Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Socialdemokraterna vill införa pant på mobiler

Sossarna vill införa pant på mobiltelefoner.
– Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger partiets miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund.

Det drar ihop sig till valspurt, och idag presenterade Socialdemokraterna sin klimatpolitik där ett av förslagen är pant på mobiltelefoner. Alltså ett system liknande det som finns för burkar och glasflaskor.

– Det finns mer guld per kilo i mobiltelefoner än i guldmalm. Vi har inte råd att låta gamla mobiltelefoner ligga i byrålådorna, säger Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Åsa Westlund till Aftonbladet.

Syftet är däremot inte att dryga ut statskassan med mobilguld, utan att ämnen som guld, silver och kobolt ska kunna återanvändas för att minska gruvbrytningen. På 99 har vi tidigare tagit upp koboltbrytningen i vår poddradio. Brytningen sker främst i utvecklingsländer, och utförs ofta av barn. Dessutom är elektronikavfall ett stort miljöproblem enligt Åsa Westlund.

Exakt hur pantsystemet ska se ut ska utredas, men grundtanken är att återförsäljare av telefoner ska hantera det och alltså ge pant när gamla telefoner lämnas in. Westlund understryker att ett sånt här system måste utformas i samarbete med branschen. Hur mycket pant det handlar om är heller inte klart.

Källa: Aftonbladet

Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.