Socialdemokraterna vill införa pant på mobiler

Sossarna vill införa pant på mobiltelefoner.
– Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger partiets miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund.

Det drar ihop sig till valspurt, och idag presenterade Socialdemokraterna sin klimatpolitik där ett av förslagen är pant på mobiltelefoner. Alltså ett system liknande det som finns för burkar och glasflaskor.

– Det finns mer guld per kilo i mobiltelefoner än i guldmalm. Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund till Aftonbladet.

Syftet är däremot inte att dryga ut statskassan med mobilguld, utan att ämnen som guld, silver och kobolt ska kunna återanvändas för att minska gruvbrytningen. På 99 har vi tidigare tagit upp koboltbrytningen i vår poddradio. Brytningen sker främst i utvecklingsländer, och utförs ofta av barn. Dessutom är elektronikavfall ett stort miljöproblem enligt Åsa Westlund.

Exakt hur pantsystemet ska se ut ska utredas, men grundtanken är att återförsäljare av telefoner ska hantera det och alltså ge pant när gamla telefoner lämnas in. Westlund understryker att ett sånt här system måste utformas i samarbete med branschen. Hur mycket pant det handlar om är heller inte klart.

Källa: Aftonbladet

Kommentarer
20 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.