Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Uber begränsas i New York

Uber och Lyft har stött på patrull i New York, där staden röstat för att begränsa tjänsterna i staden under ett år.

Många gillar de nya app-baserade taxitjänsterna som Uber och Lyft, och kanske särskilt vid utlandsresor. De nya företagen älskas dock inte av alla; på många platser kritiseras företagen för att slå ut de befintliga taxibolagen.

I New York har stadsrådet nu röstat för att kraftigt begränsa antalet bilar för företag som Uber under 12 månader medan branschen granskas. Vad det innebär är att inga nya fordon får införskaffas under perioden vilket är ett hårt slag mot de expansiva företagen. Undantag har getts bland annat för rullstollsanpassade bilar; något som både Lyft och Uber i dagsläget saknar. I vissa stadsdelar kan också undantag ges om tillgången på taxibilar är låg i området.

Varken Uber eller Lyft är glada över beslutet, och menar att begränsningen kommer att leda till längre väntetider för resenärer och en sämre taxitjänst i staden. Jättestaden New York är en av de mest lukrativa regionerna för dylika tjänster – och det finns redan fyra gånger så många Uber- och Lyft-bilar som det finns klassiska gula taxibilar.

New Yorks stadsråd å sin sida menar att de som förlitar sig på Uber och andra tjänster inte kommer att märka någon skillnad från idag, och att begränsningen är ett viktigt steg mot att reglera skjuts-tjänsterna. Statsrådet Ruben Diaz Sr säger:

– Uber har ungefär 80 000 fordon i staden redan och inga regler. Är Uber en taxi? Vi vet inte ens vad Uber är. Nu vill vi reglera Uber, och det kommer att bli ett taxibolag.

Även i Sverige har Uber rört upp ordentligt på taximarknaden. Uber har som uttalat mål att luckra upp regleringen i branschen, som de menar är för dyr och komplicerad för de som vill använda egna bilar för taxiverksamhet.

På många sätt är Sverige ändå mer välkomnande mot Uber och liknande tjänster än många andra länder. Hösten 2016 gjorde regeringen en utredning som gav grönt ljus för transportbolag med appbaserade lösningar, så länge redovisning för betealning och resor sköts korrekt. Någon begränsning av antalet fordon på svenska gator verkar inte vara aktuell – i dagsläget har Uber cirka 1 500 aktiva förare i Sverige.

Åker du Uber, och vad tycker du om dylika taxitjänster? Eller föredrar du gammal hederlig taxi?

Källa: The Verge | DI Digital

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.