Volvo lanserar bildelningstjänsten M

App-baserade bildelningstjänster är här för att stanna. Med nya tjänsten M satsar Volvo på en framtid där få äger sin egen bil.

Det blir allt vanligare att du med en app enkelt kan beställa och betala för en taxi eller hyrbil med mobilen. En motivering till satsningen kan vara att det börjar bli omodernt att äga sin egen bil – i alla fall i storstäder. Mångas bilar står mestadels parkerade vilket gör det mer resurseffektivt om människor börjar dela.

Biltillverkaren Volvo har sedan 90-talet drivit bildelningsföretaget Sunfleet och med denna erfarenhet i bagaget lanserar de nu en ny bildelningstjänst de kallar M. Tjänsten ska vara ett "bättre alternativ till privat bilägande". Det är inte bara en app där du kan se var närmsta lediga bil finns, utan Volvo använder en egen teknik för inlärning som bygger på konversationer med användarna. De får svara på frågor om sina specifika behov och det är det mervärdet som ska få folk att välja Volvo.

Med M ska det kännas som att du har en egen bil, utan att du äger den. Det blir inte nödvändigtvis en masstjänst, utan en premiumvariant med lite högre krav i alla avseenden.

– Tjänsterna som idag erbjuds på marknaden är i stort alternativ till taxi eller kollektivtrafik. Vi fokuserar istället på hur människor använder de bilar de äger, vilket gör oss unika. Vi vill erbjuda ett riktigt alternativ till traditionella tjänster. Det ska göra det möjligt att leva livet på våra egna villkor, få saker gjorda och optimera vår dyrbara tid. Vi ser en möjlighet att erbjuda en premiumupplevelse, säger Bodil Eriksson, vd på Volvo Car Mobility i ett pressmedelande.

Volvos utvecklingsbas för tjänsten kommer att vara Stockholm. Ett större test av tjänsten kommer genomföras under hösten. Officiell lansering sker i Sverige och USA under våren 2019. Befintliga Sunfleet-kunder kommer också automatiskt att flyttas över till M under nästa år.

Läs mer: m.co

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!

Netflix uppdaterar gränssnittet på sin tv-app, och ett nytt sidofält kommer snart att rullas ut till alla användare. Enligt Netflix ska det göra navigeringen enklare.

Bang & Olufsen samlar alla sina produkter under en flagg, när märket B&O Play pensioneras.

Nu är Airplay 2 här, och med detta förvandlas Sonos ganska slutna högtalare till ett flexibelt underhållningssystem. Men det är inte helt utan brister.

Förra veckan handlade vårt torsdagsquiz om Samsung, och det gick bra för många även om få lyckades få alla rätt. Svårast var att veta när Samsung grundades.

Samsung har utvecklat marknades första LPDDR5-minne tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är 1,5 gånger snabbare än de minnen som sitter i dagens mobiltelefoner.