Huawei är nu näst störst - Apple trea

Kinesiska Huawei har spurtat ordentligt de senaste åren, och är nu världens näst största telefontillverkare. Apple petas ned till bronsplatsen.

Samsung är fortsatt störst med drygt 20 procent av marknaden, men Huawei har seglat upp till en andra plats och Apple halkat ned till tredje. Det visar en ny rapport från Strategy Analytics som mäter den globala försäljningen av mobiltelefoner.

Enligt den senaste rapporten gick den totala försäljningen av mobiler ned med 3 procent detta kvartal jämfört med året innan, vilket ändå innebär 350 miljoner sålda enheter. Skälen som anges till minskningen är bland annat att konsumenter har kvar sina mobiler längre, samt att teleoperatörernas subventioner på nya mobiler har minskat.

Med Apple som amerikanskt undantag hittas de största aktörerna i Asien. Samsung sålde 71,5 miljoner telefoner under kvartalet – en minskning med hela 10 procent jämfört med samma period 2017. Den sydkoreanska jätten behåller dock förstaplatsen med god marginal.

Det ska vara Kina i år

En ordentlig spurt har kinesiska Huawei gjort, som ökat sin försäljning från 38,4 miljoner till 54,2 miljoner detta kvartal Det räcker för att knycka andraplatsen från Apple, som ligger kvar på nästan samma nivå som förra året med 41,3 miljoner sålda exemplar jämfört med 41 miljoner Q2 2017.

Utanför pallplats hittar vi Xiaomi på fjärde plats och med 32 miljoner sålda enheter. Också denna kinesiska aktör har ökat ordentligt, upp från 23,2 miljoner året innan. Slutligen på femte plats återfinns ännu ett kinesiskt bolag, nämligen Oppo som bland annat hantera märket Oneplus. Oppo lyckades sälja 30,2 miljoner mobiler detta kvartal, en liten ökning från 29,5 miljoner samma kvartal 2017.

Om du väljer mobil utifrån hur populär märket är ska du alltså köpa i sjunkande ordning: Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi och Oppo/Oneplus. Åtminstone det här kvartalet.

Källa: Strategy Analytics

Näthandelsjätten Amazon har kallat till presskonferens i Stockholm på onsdag – nu kan den länge omtalade svenska etableringen vara här.

Tack till Zeugma för detta #nyhetstips!

Det lackar mot jul, och kanske har du fortfarande en del klappar att handla innan du kan slappna av. Här är några tips på ställen att handla från som vi på 99 brukar använda oss av. Innehåller provisionslänkar.

Sony och Samsung har redan presenterat kamerasensorer med 48 megapixel, och nu hakar även Honor och Xiaomi på tåget med extremt högupplösta bildfångare.

Google vill utöka sitt huvudkontor i Mountain View med ett nytt campus, jätten har köpt mer mark och 25 gamla byggnader ska bort för att ge plats åt en liten stad med kontor, butiker och bostäder.

Det har dykt upp ett gäng skyddsfodral av olika slag till Apples Airpods – men trenden i Sydkorea har inget med silikon eller läder att göra, där är det virkade små gulliga figurer som är grejen att stoppa ditt batterifodral i.

Det är hög tid att handla julklappar nu och 99 har sammanställt några av de bästa tipsen när det gäller hårda teknikklappar. Bidra gärna med egna tips i kommentarstråden.