Här är alla tv-program Apple har på gång

Apple satsar stort på egenproducerat tv-material, och har slutit avtal med många av Hollywoods mest kända skådespelare, producenter och manusförfattare. Här är allt företaget har på gång, som snart kan komma till en Apple TV nära dig.

Apple arbetar vidare på att bygga upp ett bibliotek av eget material till sin kommande tv-tjänst, och börjar nu få en diger lista av filmer och tv-serier som man antingen köper rättigheterna till, eller spelar in själva.

Under ledning av de tidigare Sony-cheferna Jamie Erlicht och Zack Van Amburg ska Apple nu bli en aktör att räkna med, och förhoppningsvis få många fler människor att införskaffa en Apple TV eller annan Apple-produkt. De båda rapporterar direkt till Apple Music-chefen Eddy Cue, och listan över tv-profiler och licenser som köpts upp är redan ganska lång.

Hur Apple kommer att distribuera alla de här serierna är än så länge okänt. De första programmen erbjöds som en del av musiktjänsten Apple Music, men det verkar troligt att ett bredare tv-utbud kommer att kosta extra, eller finnas som ett helt eget abonnemang.

Här är en lista över produktioner som Apple har på gång. Sammantaget kanske det inte räcker för att bli ett nytt Netflix, men det är onekligen en hel del intressant i görningen, där det finns något för de flesta. Listan uppdateras kontinuerligt när nya uppgifter blir tillgängliga.

Är det något särskilt du ser extra mycket fram emot? Berätta i kommentarerna!

Amazing Stories

Tio nya avsnitt av Steven Spielbergs science fiction-antologi från 1980-talet är beställd, och budgeten är satt till höga 5 miljoner dollar per avsnitt. Spielbergs bolag Amblin står för produktionen tillsammans med NBC Universal.

Are You Sleeping

En dramaserie i tio delar, baserad på romanen av Kathleen Barber. Boken handlar om hur en podcast öppnar upp ett gammalt mordfall, liknande den populära podden Serial.

Calls

En engelsk version av den franska tv-serien Calls, där korta avsnitt förmedlar en berättelse utifrån riktiga ljudinspelningar och inte så mycket bilder. De flesta avsnitt faller inom mysterie- eller skräck-genren.

Central Park

En animerad tv-serie av Loren Bouchard (Bob´s Burgers). Serien kommer handla om en familj med vaktmästare i Central Park, som räddar världen. 26 avsnitt är beställda till att börja med.

Defending Jacob

Apple har beställt en serie baserad på en bästsäljande bok av William Landay. Det är en thriller-serie om mordet på en 14-årig pojke och hans vän Jacob, som kanske har begått brottet. En viktig roll i serien kommer att spelas av Chris Evans, annars känd från Disneys-filmer som Captain America och The Avengers.

The Elephant Queen

Apple har enligt Deadline förhandlat till sig rättigheterna till den här långfilmsdokumentären av de prisbelönta naturfilmarna Mark Deeble och Victoria Stone. I filmen får vi följa de afrikanska elefanterna.

Home

En dokumentärserie där vi får följa med in i "världens mest extraordinära hem". Verkar likna MTV-serien Cribs, men ska ha mer fokus på design och arkitektur. Tio avsnitt är beställda inledningsvis.

Little America

En tv-serie om amerikanska immigranter, baserat på reportage från tidskriften Epic Magazine. Serien utvecklas av Kumail Najiani och Emily V. Gordon (The Big Sick), Lee Eisenberg (The Office) och Alan Yang (Master of None)

Little Voices

En komediserie med halvtimmesavsnitt från producenten J.J. Abrams (Lost) och musikern Sara Bareilles. Serien beskrivs som ett kärleksbrev till det varieradne musiklivet i New York, och handlar om en grupp 20-åringar som söker sin egna röst. Tio avsnitt är beställda.

Losing Earth

Apple har köpt rättigheterna till en New York Times-berättelse om klimatförändringarna som heter Losing Earth: The Decade We Almost Stopped Climate Change. Den är skriven av Nathaniel Rich, och täcker en tidsperiod mellan 1979 och 1989. Planen är att det ska bli en tv-serie, rapporterar New York Times.

Pachinko

Apple har säkrat rättigheterna till den bästsäljande romanen av Min Jin Lee, där genom fyra generationer får följa en fattig koreansk familj som migrerat till Japan. Tv-versionen ska skrivas och produceras av Soo Hugh (The Killing, Under the Dome).

See

Ett "episkt framtidsdrama" som vi vet mycket lite om, förutom att Game of Thrones-profilen Jason Momoa ska spela en av huvudrollerna. See utvecklas av Steven Knight (Peaky Blinders) och Francis Lawrence (Hunger Games).

Shantaram

En serie baserad på den bästsäljande romanen med samma namn, skriven av Gregory David Roberts. I boken får vi följa Lin, som flyr från ett australiensiskt fängelse och försvinner i staden Bombay. Producent blir Eric Warren (American Hustle).

Stiftelsen

Isaac Asimovs klassiska science fiction-romaner ska bli tv-serie. I Stiftelsen får vi följa matematikern och psykohistorikern Hari Seldon, som arbetar på att bevara mänsklighetens kunskap när det galaktiska imperiet faller. Hur själva tv-serien blir har vi ingen aning om.

Swagger

En dramaserie baserad på basketspelaren Kevin Durants liv. Produceras av Durants egna bolag Thirty Five Media och Reggie Rock Bythewood (Notorious) kommer att skriva och regissera.

Time Bandits

Enligt nya rykten är Apple när att säkra rättigheterna till Terry Gilliams snurriga fantasyfilm Time Bandits från 1981. I orginalfilmen får vi följa 11-årige Kevin som reser i tiden tillsammans med sex dvärgar som stulit en karta över tid och rum från Den Högste. I de många rollerna syntes bland annat John Cleese, Michael Palin, Sean Connery, Kenny Baker och Ian Holm.

Enligt Deadline ska Apple göra en tv-serie av det hela, med Terry Gilliam som producent.

You Think It, I´ll Say It

Halvtimmeskomedi baserad på Curtis Sittenfeld novelsamling. Tidigare skulle Kristen Wiig spelat huvudrollen, men hon har hoppat av på grund av schemakonflikter.

Wolfwalkers

Cartoon Saloon har skapat prisbelönta tecknade filmer så som "The Song of the Sea", och Apple ligger enligt rykten i förhandlingar med studion om att få exklusiv distributionsrätt till nästa film. Enligt Deadline har Apple säkrat rättigheterna till Wolfwalkers, en animerad långfilm från oskarsnominerade Tomm Moore och Ross Stewart. I Wolfwalkers får vi besöka ett Irland fyllt av övernaturliga krafter.

En morgonshow med Jennifer Anniston och Reese Witherspoon

Två säsonger av denna pratshow är beställd, där Witherspoon och Aniston kollar in människors liv, närmare bestämt "de som får USA att vakna på morgonen". De båda stjärnorna kommer själva producera, under Kerry Ehrin (Bates Motel) vakande hand.

Ett rymddrama av Ronald D. Moore

Moore är nog mest känd för nyversionen av Battlestar Galactica från 2004, men har även arbetat med många olika Star Trek-serier. Inte mycket är känt om den nya serien, förutom att den kommer utforska "vad som hade hänt om rymdkapplöpningen aldrig upphört".

Senaste nytt är att ett gäng kända skådespelare är knutna till serien. Joel Kinnaman, Michael Dorman och Sarah Jones har alla skrivit på för att medverka, rapporterar Variety. Svenske Kinnaman syntes ju nyligen i en annan science fiction-serie, nämligen Altered Carbon på Netflix.

En dramaserie av Damien Chazelle

Chazelle är känd för den omåttligt populära musikalkomedin La La Land från 2016, och kommer att skriva och regissera varje avsnitt av ett nytt drama som vi annars vet mycket lite om.

En thrillerserie av M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan har gjort sucéer som Sjätte Sinnet, men också stolpskott som The Happening. Apple har beställt inledningsvis tio halvtimmesavsnitt av en psykologisk thriller producerad av Shyamalan, som också kommer att regissera det första avsnittet.

En tv-serie om Emily Dickinson

Emily Dickinson är en av USA:s mest kända poeter, och i tv-serien utlovas vi en komisk inblick i hennes värld och dåtidens socitetsliv, könsordning och familjeliv. Hailee Steinfeld (True Grit) ska spela Dickinson.

Ett drama om Hilde Lysiak

Lysiak föddes 2006, men publicerar redan sin egna lokaltidning i Selinsgrove, Pennsylvania under titeln Orange Street News. I serien får vi följa hennes arbete med att rapportera om ett mordfall som den lilla staden försöker mörka. Tio avsnitt är beställda till en början.

En komedi från gänget bakom "It’s Always Sunny in Philadelphia"

Apples senaste beställning är en komediserie från Rob McElhenney och Charlie Day, kända för sin succeserie It’s Always Sunny in Philadelphia. Den nya serien kommer bestå av halvtimmesavsnitt och produceras i samarbete med Lionsgate-3 och Ubisoft. Förutom det är det inte mycket vi vet om den kommande serien.

Nånting med Oprah Winfrey

Apple och megastjärnan Oprah Winfrey har skrivit ett flerårigt kontrakt som ska resultera i en serie där Oprahs "unika förmåga att beröra människor över hela världen" ska lyftas fram.

Nånting med Sesame Workshop

Sesame Workshop är en icke vinstdrivande organisation som producerar utbildande barnprogram, av vilka den mest kända är Sesame Street. Avtalet med Apple täcker både en animerad och en vanlig tv-serie. Dessutom ska en exklusiv serie med dockor skapas, med helt andra karaktärer än klassiska Sesame Street.

Kommentarer
2 svar

Näthandelsjätten Amazon har kallat till presskonferens i Stockholm på onsdag – nu kan den länge omtalade svenska etableringen vara här.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Det lackar mot jul, och kanske har du fortfarande en del klappar att handla innan du kan slappna av. Här är några tips på ställen att handla från som vi på 99 brukar använda oss av. Innehåller provisionslänkar.

Sony och Samsung har redan presenterat kamerasensorer med 48 megapixel, och nu hakar även Honor och Xiaomi på tåget med extremt högupplösta bildfångare.

Google vill utöka sitt huvudkontor i Mountain View med ett nytt campus, jätten har köpt mer mark och 25 gamla byggnader ska bort för att ge plats åt en liten stad med kontor, butiker och bostäder.

Det har dykt upp ett gäng skyddsfodral av olika slag till Apples Airpods – men trenden i Sydkorea har inget med silikon eller läder att göra, där är det virkade små gulliga figurer som är grejen att stoppa ditt batterifodral i.

Det är hög tid att handla julklappar nu och 99 har sammanställt några av de bästa tipsen när det gäller hårda teknikklappar. Bidra gärna med egna tips i kommentarstråden.