Harry Potter och Kano lär dig programmera

Harry Potter-succén fick miljontals barn att börja läsa böcker igen, och nu ska trollkarlen också lära barn att programmera.

Kano är företaget som gjort sig kända genom sina datorpaket, där både barn och vuxna kan lära sig programmera på ett enkelt och roligt sätt. Att behärska programmering kan verkligen kännas som en slags magi, och det tar nu Kano fast på med sin senaste produkt. Här hjälper nämligen trollkarlen Harry Potter till.

The Harry Potter Kano Coding Kit låter ditt barn bygga ihop sin egen trollstav, och därefter använda den för att kasta magiska trollformler. Formlerna är i själva verket korta kodsnuttar, så samtidigt som barnen trollar är tanken att de ska lära sig en del om programmering. Den tillhörande appen innehåller över 70 magiska utmaningar, och finns tillgänglig både för IOS och Android, samt Mac och PC.

Harry Potter-paketet börjar säljas i oktober, men kan förbeställas från Kanos webbplats för 100 euro eller dryga tusenlappen.

Några potenta formler från Harry Potter-böckerna:

  • Aberto - Används för att öppna dörrar och fönster

  • Avada Kedavra - Farlig och förbjuden formel som dödar

  • Apparate - En formel för att teleportera sig

  • Petrificus Totalus - Attackformel som paralyserar offret

  • Protego Totalum - En praktiskt skyddsformel

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.