Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nästa Ipad kan tappa hörlurskontakten

Det börjar bli dags för en ny Ipad-design, och ska vi tro den senaste tidens rykten kommer hörlursporten försvinna, och och den fysiska storleken minska.

Apple väntas någon gång under året uppdatera sina Ipad Pro-modeller, och många tror att det nu är dags för en större förändring i designen. Enligt nya uppgifter kommer Apple att ta en del inspiration från den dyra succén Iphone X, bland annat genom att hemknappen försvinner och – knappast förvånande – enheten utrustas med Face ID.

Enligt källor från Apples leverantörskedja i Asien kommer båda modellerna av Ipad Pro också bli lite mindre än tidigare, bland annat tack vare avsaknaden av hemknapp men också genom en mer modern chassidesign. 10,5-tumsmodellen uppges få ungefär samma tjocklek, men något smalare och lägre. Den större 12,9-tumsmodellen väntas förminskas motsvarande.

Ipad Pro 10,5 tum

Mått

Befintlig modell

Ny modell (obekräftad)

Tjocklek

6,1 mm

6 mm

Höjd

250,6 mm

247,1 mm

Bredd

174,1 mm

178,7 mm

Ipad Pro 12,9 tum

Mått

Befintlig modell

Ny modell (obekräftad)

Tjocklek

6,9 mm

6,4 mm

Höjd

305,7 mm

280 mm

Bredd

220,6 mm

215 mm

Hej då hörlursporten?

När Apple plockade bort hörlursporten från Iphone i och med lanseringen av Iphone 7 2016 möttes de av skarp kritik och visst hån från omvärlden. Nu väntas Apple göra samma med hörlurskontakten på Ipad, och frågan är om beslutet kommer att bli kontroversiellt även denna gång. Enligt uppgift kommer Apple inte att skicka med någon 3,5mm-adapter den här gången, utan bara förlita sig på att de flesta använder Bluetooth-hörlurar.

Det extra utrymmet som uppstår ska användas för att göra batteriet större, kameran bättre och nya Ipad Pro får dessutom en högre vattenresistens.

En intressant uppgift är också att Apple kommer att flytta kontakten Smart Connector från ena långsidan till botten bredvid Lightning-anslutningen. I dagsläget används Smart Connector främst för tillbehöret Smart Keyboard, och det är inte känt hur det i så fall skulle fungera på en ny modell.

Ett tangentbordsfodral känns ju som mest användbart med en Ipad i landskapsläge, med tanke på själva tangentbordets utformning. Apple har ju tidigare erbjudit ett tangentbord för Ipad i porträttläge, men då inte som ett skyddsfodral. Det är också svårt att se vad fördelen skulle vara med att flytta kontakten, om inte Apple också har ett nytt spännande tillbehör på gång.

När kommer nya Ipad Pro?

När det kommer till Ipad har Apple varierat sig lite under åren, och det är svårt att säga med stor säkerhet när nya modeller kommer. Förra årets modeller kom i juni, men generationen innan släpptes 12,9-tumsmodellen i november 2015 och den mindre i mars 2016.

Om vi utgår från att Ipad Pro uppdateras detta året är det mest sannolikt att de kommer att lanseras antingen i september jämsides med nya Iphone-modeller, eller under ett eget event senare under hösten. Många år, men inte alla, har Apple hållit ett mindre event i oktober där bland annat Ipad och nya Mac-modeller har presenterats.

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.