Samsungs snabba minnen kan göra underverk för framtidens mobiler

Samsung har utvecklat marknades första LPDDR5-minne tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är 1,5 gånger snabbare än de minnen som sitter i dagens mobiltelefoner.

Samsung är väl kända för sina mobiltelefoner i Galaxy-serien, men påverkar förmodligen mobilbranschen mer genom sin komponenttillverkning. Jättebolaget Samsung tillverkar bland annat bildskärmar och minnen som används i både Iphone och andra Android-tillverkare.

1,5 gånger snabbare än dagens minnen På minnesfronten händer det grejor, och Samsung meddelar att man genomfört funktionstester på ett primärminne av typen LPDDR5 DRAM, tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är marknadens första sådana minne, och prototypen klarar enligt Samsung en datahastighet på upp till 6,4 Gbps. Det är 1,5 gånger snabbare än det LPDDR4X-minne som återfinns i dagens flaggskepp, till exempel Iphone X, Google Pixel och Galaxy S9.

Det nya LPDDR5-minnet är också betydligt bättre på att spara ström än dagens minnesmoduler. När det inte används kan minnet gå ner i djupvila, vilket ska dra ned strömförbrukningen till ungefär hälften jämfört med ett LPDDR4X-minne.

Samsung avslöjar inte när massproduktion av det nya minnet kan inledas, men räkna inte med att det dyker upp i en mobiltelefon det närmaste året.

Källa: Samsung

I veckans quiz ställde vi frågor om Googles nya produkter, och det visade sig att många hade åtminstone ganska bra koll på sökjättens lanseringar.

Att sälja Android-mobiler med Googles appbutik Play kommer framöver att kosta pengar i EU, och både webbläsaren Chrome och Googles sökmotor får en fristående licens. Detta kan leda till en helt ändrad maktbalans framöver på Android-marknaden.

Tack till PaO för detta #nyhetstips!

Apple Watch Series 4 ser ut att bli en riktig succé, och många har redan kommit igång ordentligt med sina klockor. Vi är nyfikna – hur ser din urtavla ut? Vilka komplikationer och färger använder du? Dela din egen, och inspireras av andra!

Med kommande IOS 12.1 introduceras 70 nya emoji-symboler, en av dem en bagel. En första version av bageln dög inte enligt internet, men var bara lugn. Apple har redan filat på designen.

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

American Express fungerar nu med den mobila betaltjänsten Apple Pay i Sverige.

Tack till Being Remixed för detta #nyhetstips!