Huawei är nu näst störst - Apple trea

Kinesiska Huawei har spurtat ordentligt de senaste åren, och är nu världens näst största telefontillverkare. Apple petas ned till bronsplatsen.

Samsung är fortsatt störst med drygt 20 procent av marknaden, men Huawei har seglat upp till en andra plats och Apple halkat ned till tredje. Det visar en ny rapport från Strategy Analytics som mäter den globala försäljningen av mobiltelefoner.

Enligt den senaste rapporten gick den totala försäljningen av mobiler ned med 3 procent detta kvartal jämfört med året innan, vilket ändå innebär 350 miljoner sålda enheter. Skälen som anges till minskningen är bland annat att konsumenter har kvar sina mobiler längre, samt att teleoperatörernas subventioner på nya mobiler har minskat.

Med Apple som amerikanskt undantag hittas de största aktörerna i Asien. Samsung sålde 71,5 miljoner telefoner under kvartalet – en minskning med hela 10 procent jämfört med samma period 2017. Den sydkoreanska jätten behåller dock förstaplatsen med god marginal.

Det ska vara Kina i år

En ordentlig spurt har kinesiska Huawei gjort, som ökat sin försäljning från 38,4 miljoner till 54,2 miljoner detta kvartal Det räcker för att knycka andraplatsen från Apple, som ligger kvar på nästan samma nivå som förra året med 41,3 miljoner sålda exemplar jämfört med 41 miljoner Q2 2017.

Utanför pallplats hittar vi Xiaomi på fjärde plats och med 32 miljoner sålda enheter. Också denna kinesiska aktör har ökat ordentligt, upp från 23,2 miljoner året innan. Slutligen på femte plats återfinns ännu ett kinesiskt bolag, nämligen Oppo som bland annat hantera märket Oneplus. Oppo lyckades sälja 30,2 miljoner mobiler detta kvartal, en liten ökning från 29,5 miljoner samma kvartal 2017.

Om du väljer mobil utifrån hur populär märket är ska du alltså köpa i sjunkande ordning: Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi och Oppo/Oneplus. Åtminstone det här kvartalet.

Källa: Strategy Analytics

Ikea utvidgar i oktober sitt Trådfri-sortiment med en smart elplugg med medföljande fjärrkontroll. Självklart går den också att kopplas ihop i system som Homekit och Alexa.

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.