Upplagt för storkrig mellan högtalare

Sonos gör ljudlig entré på börsen, och Apples Homepod beräknas ha sex procent av den amerikanska smarta högtalar-marknaden. Upplagt för strid alltså.

Sedan Apple började sälja den smarta högtalaren Homepod tidigare i år har det cirkulerat diverse rapporter om att den säljer dåligt. Detta har tillskrivits de vanliga skälen som brukar anges för Apple-produkter, så som att den är för dyr eller för begränsad gällande funktion.

Enligt Consumer Intelligence Research har den amerikanska användarbasen för smarta högtalare nu vuxit till 50 miljoner enheter, mestadels bestående av Amazon Echo, Google Home och just Homepod. Apples produkt beräknas ha sålt tre miljoner exemplar hittills, vilket skulle ge dem sex procent av marknaden. Det är knappast dåligt för en produkt som funnits ute i bara några månader, men givetvis långt under ledande Amazon med 70 procent och Google med 24 procent.

Varken Amazon Echo eller Homepod har fått någon officiell lansering i Sverige ännu, och ingen av de tre högtalarna pratar än så länge svenska. Google Home får enligt rykten svenska som språk senare i år, och Homepod lär kunna svenska när den lanseras, eftersom Siri på andra plattformar redan kan språket. Även Amazon ryktas förbereda en stor satsning på Sverige. Vi kan alltså vänta oss att den här produktkategorin kommer att växa kraftigt de närmaste åren.

Sonos ringer in börsen

Högtalartillverkaren Sonos börsnoteras idag på amerikanska Nasdaq, och för att markera tillfället har företaget utvecklat en egen klocka som kommer att användas av börsen även framöver. Klockans ljud har tagits fram av Sonos chef för ljuduppleveleser, Giles Martin.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Sonos räknas inte med i undersökningen om smarta högtalare, men har av allt att döma en försvarlig mängd produkter i amerikanska (och svenska) hem. Senare modeller av Sonos högtalare har inbyggt stöd för Amazon Alexa, och begränsad integration med Siri, så det är rimligt att se Sonos som en spelare i segmentet.

Amazon och Google har kommit längst vad gäller att erbjuda högtalare i olika prisklass och ljudkvalitet, medan Apple typiskt nog för företaget bara erbjuder en modell som ska passa de flesta. Sonos stora styrka ligger framförallt i stöd för flera olika tjänster, inklusive ett stort antal musiktjänster. Det är alltså som upplagt för ett intensivt krig om konsumenternas gunst, och det blir intressant att se hur fronterna ligger om ett år.

Källa: Macrumors | Sonos

Kommentarer
10 svar

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?

Det börjar dyka upp mobiler med hela 10 gigabyte primärminne, men får du något faktisk nytta i den extra mängden minne? Andreas har tittat närmare på frågan.

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.