99 har bra koll på fiktiva lagringsmedium

Vad använder Harrison Ford för slags mp3-spelare, och vad föredrar Keanu Reeves att spara data på? Kunskaperna om påhittade hackare på film var stora på 99, precis som förväntat. Har du gjort vårt quiz?

Förra veckan handlade vårt torsdagsquiz om hacking och hackare på film, och det visade sig att popkultur-kunskaperna var riktigt djupgående. De flesta fick åtminstone 4 eller 5 rätt. Lättast var vad Keanu Reeves använde för att spara ned data, men svårast var vad Harrison Ford använde!

Hittills har 543 personer svarat på alla frågor och resultatet fördelar sig så här:

Har du missat förra veckans quiz? Gör det här vettja! Sedan finns facit längre ned i den här artikeln.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Här är de rätta svaren:

Fråga 1:

I den klassiska filmen Wargames (1983) försöker superdatorn WOPR (War Operation Plan Response) komma åt koderna till USA:s kärnvapenarsenal. Vad använder datorn för typ av cyberattack?

Svar: Som många visste var det en Brute Force-attack som WOPR försökte med för att tillskansa sig uppskjutningskoderna.

Fråga 2:

I James Bond-filmen Goldeneye (1995) måste Natalya Simonova (Izabella Scorupco) kontakta sin partner, och lurar sig in i en rysk datorbutik. Vad är det för datorspecifikationer hon låtsas vara ute efter?

Svar: Även denna fråga var lätt. Natalya är spekulant på datorer till en påhittad skola, och är ute efter "IBM compatible with 500 megahertz drives, CD Roms and 134 modems".

Fråga 3:

I filmen Tron (1982) försöker Kevin Flynn hacka sig in i Mainframe-systemet på företaget ENCOM. Vad heter det onda programmet som stoppar honom?

Svar: MCP – Master Control Program heter det maktfullkomliga programmet som förslavat systemet. Tur att Tron finns, som slåss för användarna.

Fråga 4:

Super-hackaren Lisbeth Salander använder som bekant en Powerbook G4 i Stieg Larssons böcker, och i filmatiseringarna har hon uppdaterat till MacBook Pro. Men vad heter spionprogrammet som hon själv utvecklat och använder sig av?

Svar: Asphyxia 1.3 heter Salanders egenutvecklade spionprogram som kan fiska fram smutsig information på de flesta.

Svåraste frågan.

Fråga 5:

I thrillern Firewall (2006) spelar Harisson Ford en välbärgad nätverkstekniker på en bank. Vad använder han för att hacka sig in och stjäla ett stort antal kontouppgifter?

Svar: Den här var klurig! Antingen är ni väldigt få som sett denna utmärkta skräpfilm, eller så minns ni helt enkelt inte att Harrison Ford lånar sin dotters Ipod Mini för att lagra kontouppgifterna på. Som han själv säger: "10 000 songs or 10 000 account codes, it won´t know the difference."

Fråga 6:

Independence Day (1996) är känd för ett klimax där teknikern och hjälten David Levinson laddar upp ett virus till rymdvarelsernas datorsystem med hjälp av en Mac. Men mer specifikt, vilken datormodell används?

Svar: David Levinson använder sin egna dator, vilket är en toppmodern Powerbook 5300.

Fråga 7:

Datorn HAL 9000 från filmen 2001 (1968) känner de flesta till. Men i uppföljaren 2010 (1984) får vi stifta bekantskap med en annan dator som hjälper Dr. Chandra att reda ut vad som gått fel med HAL. Vad heter den datorn?

Svar: Dr. Chandra (som spelas av Bob Balaban) har en dator på jorden, nämligen SAL 9000. Det framgår inte om SAL är en modernare version av HAL, eller en likadan modell som fått ett annat smeknamn. Rösten till SAL gjordes av Candice Bergen.

Fråga 8:

I filmen The Net (1995) jobbar systemanalytikern Angela Bennett (Sandra Bullock) hemifrån och har en fin rigg med två stora bildskärmar. Från den ena beställer hon pizza, men vad används den andra till?

Svar: Visserligen hackar sig Angela Bennett in hos FBI senare i filmen, men det hon gör på sin andra bildskärm är att speltesta Wolfenstein 3D åt en klient.

Fråga 9:

Lättaste frågan.

The Matrix gjorde stor succé på biograferna 1999. Där använder hackern Thomas "Neo" Anderson ett särskilt lagringsmedium för att langa data, vad?

Svar: Den här kunde många! Neo levererar data av okänd sort nedsparad på en Minidisc, som är en ordentlig tidsmarkör att filmen är från slutet av 90-talet.

Som vi alla vet är ju också just Minidisc det perfekta mediet att lagra hemlig och förmodligen olaglig data på.

Fråga 10:

I techno-thrillern Hackers – också den från 1995 – existerar ett livsfarligt datorvirus som hotar att ödelägga bolaget Ellingson Mineral Companys oljeflotta. Vad heter viruset?

Svar: Viruset heter Da Vinci.

Skriven av Jakob Nilsson

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.