lite högre krav i alla avseenden.

– Tjänsterna som idag erbjuds på marknaden är i stort alternativ till taxi eller kollektivtrafik. Vi fokuserar istället på hur människor använder de bilar de äger, vilket gör oss unika. Vi vill erbjuda ett riktigt alternativ till traditionella tjänster. Det ska göra det möjligt att leva livet på våra egna villkor, få saker gjorda och optimera vår dyrbara tid. Vi ser en möjlighet att erbjuda en premiumupplevelse, säger Bodil Eriksson, vd på Volvo Car Mobility i ett pressmedelande.

Volvos utvecklingsbas för tjänsten kommer att vara Stockholm. Ett större test av tjänsten kommer genomföras under hösten. Officiell lansering sker i Sverige och USA under våren 2019. Befintliga Sunfleet-kunder kommer också automatiskt att flyttas över till M under nästa år.

Läs mer: m.co

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.