Google upptäcker att jorden är rund

Google Maps har uppdaterats och visar nu ett runt jordklot i utzoomat läge, vilket gör att storleksförhållanden blir mer korrekta.

Google har länge använt den så kallade Mercator-projektionen i sin karttjänst Google Maps. Det är en välanvänd lösning på problemet att avbilda det runda jordklotet på en plan yta som en karta.

En stor fördel med projektionen är att riktningar bevaras korrekt, vilket är viktigt för exempelvis sjökort. Och det är förmodligen så de flesta föreställer sig världskartan, men projektionen medför en del felaktigheter. Storleksförhållanden längs ekvatorn blir rätt, men ju närmare nord- och sydpolen desto större verkar föremål vara än de är. Ett bra exempel är Grönland, som ser ut att vara något större än Afrika, men i verkligheten är Afrika 14 gånger större.

Nu har Google Maps uppdaterats, och i utzoomat läge visas inte längre en platt karta utan en rund glob. Det gör att kontinenter och öar är mer korrekt återgivna i förhållande till varandra. Ändringen gäller än så länge bara desktop-versionen av karttjänsten. I mobilappen Google Maps är jorden fortfarande platt.