Allt vi vet om årets Iphone

Tre nya Iphone X-modeller, varav en med LCD-skärm och roliga färger. Ny och bättre Face ID, snabbare processorer och ett okänt öde för lilla Iphone SE. Här sammanfattar vi rykten inför årets Iphone-släpp.

Väntan på nya Iphone-modeller är snart över, för i september väntas Apple som vanligt kalla till lanseringsevent. Här sammanfattar vi allt det vi vet och tror oss veta om 2018 års modeller.

I en video visar Youtube-profilen Marques Brownlee upp 3D-replikor av vad han tror är årets nya Iphone X-modeller. Brownlee har tidigare visat sig ha goda källor och hög träffsäkerhet, och replikorna stämmer väl överens med tidigare rykten.

Utifrån den information vi har kommer det alltså att släppas tre nya modeller med Iphone X-design i år, med vilket vi menar en bildskärm med "flärp" och plats för Face ID-kamera samt ingen hemknapp. Märk väl att namnen på telefonerna är det vi vet minst om, och namnen vi gett är tillfälliga för att beskriva telefonernas plats i sortimentet.

Iphone Xs

En direkt uppföljare till förra årets Iphone X, med samma storlek och i stort sett samma utseende och en likadan bildskärm på 5,8 tum som tidigare. Det nya kommer som brukligt är framförallt att hittas på insidan, men en snabbare processor och andra prestandaförbättringar.

Det ryktas också om att telefonen kommer att erbjudas i färgerna svart, vitt och en ny guldfärg. Priset lär bli exakt detsamma som 2017 års Iphone X.

Iphone Xs Plus

Ett storasyskon till Iphone X, med en enorm 6,4 eller 6,5 tumsskärm och ett större batteri. I övrigt är det samma telefon med gissningsvis likadan prestanda, kamera och samma färgalternativ som den mindre Iphone Xs. Trots den stora skärmen blir den fysiska storleken ungefär lika stor som en Iphone 8 Plus.

Priset är något vi vet väldigt lite om, men räkna med att den blir dyrare än Iphone Xs med en tusenlapp eller så. Det skulle därmed bli den dyraste Iphone-modellern Apple gjort hittills.

Iphone X LCD

Detta är en intressant nykomling i Apples sortiment. Det har länge kommit uppgifter om en något billigare Iphone X-variant, där priset pressas ned genom att den använder en vanlig LCD-bildskärm istället för OLED. Bildskärmstorleken blir 6,1 tum, alltså större än dagens Iphone 8 Plus, men mindre än den nya Iphone Xs Plus. Denna modell uppges också ha en ensam kamera på baksidan, till skillnad från de andra som har dubbla.

En rolig grej är att telefonen väntas komma i ett flertal olika färger, med gladare kulörer än de andra. Det har pratats om vit, svart, gul, orange, blå och taupe-färgade alternativ, och enligt en annan källa vit, guld, grå, vit, blå, röd och orange. Antagligen blir Iphone X LCD alltså ett lockande alternativ för de som vill ha en lite mer skrikig Iphone-variant.

Priset väntas hamna på ungefär i samma nivå som Iphone 8 och Iphone 8 Plus, alltså mellan 700 och 800 dollar eller 8 000 - 9 000 kronor i Sverige. Knappast en budget-telefon men betydligt billigare än OLED-modellerna.

Face ID

Enligt Brownlee kommer de nya Iphone Xs och Xs Plus-modellerna att ha en förbättrad Face ID-kamera på framsidan. Vi vet inga detaljer, men kan gissa att andra generationens Face ID blir snabbare, pålitligare och kanske ännu säkrare. Iphone X LCD däremot får troligtvis första generationens Face ID-kamera.

Iphone 8 och Iphone 8 Plus

Utöver detta förväntar vi oss att förra årets Iphone 8 och Iphone 8 Plus kommer att fortsätta säljas som ett billigare alternativ till mer prismedvetna konsumenter. Detta är något Apple alltid brukar göra, nämligen att sälja förra årets telefoner som ett budget-alternativ och med mer begränsade alternativ för lagringsminne.

Framtiden för Iphone SE

Det har gått en hel del rykten om en uppdaterad version av klassikern Iphone SE. De flesta av dessa uppgifter gjorde gällande att Iphone SE 2 skulle släppas under första halvan av 2018, eller under sommaren. Detta har uppenbarligen inte hänt, men det är mycket möjligt att modellen introduceras under september-eventet. Då gissningsvis utan alltför mycket fanfarer.

Iphone SE 2 får troligtvis inte moderna inslag som OLED och Face ID, men däremot kanske trådlös laddning och en bättre kamera. Även en mer modern process är att förvänta sig, till exempel 2017 års A11 Bionic. Oavsett tror vi Iphone SE lär finnas kvar för de kunder som vill ha en liten Iphone för en relativt billig peng.

Ska du köpa en ny Iphone i höst, och i så fall vilken modell?

Kommentarer
16 svar

De som chockas och upprörs mest av Googles datainsamling är de många användare som aldrig ens reflekterat över att de är företagets användare, och som inte känner till Googles natur.

Simon Risberg föddes med dysmeli, och fick sina ben amputerade vid ett års ålder. I veckans fredagsvideo visar Simon upp sina bioniska ben, som visar att framtiden verkligen har kommit!

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!

Ni ställde frågorna, och vi bjöd in representanter från Sveriges riksdagspartier för att svara. I Geeks valspecial har det nu blivit dags för Socialdemokraterna, som berättar om partiets politik i teknikrelaterade frågor.

Efter uppmärksamheten kring hur Google använder och lagrar användares platshistorik har nu företaget förtydligat sin beskrivning av inställningarna.

I september kommer Apple att visa upp årets nya Iphone-modeller, och enligt det senaste ryktet kommer det finnas stöd för ritdonet Apple Pencil.