Socialdemokraterna vill införa pant på mobiler

Sossarna vill införa pant på mobiltelefoner.
– Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger partiets miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund.

Det drar ihop sig till valspurt, och idag presenterade Socialdemokraterna sin klimatpolitik där ett av förslagen är pant på mobiltelefoner. Alltså ett system liknande det som finns för burkar och glasflaskor.

– Det finns mer guld per kilo i mobiltelefoner än i guldmalm. Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund till Aftonbladet.

Syftet är däremot inte att dryga ut statskassan med mobilguld, utan att ämnen som guld, silver och kobolt ska kunna återanvändas för att minska gruvbrytningen. På 99 har vi tidigare tagit upp koboltbrytningen i vår poddradio. Brytningen sker främst i utvecklingsländer, och utförs ofta av barn. Dessutom är elektronikavfall ett stort miljöproblem enligt Åsa Westlund.

Exakt hur pantsystemet ska se ut ska utredas, men grundtanken är att återförsäljare av telefoner ska hantera det och alltså ge pant när gamla telefoner lämnas in. Westlund understryker att ett sånt här system måste utformas i samarbete med branschen. Hur mycket pant det handlar om är heller inte klart.

Källa: Aftonbladet

Kommentarer
20 svar

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.