Grattis på tioårsdagen App Store

Nu har App Store fyllt tio år och jag har plitat ihop ett litet kärleksbrev. Under åren som gått har butiken och dess innehåll haft stor inverkat på alla delar av mitt liv – hur jag lever, arbetar, reser och får min underhållning.

Den 10 juli 2008 lanserades App Store med 500 appar och kort därefter laddade jag själv ned mina första appar. Enligt min köphistorik slog jag till på Facebook, Wordpress och spelet Panda Cookie. Sedan dess har jag laddat ned massor av appar för att leva, jobba, resa och underhållas. Det finns ju appar till allt!

App Store fyller alltså snart tio år och det känns lite svårt att förklara vilken påverkan den där lanseringen haft på samhället och förstås mitt eget liv, men jag ska göra ett försök. Mobilen jag bär med mig överallt är så mycket mer än en telefon. Det är en superdator som fixar allt jag behöver hjälp med. Tack vare alla skickliga utvecklare har jag appar och tjänster som underlättar alla delar av livet var jag än är. Det är fantastiskt nu när jag tänker på det.

Minns inte Panda Cookie, men Facebook har jag ju kvar än idag...

Ända från starten har jag handlat appar för både nytta och nöje, privat och till skola eller jobb. Spel, träningsappar, appar för att göra-listor och påminnelser, fakta-appar, verktyg av alla de slag och foto-appar. Det som ändrats till det bättre genom åren är förstås utbudet – nu finns det någonstans kring två miljoner appar att välja mellan – men apparna har också blivit bättre, kraftfullare och mer komplexa.

Från början var mycket av det jag gjorde "fast" lokalt i min enhet, nu kan jag lagra min data i molnet och dela det jag vill med andra. Det finns i stort sett ingenting jag inte kan göra direkt i mobilen längre. Jag hanterar all planering för både familjen och jobbet, sköter mina bankaffärer, kollar på tv-serier i kollektivtrafiken, beställer resor inför semestern och får digitala biljetter. Jag kan jobba från andra platser än kontoret och åka på mässor och snabbt direktsända mina upplevelser. Jag får hjälp från karttjänster att hitta till nya platser och tar bättre bilder än när jag släpade runt på min systemkamera.

Nä, nu får det vara dags att avrunda. Grattis på tioårsdagen App Store och tack till alla utvecklare som gjort allt det här magiska möjligt! Jag ser fram emot att hänga med ett par år till och se vart det leder.

Kommentarer
2 svar

Förra veckan ställde vi kluriga frågor om Samsung, och tidigare har vi gjort samma sak med Google. Denna varma sommarvecka vill vi veta vad ni vet om Apple. Klarar ni tio rätt? Lycka till!

Netflix uppdaterar gränssnittet på sin tv-app, och ett nytt sidofält kommer snart att rullas ut till alla användare. Enligt Netflix ska det göra navigeringen enklare.

Bang & Olufsen samlar alla sina produkter under en flagg, när märket B&O Play pensioneras.

Nu är Airplay 2 här, och med detta förvandlas Sonos ganska slutna högtalare till ett flexibelt underhållningssystem. Men det är inte helt utan brister.

Förra veckan handlade vårt torsdagsquiz om Samsung, och det gick bra för många även om få lyckades få alla rätt. Svårast var att veta när Samsung grundades.

Samsung har utvecklat marknades första LPDDR5-minne tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är 1,5 gånger snabbare än de minnen som sitter i dagens mobiltelefoner.