Sony illa ute på mobilfronten

Sony har ingen anledning att glädjas över hur deras mobiltelefoner presterar på marknaden. Försäljningen har rasat med mer än en tredjedel från förra året, och endast 2 miljoner mobiler såldes under kvartalet.

Sony har inte haft något bra kvartal det kommer till att sälja mobiler. När företaget presenterade sina siffror nyligen avslöjades att försäljningen rasat till 2 miljoner exemplar – en minskning med 1,4 miljoner jämfört med samma period förra året. Som en jämförelse sålde Apple 41,3 miljoner exemplar av Iphone under samma kvartal.

Under hela 2017 sålde Sony 13,5 miljoner telefoner, och prognosen för 2018 är nu nedflyttad från tio till blygsamma nio miljoner. Företaget är därmed en av de minsta Android-tillverkarna tillsammans med HTC och LG, rejält omsprungen av märken som Huawei och Xiaomi. Frågan är hur länge Sony alls finns kvar som spelare på mobilmarknaden.

På andra områden ser det däremot ljusare ut för Sony. Försäljningen av Playstation 4 går utmärkt, och konsolen har nu passerat 82 miljoner sålda exemplar sedan lanseringen 2013. Det betyder att Playstation 4 snart har passerat föregångaren Playstation 3 som nådde upp i 84 miljoner sålda exemplar under sin livstid.

Den katastrofala mobilförsäljningen visar dock återigen vilken mördande konkurrens som råder inom Android-segmentet av premiumtelefoner. Sony har helt enkelt haft svårt att hävda sig, och inte kunnat erbjuda konsumenterna tillräckligt attraktiv hårdvara eller unika mjukvarufunktioner.

Källa: Sony | Apple

Kommentarer
14 svar

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.