Nästa Ipad kan tappa hörlurskontakten

Det börjar bli dags för en ny Ipad-design, och ska vi tro den senaste tidens rykten kommer hörlursporten försvinna, och och den fysiska storleken minska.

Apple väntas någon gång under året uppdatera sina Ipad Pro-modeller, och många tror att det nu är dags för en större förändring i designen. Enligt nya uppgifter kommer Apple att ta en del inspiration från den dyra succén Iphone X, bland annat genom att hemknappen försvinner och – knappast förvånande – enheten utrustas med Face ID.

Enligt källor från Apples leverantörskedja i Asien kommer båda modellerna av Ipad Pro också bli lite mindre än tidigare, bland annat tack vare avsaknaden av hemknapp men också genom en mer modern chassidesign. 10,5-tumsmodellen uppges få ungefär samma tjocklek, men något smalare och lägre. Den större 12,9-tumsmodellen väntas förminskas motsvarande.

Ipad Pro 10,5 tum

Mått

Befintlig modell

Ny modell (obekräftad)

Tjocklek

6,1 mm

6 mm

Höjd

250,6 mm

247,1 mm

Bredd

174,1 mm

178,7 mm

Ipad Pro 12,9 tum

Mått

Befintlig modell

Ny modell (obekräftad)

Tjocklek

6,9 mm

6,4 mm

Höjd

305,7 mm

280 mm

Bredd

220,6 mm

215 mm

Hej då hörlursporten?

När Apple plockade bort hörlursporten från Iphone i och med lanseringen av Iphone 7 2016 möttes de av skarp kritik och visst hån från omvärlden. Nu väntas Apple göra samma med hörlurskontakten på Ipad, och frågan är om beslutet kommer att bli kontroversiellt även denna gång. Enligt uppgift kommer Apple inte att skicka med någon 3,5mm-adapter den här gången, utan bara förlita sig på att de flesta använder Bluetooth-hörlurar.

Det extra utrymmet som uppstår ska användas för att göra batteriet större, kameran bättre och nya Ipad Pro får dessutom en högre vattenresistens.

En intressant uppgift är också att Apple kommer att flytta kontakten Smart Connector från ena långsidan till botten bredvid Lightning-anslutningen. I dagsläget används Smart Connector främst för tillbehöret Smart Keyboard, och det är inte känt hur det i så fall skulle fungera på en ny modell.

Ett tangentbordsfodral känns ju som mest användbart med en Ipad i landskapsläge, med tanke på själva tangentbordets utformning. Apple har ju tidigare erbjudit ett tangentbord för Ipad i porträttläge, men då inte som ett skyddsfodral. Det är också svårt att se vad fördelen skulle vara med att flytta kontakten, om inte Apple också har ett nytt spännande tillbehör på gång.

När kommer nya Ipad Pro?

När det kommer till Ipad har Apple varierat sig lite under åren, och det är svårt att säga med stor säkerhet när nya modeller kommer. Förra årets modeller kom i juni, men generationen innan släpptes 12,9-tumsmodellen i november 2015 och den mindre i mars 2016.

Om vi utgår från att Ipad Pro uppdateras detta året är det mest sannolikt att de kommer att lanseras antingen i september jämsides med nya Iphone-modeller, eller under ett eget event senare under hösten. Många år, men inte alla, har Apple hållit ett mindre event i oktober där bland annat Ipad och nya Mac-modeller har presenterats.

Kommentarer
8 svar

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.