Socialdemokraterna vill införa pant på mobiler

Sossarna vill införa pant på mobiltelefoner.
– Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger partiets miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund.

Det drar ihop sig till valspurt, och idag presenterade Socialdemokraterna sin klimatpolitik där ett av förslagen är pant på mobiltelefoner. Alltså ett system liknande det som finns för burkar och glasflaskor.

– Det finns mer guld per kilo i mobiltelefoner än i guldmalm. Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund till Aftonbladet.

Syftet är däremot inte att dryga ut statskassan med mobilguld, utan att ämnen som guld, silver och kobolt ska kunna återanvändas för att minska gruvbrytningen. På 99 har vi tidigare tagit upp koboltbrytningen i vår poddradio. Brytningen sker främst i utvecklingsländer, och utförs ofta av barn. Dessutom är elektronikavfall ett stort miljöproblem enligt Åsa Westlund.

Exakt hur pantsystemet ska se ut ska utredas, men grundtanken är att återförsäljare av telefoner ska hantera det och alltså ge pant när gamla telefoner lämnas in. Westlund understryker att ett sånt här system måste utformas i samarbete med branschen. Hur mycket pant det handlar om är heller inte klart.

Källa: Aftonbladet

Kommentarer
20 svar

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?

Det börjar dyka upp mobiler med hela 10 gigabyte primärminne, men får du något faktisk nytta i den extra mängden minne? Andreas har tittat närmare på frågan.

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.