Så mycket vet vi om Apple

Många gjorde förra veckans quiz om Apple, och en hel del lyckades pricka in alla tio rätta svaren. Men de flesta fick bara sex eller sju rätt.

Förra veckans quiz handlade om Apple, och som förväntat var det många här som besitter riktigt stora kunskaper om världens största fruktföretag. Men många av frågorna var nog också klurigare än väntat. Hittills har 744 personer svarat på alla frågor och resultatet fördelar sig så här:

Har du missat förra veckans quiz? Gör det här vettja! Sedan finns facit längre ned i den här artikeln.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Här är de rätta svaren:

Fråga 1:

Apple Computer Company hette företaget från början, men när grundades det?

Svar: Apple Computer Company grundades 1976, i Steve Jobs garage.

Fråga 2:

Den första produkten var datorn Apple I. Vad kostade den?

Svar: Apple I kostade 666,66 dollar. Enligt myten var det Steve Wozniak som gillade jämna siffror.

Fråga 3:

Förutom Steve Jobs och Steve Wozniak var en tredje person med och grundade Apple. Denne hoppade dock av efter bara några veckor, vad hette personen?

Svar: Ronald Wayne, som sålde sin del i det nya företaget till Jobs och Wozniak för 800 dollar. Hade han haft kvar sina tio procent i Apple idag hade hans förmögenhet uppgått till gott och väl över 90 miljarder dollar.

Fråga 4:

Efter ett besök hos företaget Xerox PARC blev Jobs övertygad om att ett grafiskt användargränssnitt var framtiden. Vilken Apple-dator blev först med detta?

Svar: Apple Lisa var den första datorn från Apple med ett grafiskt användargränssnitt.

Bara 19,4 procent svarade rätt på den här frågan.

Fråga 5:

Hur många personer har varit Apples VD genom åren?

Svar: Detta var tydligen den svåraste frågan! Det är nämligen inte mindre än sju personer som axlat VD-rollen genom åren. Vi tar dem i turordning:
1977 – 1981: Michael Scott
1981 – 1983: Mike Markkula
1983 – 1993: John Sculley
1993 – 1996: Michael Spindler
1996 – 1997: Gil Amelio
1997 – 2011: Steve Jobs
2011 – Tim Cook

Fråga 6:

Vilken av följande var Apples första logotyp?

Svar: Som de flesta visste var Apples allra första logotyp svartvit, alltså alternativ B. Alternativ A är Apples berömda "regnbågslogga" som ersatte den första kort efteråt. Alternativ C är Apple Corps logga, alltså Beatles gamla skivbolag.

Fråga 7:

Som många andra teknikföretag ger Apple gärna produkter som är under utveckling speciella kodnamn. Vad kallades Power Macintosh 7100 under sin utveckling, något som ledde till att bolaget stämdes?

Svar: Astronomen Carl Sagan tyckte inte om att få en dator uppkallad efter sig. Han skrev ett skarpt brev till Apple, som fick företaget att ändra kodnamnet till BHA – "Butt-Head Astronomer". När Sagan fick reda på det stämde han Apple för förtal, men förlorade. Därefter stämde Sagan Apple igen, denna gång för att ha använt hans namn från första början. Apple vann även denna gång, men Sagan överklagade. Slutligen nådde båda parterna en förlikning, och Apple bad om ursäkt.

Lättast.

Fråga 8:

Apples butiker är välkända, och blir ofta något av ett landmärke i städerna där de förläggs. Den första butiken öppnade i USA år 2001, och 2012 kom den första butiken till Sverige – men var slogs portarna upp?

Svar: Detta var den fråga som flest kunde. Apples första svenska butik öppnade i Täby Centrum utanför Stockholm.

Fråga 9:

I Januari 2006 hände något anmärkningsvärt; Apple gick om konkurrenten Dell i marknadsvärde. Vilket råd hade Michael Dell gett Apple nio år tidigare?

Svar: Michael Dells förslag: Lägg ned verksamheten och ge pengarna tillbaka till aktieägarna.

Fråga 10:

Vilket av följande är INTE en produktserie i Macintosh-familjen?

Svar: Optima blev aldrig namnet på någon Macintosh-familj.

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

American Express fungerar nu med den mobila betaltjänsten Apple Pay i Sverige.

Tack till Being Remixed för detta #nyhetstips!

Sennheiser Memory Mic är en trådlös mikrofon som kan vara ett bra verktyg för dig som gillar att filma med mobilen. 99 har testat.

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Med den senaste uppdateringen av Swish-appen för IOS har det dykt upp ett alternativ för att betala med Bluetooth i "vissa specialutrustade kassasystem". I forumet diskuteras vad detta kan betyda. Välkommen in i tråden du med!

Adobe storsatsar på Ipad, och förhandsvisar bland annat en fullversion av det kraftfulla redigeringsverktyget Photoshop som kommer till Apples platta nästa år.