Allt vi vet om Iphone X

Tre nya Iphone X-modeller, varav en med LCD-skärm och roliga färger. Ny och bättre Face ID, snabbare processorer. Allt vi vet inför kvällen Iphone-släpp.

Ska du köpa en ny Iphone i höst, och i så fall vilken modell? Väntan på nya Iphone-modeller är snart över, för nästa vecka är det dags för årets stora Apple-event. Här sammanfattar vi allt det vi vet och tror oss veta om 2018 års modeller. Eventet äger rum onsdagen 12 september och börjar klockan 19:00 svensk tid. Redan klockan 18:00 börjar vi på 99 vår livesändning med försnack och annat roligt inför eventet. Ida kommer att vara på plats i Cupertino för att bevaka lanseringen, och från vår studio i Stockholm finns Jakob med en hemlig gäst. Missa inte det!

I en video visar Youtube-profilen Marques Brownlee upp 3D-replikor av vad han tror är årets nya Iphone X-modeller. Brownlee har tidigare visat sig ha goda källor och hög träffsäkerhet, och replikorna stämmer väl överens med tidigare rykten.

Utifrån den information vi har kommer det alltså att släppas tre nya modeller med Iphone X-design i år, med vilket vi menar en bildskärm med "flärp" och plats för Face ID-kamera samt ingen hemknapp.

Namn och läckta produktbilder

Precis efter att Apple tillkännagivit datumet för sitt september-event publicerade 9to5mac läckta produktbilder på både en ny Iphone och en ny Apple Watch, tillsammans med det påstådda namnet på telefonen. Utifrån detta verkar det som att Apples nya telefon mycket riktigt kommer att heta Iphone XS, vilket då uttalas "Iphone 10S".

Av bilden att döma blir det just fråga om en S-uppdatering av förra årets Iphone X, där den största skillnaden är den nya guldfärgen.

Detta skulle alltså innebära att telefonen får samma storlek och i stort sett samma utseende och en likadan bildskärm på 5,8 tum som tidigare. Det nya kommer framförallt att hittas på insidan, med en snabbare processor och andra prestandaförbättringar.

Förutom guld ryktas det att telefonen kommer att erbjudas i vitt och svart. Priset lär bli exakt detsamma som 2017 års Iphone X.

Iphone Xs Max

Det kommer också en större variant av Iphone XS, med en enorm 6,4 eller 6,5 tumsskärm och ett större batteri. I övrigt är det samma telefon med gissningsvis likadan prestanda, kamera och samma färgalternativ som den mindre Iphone XS. Trots den stora skärmen blir den fysiska storleken ungefär lika stor som en Iphone 8 Plus.

Priset är något vi vet väldigt lite om, men räkna med att den blir dyrare än Iphone XS med en tusenlapp eller så. Det skulle därmed bli den dyraste Iphone-modellern Apple gjort hittills. Enligt flera källor kommer telefonen att döpas inte till Iphone Xs Plus, utan till det lite ovanliga Iphone XS Max.

Den stora telefonen uppges också få 4 gigabyte primärminne istället för den mindre variantens 3 gigabyte, och eventuellt också stöd för dubbla sim-kort. Ett annat spännande rykte är att telefonen får stöd för Apple Pencil, eller en mindre version av Apples ritpenna.

Iphone X LCD

Detta är en intressant nykomling i Apples sortiment. Det har länge kommit uppgifter om en något billigare Iphone X-variant, där priset pressas ned genom att den använder en vanlig LCD-bildskärm istället för OLED. Bildskärmstorleken blir 6,1 tum, alltså större än dagens Iphone 8 Plus, men mindre än den nya Iphone XS Plus. Denna modell uppges också ha en ensam kamera på baksidan, till skillnad från de andra som har dubbla.

En rolig grej är att telefonen väntas komma i ett flertal olika färger, med gladare kulörer än de andra. Det har pratats om vit, svart, gul, orange, blå och taupe-färgade alternativ, och enligt en annan källa vit, guld, grå, vit, blå, röd och orange. Antagligen blir Iphone X LCD alltså ett lockande alternativ för de som vill ha en lite mer skrikig Iphone-variant.

Priset väntas hamna på ungefär i samma nivå som Iphone 8 och Iphone 8 Plus, alltså mellan 700 och 800 dollar eller 8 000–9 000 kronor i Sverige. Knappast en budget-telefon men betydligt billigare än OLED-modellerna.

Face ID

Enligt Brownlee kommer de nya Iphone XS och XS Plus-modellerna att ha en förbättrad Face ID-kamera på framsidan. Vi vet inga detaljer, men kan gissa att andra generationens Face ID blir snabbare, pålitligare och kanske ännu säkrare. Iphone X LCD däremot får troligtvis första generationens Face ID-kamera.

Iphone 8 och Iphone 8 Plus

Utöver detta förväntar vi oss att förra årets Iphone 8 och Iphone 8 Plus kommer att fortsätta säljas som ett billigare alternativ till mer prismedvetna konsumenter. Detta är något Apple alltid brukar göra, nämligen att sälja förra årets telefoner som ett budget-alternativ och med mer begränsade alternativ för lagringsminne.

Framtiden för Iphone SE

Det har gått en hel del rykten om en uppdaterad version av klassikern Iphone SE. De flesta av dessa uppgifter gjorde gällande att Iphone SE 2 skulle släppas under första halvan av 2018, eller under sommaren. Detta har uppenbarligen inte hänt, men det är mycket möjligt att modellen introduceras under september-eventet. Då gissningsvis utan alltför mycket fanfarer.

Iphone SE 2 får troligtvis inte moderna inslag som OLED och Face ID, men däremot kanske trådlös laddning och en bättre kamera. Även en mer modern process är att förvänta sig, till exempel 2017 års A11 Bionic. Oavsett tror vi Iphone SE lär finnas kvar för de kunder som vill ha en liten Iphone för en relativt billig peng.

Kommentarer
22 svar

Google Home Hub har ännu inte stöd för svenska, men om man kan acceptera det kan den smarta skärmen ändå en hel del. Vad kan och kan den inte göra? Andreas avlägger rapport om livet med Home Hub.

Medlemmen Wickard funderar på att byta från Iphone till Huawei P20 Pro och söker tips och råd om bytet. Har du tips, råd och egna erfarenheter får du gärna dela med dig i hans tråd!

Idag uppdaterade Apple sin webb-butik med en Ipad Air på 10,5 tum samt introducerade en ny Ipad mini, där båda får uppgraderade kretsar och stöd för Apple Pencil.

Över 400 000 personer deltog i en Apple-finansierad studie för att undersöka hur bra Apple Watch är på att upptäcka förmaksflimmer.

I höst vet vi vad Google bjuder på med Pixel 4, men i väntan på avtäckandet kan vi dregla över de här skisserna på hur den kan komma att se ut.

De båda företagen ska visa upp nyheter på ett event i Italien under namnet Symfonisk. Någon form av högtalare och belysning lär vara att vänta.