Grattis på tioårsdagen App Store

Nu har App Store fyllt tio år och jag har plitat ihop ett litet kärleksbrev. Under åren som gått har butiken och dess innehåll haft stor inverkat på alla delar av mitt liv – hur jag lever, arbetar, reser och får min underhållning.

Den 10 juli 2008 lanserades App Store med 500 appar och kort därefter laddade jag själv ned mina första appar. Enligt min köphistorik slog jag till på Facebook, Wordpress och spelet Panda Cookie. Sedan dess har jag laddat ned massor av appar för att leva, jobba, resa och underhållas. Det finns ju appar till allt!

App Store fyller alltså snart tio år och det känns lite svårt att förklara vilken påverkan den där lanseringen haft på samhället och förstås mitt eget liv, men jag ska göra ett försök. Mobilen jag bär med mig överallt är så mycket mer än en telefon. Det är en superdator som fixar allt jag behöver hjälp med. Tack vare alla skickliga utvecklare har jag appar och tjänster som underlättar alla delar av livet var jag än är. Det är fantastiskt nu när jag tänker på det.

Minns inte Panda Cookie, men Facebook har jag ju kvar än idag...

Ända från starten har jag handlat appar för både nytta och nöje, privat och till skola eller jobb. Spel, träningsappar, appar för att göra-listor och påminnelser, fakta-appar, verktyg av alla de slag och foto-appar. Det som ändrats till det bättre genom åren är förstås utbudet – nu finns det någonstans kring två miljoner appar att välja mellan – men apparna har också blivit bättre, kraftfullare och mer komplexa.

Från början var mycket av det jag gjorde "fast" lokalt i min enhet, nu kan jag lagra min data i molnet och dela det jag vill med andra. Det finns i stort sett ingenting jag inte kan göra direkt i mobilen längre. Jag hanterar all planering för både familjen och jobbet, sköter mina bankaffärer, kollar på tv-serier i kollektivtrafiken, beställer resor inför semestern och får digitala biljetter. Jag kan jobba från andra platser än kontoret och åka på mässor och snabbt direktsända mina upplevelser. Jag får hjälp från karttjänster att hitta till nya platser och tar bättre bilder än när jag släpade runt på min systemkamera.

Nä, nu får det vara dags att avrunda. Grattis på tioårsdagen App Store och tack till alla utvecklare som gjort allt det här magiska möjligt! Jag ser fram emot att hänga med ett par år till och se vart det leder.

Kommentarer
2 svar

Den sjätte utgåvan packar in imponerande mycket prestanda i ett snyggt och tystgående paket, men som proffsplatta lämnar den fortfarande en del att önska.

En ny läcka anger att den omtalade Ipad Mini 5 bara kommer uppgraderas på insidan, och den som väntar sig moderna funktioner till det yttre kan bli besviken.

Samsung skrattar nog inte åt denna senaste Norge-historian. Flaggskeppet Galaxy S10 ska lanseras imorgon, men norsk tv visade reklamfilmen redan nu.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.

99 och Samsung bjuder in till mingel, och du är inbuden att hänga med! Imorgon kollar vi på Unpacked-eventet tillsammans på lokal i Stockholm.

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

Tack till Zimpan för detta #nyhetstips!