Android P får namn – säg hej till Android 9 Pie

Något oväntat har Google nu presenterat det officiella namnet på nästa version av Android, som får det bakverksrelaterade namnet Pie.

Vi visste inte när Google skulle avslöja namnet på nästa version av Android, en version som hittills gått under namnet Android P. Svaret är nu, då Google presenterat systemet på den officiella Google-bloggen.

Utöver namnet förklaras också vad som står i fokus med Android 9 Pie. Systemet ska vara skräddarsytt efter användaren och lär sig av dennes användarmönster för att bättre anpassa upplevelsen efter detta. Ett exempel på detta är Adaptive Battery som är ett system som lär sig vilka appar du oftast använder och prioriterar batteribelastning åt dessa. Ett annat exempel är Adaptive Brightness som lär sig vilken ljusstyrka du använder för skärmen i olika sammanhang och gör detta automatiskt åt dig.

Nästa exempel på hur systemet anpassar sig efter dig är något som kallas App Actions, ett system som förutspår vad du kommer vilja göra härnäst baserat på vad du gör för tillfället, och presenterar det som ett alternativ utan att du behöver leta upp det. Exempel som anges är bland annat att systemet kan föreslå att du ringer mamma eller starta Spotify när du ansluter hörlurar.

En annan fyndigt namngiven funktion är Slices, som dels anspelar på engelskans "en skiva paj", men också funktionen där en viss del av en app kan visas för dig när du ägnar dig åt något relaterat på annat håll i systemet. Om du exempelvis skriver Uber kan en relevant del av Uber-appen visas i gränssnittet för att låta dig snabbt boka en bil när du håller på att boka resor i en rese-app.

En mer strukturell nyhet är att hemknappen nu har blivit en central navigationsknapp som ska underlätta när du använder telefoner som får allt större skärmar. Med den ska du bland annat kunna svepa upp för att få en översiktsbild av vilka appar du har igång för tillfället. Du växlar mellan appar helt enkelt genom att svepa upp och trycka på önskad app i översiktsläget. Du kan även interagera med apparna i översiktsläget, bland annat genom så kallad Smart Text Selection som låter dig markera text varpå systemet tolkar vald text och gissar vad du sannolikt vill göra med vald text.

Andra små förbättringar innefattar en förenklad meny för snabbinställningar samt ett enklare system för att ta skärmdumpar som, enligt Googles egna ord, inte längre kräver att du gör det Vulcanska dödsgreppet på telefonen. Android 9 Pie tillför även funktionerna för livskvalitet som presenterades under Google I/O, bland annat App Timer, Do Not Disturb och Wind Down. Du kan läsa mer om dessa i vår bevakning av Google I/O 2018.

En kollega som använder första generationens Pixel-telefon har redan fått meddelande om att Android 9 Pie är tillgängligt för nedladdning, vilket innebär att utrullningen redan har börjat till Pixel-familjerna, och telefoner som stöder Android Treble kommer sannolikt följa efter i en inte allt för avlägsen framtid.

99 och Samsung bjuder in till mingel, och du är inbuden att hänga med! Imorgon kollar vi på Unpacked-eventet tillsammans på lokal i Stockholm.

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

Tack till Zimpan för detta #nyhetstips!

Det blir av allt att döma ingen Huawei P30 under MWC nästa vecka, istället vill företaget "skriva om reglerna" med ett event 26 mars.

Oneplus rullar ut en uppdatering nu, som innebär att deras inbyggda telefonapp får stöd för både ljud och videosamtal via Googles tjänst Duo.

En av årets höjdpunkter är nära – Mobile World Congress går snart av stapeln i Barcelona, och vi ska dit. Följ med Jakob och Andreas på äventyr bland mobiltillverkarna.

Efter fjolårets kontroverser runt Facebook inleddes en utredning i Storbritannien. Slutsatsen är att bolaget inte bör få reglera sig självt.