Volvo lanserar bildelningstjänsten M

App-baserade bildelningstjänster är här för att stanna. Med nya tjänsten M satsar Volvo på en framtid där få äger sin egen bil.

Det blir allt vanligare att du med en app enkelt kan beställa och betala för en taxi eller hyrbil med mobilen. En motivering till satsningen kan vara att det börjar bli omodernt att äga sin egen bil – i alla fall i storstäder. Mångas bilar står mestadels parkerade vilket gör det mer resurseffektivt om människor börjar dela.

Biltillverkaren Volvo har sedan 90-talet drivit bildelningsföretaget Sunfleet och med denna erfarenhet i bagaget lanserar de nu en ny bildelningstjänst de kallar M. Tjänsten ska vara ett "bättre alternativ till privat bilägande". Det är inte bara en app där du kan se var närmsta lediga bil finns, utan Volvo använder en egen teknik för inlärning som bygger på konversationer med användarna. De får svara på frågor om sina specifika behov och det är det mervärdet som ska få folk att välja Volvo.

Med M ska det kännas som att du har en egen bil, utan att du äger den. Det blir inte nödvändigtvis en masstjänst, utan en premiumvariant med lite högre krav i alla avseenden.

– Tjänsterna som idag erbjuds på marknaden är i stort alternativ till taxi eller kollektivtrafik. Vi fokuserar istället på hur människor använder de bilar de äger, vilket gör oss unika. Vi vill erbjuda ett riktigt alternativ till traditionella tjänster. Det ska göra det möjligt att leva livet på våra egna villkor, få saker gjorda och optimera vår dyrbara tid. Vi ser en möjlighet att erbjuda en premiumupplevelse, säger Bodil Eriksson, vd på Volvo Car Mobility i ett pressmedelande.

Volvos utvecklingsbas för tjänsten kommer att vara Stockholm. Ett större test av tjänsten kommer genomföras under hösten. Officiell lansering sker i Sverige och USA under våren 2019. Befintliga Sunfleet-kunder kommer också automatiskt att flyttas över till M under nästa år.

Läs mer: m.co

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.