Samsungs snabba minnen kan göra underverk för framtidens mobiler

Samsung har utvecklat marknades första LPDDR5-minne tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är 1,5 gånger snabbare än de minnen som sitter i dagens mobiltelefoner.

Samsung är väl kända för sina mobiltelefoner i Galaxy-serien, men påverkar förmodligen mobilbranschen mer genom sin komponenttillverkning. Jättebolaget Samsung tillverkar bland annat bildskärmar och minnen som används i både Iphone och andra Android-tillverkare.

1,5 gånger snabbare än dagens minnen På minnesfronten händer det grejor, och Samsung meddelar att man genomfört funktionstester på ett primärminne av typen LPDDR5 DRAM, tillverkat med 10 nanometers-teknik. Det är marknadens första sådana minne, och prototypen klarar enligt Samsung en datahastighet på upp till 6,4 Gbps. Det är 1,5 gånger snabbare än det LPDDR4X-minne som återfinns i dagens flaggskepp, till exempel Iphone X, Google Pixel och Galaxy S9.

Det nya LPDDR5-minnet är också betydligt bättre på att spara ström än dagens minnesmoduler. När det inte används kan minnet gå ner i djupvila, vilket ska dra ned strömförbrukningen till ungefär hälften jämfört med ett LPDDR4X-minne.

Samsung avslöjar inte när massproduktion av det nya minnet kan inledas, men räkna inte med att det dyker upp i en mobiltelefon det närmaste året.

Källa: Samsung

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!