Huawei är nu näst störst - Apple trea

Kinesiska Huawei har spurtat ordentligt de senaste åren, och är nu världens näst största telefontillverkare. Apple petas ned till bronsplatsen.

Samsung är fortsatt störst med drygt 20 procent av marknaden, men Huawei har seglat upp till en andra plats och Apple halkat ned till tredje. Det visar en ny rapport från Strategy Analytics som mäter den globala försäljningen av mobiltelefoner.

Enligt den senaste rapporten gick den totala försäljningen av mobiler ned med 3 procent detta kvartal jämfört med året innan, vilket ändå innebär 350 miljoner sålda enheter. Skälen som anges till minskningen är bland annat att konsumenter har kvar sina mobiler längre, samt att teleoperatörernas subventioner på nya mobiler har minskat.

Med Apple som amerikanskt undantag hittas de största aktörerna i Asien. Samsung sålde 71,5 miljoner telefoner under kvartalet – en minskning med hela 10 procent jämfört med samma period 2017. Den sydkoreanska jätten behåller dock förstaplatsen med god marginal.

Det ska vara Kina i år

En ordentlig spurt har kinesiska Huawei gjort, som ökat sin försäljning från 38,4 miljoner till 54,2 miljoner detta kvartal Det räcker för att knycka andraplatsen från Apple, som ligger kvar på nästan samma nivå som förra året med 41,3 miljoner sålda exemplar jämfört med 41 miljoner Q2 2017.

Utanför pallplats hittar vi Xiaomi på fjärde plats och med 32 miljoner sålda enheter. Också denna kinesiska aktör har ökat ordentligt, upp från 23,2 miljoner året innan. Slutligen på femte plats återfinns ännu ett kinesiskt bolag, nämligen Oppo som bland annat hantera märket Oneplus. Oppo lyckades sälja 30,2 miljoner mobiler detta kvartal, en liten ökning från 29,5 miljoner samma kvartal 2017.

Om du väljer mobil utifrån hur populär märket är ska du alltså köpa i sjunkande ordning: Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi och Oppo/Oneplus. Åtminstone det här kvartalet.

Källa: Strategy Analytics

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

American Express fungerar nu med den mobila betaltjänsten Apple Pay i Sverige.

Tack till Being Remixed för detta #nyhetstips!

Sennheiser Memory Mic är en trådlös mikrofon som kan vara ett bra verktyg för dig som gillar att filma med mobilen. 99 har testat.

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Med den senaste uppdateringen av Swish-appen för IOS har det dykt upp ett alternativ för att betala med Bluetooth i "vissa specialutrustade kassasystem". I forumet diskuteras vad detta kan betyda. Välkommen in i tråden du med!

Adobe storsatsar på Ipad, och förhandsvisar bland annat en fullversion av det kraftfulla redigeringsverktyget Photoshop som kommer till Apples platta nästa år.