Huawei är nu näst störst - Apple trea

Kinesiska Huawei har spurtat ordentligt de senaste åren, och är nu världens näst största telefontillverkare. Apple petas ned till bronsplatsen.

Samsung är fortsatt störst med drygt 20 procent av marknaden, men Huawei har seglat upp till en andra plats och Apple halkat ned till tredje. Det visar en ny rapport från Strategy Analytics som mäter den globala försäljningen av mobiltelefoner.

Enligt den senaste rapporten gick den totala försäljningen av mobiler ned med 3 procent detta kvartal jämfört med året innan, vilket ändå innebär 350 miljoner sålda enheter. Skälen som anges till minskningen är bland annat att konsumenter har kvar sina mobiler längre, samt att teleoperatörernas subventioner på nya mobiler har minskat.

Med Apple som amerikanskt undantag hittas de största aktörerna i Asien. Samsung sålde 71,5 miljoner telefoner under kvartalet – en minskning med hela 10 procent jämfört med samma period 2017. Den sydkoreanska jätten behåller dock förstaplatsen med god marginal.

Det ska vara Kina i år

En ordentlig spurt har kinesiska Huawei gjort, som ökat sin försäljning från 38,4 miljoner till 54,2 miljoner detta kvartal Det räcker för att knycka andraplatsen från Apple, som ligger kvar på nästan samma nivå som förra året med 41,3 miljoner sålda exemplar jämfört med 41 miljoner Q2 2017.

Utanför pallplats hittar vi Xiaomi på fjärde plats och med 32 miljoner sålda enheter. Också denna kinesiska aktör har ökat ordentligt, upp från 23,2 miljoner året innan. Slutligen på femte plats återfinns ännu ett kinesiskt bolag, nämligen Oppo som bland annat hantera märket Oneplus. Oppo lyckades sälja 30,2 miljoner mobiler detta kvartal, en liten ökning från 29,5 miljoner samma kvartal 2017.

Om du väljer mobil utifrån hur populär märket är ska du alltså köpa i sjunkande ordning: Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi och Oppo/Oneplus. Åtminstone det här kvartalet.

Källa: Strategy Analytics

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.