Samsungs snabba minnen kan göra underverk för framtidens mobiler

Samsung har utvecklat marknades första LPDDR5-minne tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är 1,5 gånger snabbare än de minnen som sitter i dagens mobiltelefoner.

Samsung är väl kända för sina mobiltelefoner i Galaxy-serien, men påverkar förmodligen mobilbranschen mer genom sin komponenttillverkning. Jättebolaget Samsung tillverkar bland annat bildskärmar och minnen som används i både Iphone och andra Android-tillverkare.

1,5 gånger snabbare än dagens minnen På minnesfronten händer det grejor, och Samsung meddelar att man genomfört funktionstester på ett primärminne av typen LPDDR5 DRAM, tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är marknadens första sådana minne, och prototypen klarar enligt Samsung en datahastighet på upp till 6,4 Gbps. Det är 1,5 gånger snabbare än det LPDDR4X-minne som återfinns i dagens flaggskepp, till exempel Iphone X, Google Pixel och Galaxy S9.

Det nya LPDDR5-minnet är också betydligt bättre på att spara ström än dagens minnesmoduler. När det inte används kan minnet gå ner i djupvila, vilket ska dra ned strömförbrukningen till ungefär hälften jämfört med ett LPDDR4X-minne.

Samsung avslöjar inte när massproduktion av det nya minnet kan inledas, men räkna inte med att det dyker upp i en mobiltelefon det närmaste året.

Källa: Samsung

Norska NRK avslöjar att Nokia 7 Plus-mobiler har skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina. HMD Global erkänner vad som hänt, men säger sig ha åtgärdat det hela med en mjukvaruuppdatering.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Nästa års modeller ska enligt rykten inte göra skillnad på lyxigare och billigare modeller i valet av skärmpanel, och kanske offra flärpen helt.

På måndag väntas Apple presentera sin nya strömmande tv-tjänst, och listan över produktioner och program som företaget arbetar på är lång. Här är hela listan – men kan Apple verkligen utmana Netflix, Amazon och HBO?

Apple fortsätter att släppa nya prylar. Nu finns en ny version av deras populära trådlösa hörlurar Airpods ute i handeln.

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.