Google kluvet inför ersättaren till Android

Google arbetar på Fuchsia, ett operativsystem som på sikt ska ersätta Android. Men internt pågår en kamp om vad det nya systemet ska vara, inte minst vad gäller integritet och säkerhet.

I snart två år har det cirkulerat rykten om Googles nya operativsystem Fuchsia, och vad det ska användas till. I en längre rapport presenterar nu Bloomberg ett antal uppgifter om Fuchsia, och hur utvecklingen skapar konflikter internt hos Google. Alla verkar nämligen inte helt överens om hur Fuchsia ska fungera.

Fuchsia är utformat från grunden för att vara ett operativsystem i en tid där de flesta har ett stort antal uppkopplade prylar. Det betyder bland annat att röststyrning och ett ett smidigt sätt att erbjuda säkerhetsuppdateringar blir centralt. På sikt är tanken att Fuchsia ska ersätta Android som Googles huvudsakliga operativsystem för mobila enheter, men vägen dit är fortfarande lång.

Planen är att Android ska ersättas inom fem år För tillfället sägs upp emot hundra personer arbeta aktivt på Fuchsia, och planen är att systemet inledningsvis ska byggas in i uppkopplade smarta hemmet-prylar, så som Google Home och liknande röststyrda högtalare. Detta ska ske inom tre år, och därifrån ska Fuchsia utvecklas för att fungera i större enheter som Googles Chromebook-datorer. Sista steget är att ersätta Android som idag är världens mest använda operativsystem i mobiltelefoner. Målet är att Android ska ersättas senast om fem år, enligt anonyma källor som Bloomberg talat med.

Säkerhet och datainsamling

Offentligt är däremot inte mycket sagt om Fuchsia, och Google har bara kommenterat utvecklingen som en "investering i innovation". Enligt rapporten har heller inte planerna för Fuchsia fått klarttecken ännu, varken av Googles vd Sundar Pichai eller Android-chefen Hiroshi Lockheimer. Att ersätta Android med ett mer modernt system är heller inte ett projekt som genomförs i första taget.

Till att börja med är Google redan i hetluften vad gäller Android, och har nyligen åkt på rekordböter från EU-kommissionen för att ha utnyttjat sin starka ställning för att stärka sin dominans på sökmarknaden. Enligt EU har Google bland annat ställt krav på tillverkare som vill använda Android att Googles sökmotor och webbläsaren Google Chrome ska förinstalleras. Ett nytt operativsystem från Google lär därför bevakas hårt av EU-kommissionen. Ett ännu större hinder är dock att Google internt är drabbad av konflikter gällande Fuchsia.

Android är idag en riktig kassako för Google, och drar in stora pengar från bland annat annonser kopplade till sökningar och användardata. Fuchsia skulle behöva leva upp till sin föregångare på den punkten, men samtidigt är en av de grundläggande tankarna med Fuchsia att erbjuda ett modernt operativssystem. Det innebär höga krav på säkerhet och integritet, vilket kan innebära problem för Google.

En viktig del av Googles annonsintäkter bygger nämligen på möjligheten att spåra användare utifrån deras aktivitet och plats. Alltför starka integritets-funktioner i Fuchsia skulle kunna hota den affärsmodellen, och enligt rapporten har det redan brutit ut interna bråk mellan Googles ingenjörer och dess annonsavdelning. Att väga kraven på integritetsfunktioner och hög säkerhet mot datainsamling och annonsintäkter ser alltså ut att bli en svår balansgång för Googles ledning.

Får andra vara med och leka?

Att ersätta Android påverkar självklart också inte bara Google utan ett stort antal andra tillverkare av både hårdvara och mjukvara, som investerat mycket och knutit sina produkter till Androids ekosystem. Hur samarbetet mellan dessa partners kommer att se ut om Google lanserar att helt nytt OS är i högsta grad oklart.

Flera tillverkare har redan egna alternativ på gång Å ena sidan har Fuchsia möjligheten att bli ett snabbt och modernt system, vilket kan leda till mer attraktiva produkter. Å andra sidan är det inte känt i vilken omfattning Google kommer att tillåta andra tillverkare att sätta sin prägel på en mobilversion av Fuchsia. I dag har de flesta tillverkare ett eget gränssnitt som delvis ersätter standardversionen av Android, och många har också sina egna appar och särskilda tjänster.

Google har än så länge inte sagt något alls om huruvida Fuchsia kommer vara öppet på ett liknande sätt som Android, men det kommer nog vara ett krav från många som idag bygger Android-mobiler. Alternativt kan Fuchsia vara tänkt att användas bara av Google. Tillverkare som Samsung och Huawei har redan egna alternativ till Android under utveckling. Samsung jobbar vidare på Tizen, och enligt rykten har Huawei arbetat på sitt egna OS ända sedan 2012.

Kanske blir alltså Fuchsia mer som Googles egna version av Apples IOS – stängt och under fullständigt kontroll. Det skulle onekligen lösa en del av de problem Google idag har med Android, inte minst skulle det bli enklare att uppdatera systemet i en stadig takt om Google bara behövde bry sig om sin egna hårdvaruprodukter.

Dessutom bygger dagens version av Fuchsia inte på en Linux-kärna i grunden som Android gör, utan har en egen kärna som kallas Zircon. Det skulle innebära att några av dagens mobiltelefoner kanske inte ens kan installera Googles nästa operativsystem.

Källa: Bloomberg | SVT

Kommentarer
3 svar

Vad gör man när Apple utannonserar ett event samma dag som man tänkt lansera sin nya telefon med dunder och brak? Jo, man flyttar eventet.

Vi har fått hem Andreas lagom till ett nytt avsnitt av 99podden. Den här veckan om Huawei Mate 20 Pro och Google som nu inför licensavgifter för bland annat Google Play Store inom EU.

Om det vardagliga slitet börjar kännas kämpigt kan robotkompisen Vector underlätta livet med både charm och praktisk assistans.

Rykten fortsätter påstå att kommande Ipad Pro-modeller byter Lightning-porten mot USB Type-C, och ska bland annat stöda 4K-video ut till externa skärmar.

Apple är inte klara för i år, utan håller ännu ett event 30 oktober, där vi säkerligen får se nya modeller av Ipad Pro.

Tack till Manne23 för detta #nyhetstips!

Den svenska tjänsten Playpilot vill hjälpa alla där hemma i tv-soffan att hitta något gemensamt att titta på. Dessutom fungerar det som en tv-guide till alla de strömmande tjänster som du har tillgång till. 99 går igenom hur det funkar.