Sony illa ute på mobilfronten

Sony har ingen anledning att glädjas över hur deras mobiltelefoner presterar på marknaden. Försäljningen har rasat med mer än en tredjedel från förra året, och endast 2 miljoner mobiler såldes under kvartalet.

Sony har inte haft något bra kvartal det kommer till att sälja mobiler. När företaget presenterade sina siffror nyligen avslöjades att försäljningen rasat till 2 miljoner exemplar – en minskning med 1,4 miljoner jämfört med samma period förra året. Som en jämförelse sålde Apple 41,3 miljoner exemplar av Iphone under samma kvartal.

Under hela 2017 sålde Sony 13,5 miljoner telefoner, och prognosen för 2018 är nu nedflyttad från tio till blygsamma nio miljoner. Företaget är därmed en av de minsta Android-tillverkarna tillsammans med HTC och LG, rejält omsprungen av märken som Huawei och Xiaomi. Frågan är hur länge Sony alls finns kvar som spelare på mobilmarknaden.

På andra områden ser det däremot ljusare ut för Sony. Försäljningen av Playstation 4 går utmärkt, och konsolen har nu passerat 82 miljoner sålda exemplar sedan lanseringen 2013. Det betyder att Playstation 4 snart har passerat föregångaren Playstation 3 som nådde upp i 84 miljoner sålda exemplar under sin livstid.

Den katastrofala mobilförsäljningen visar dock återigen vilken mördande konkurrens som råder inom Android-segmentet av premiumtelefoner. Sony har helt enkelt haft svårt att hävda sig, och inte kunnat erbjuda konsumenterna tillräckligt attraktiv hårdvara eller unika mjukvarufunktioner.

Källa: Sony | Apple

Kommentarer
14 svar

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.