Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google spårar dig, fastän du sagt nej

Flera av Googles appar fortsätter att spåra och lagra de platser du besökt, trots att platshistorik har stängts av. Även vissa Google-sökningar gör att den exakta platsen sparas.

Att Google får största delen av sina intäkter genom att samla in data från sina användare är väl känt av de flesta, och något de som använder företagets tjänster får räkna med. Däremot är viss typ av data känsligare än annan, till exempel spårning av plats.

Nu har AP News konstaterat att flera av Googles appar fortsätter att lagra användarens platshistorik trots att den funktionen har pausats eller stängts av. Detta gäller framför allt runt två miljarder Android-telefoner som är i bruk, men även hundratals miljoner Iphone-telefoner som använder Google Maps eller företagets sökapp.

På Googles egen supportsida för platshistorik skriver företaget att funktionen går att stänga av när som helst, och att platser användaren besöker då inte sparas. Detta stämmer dock inte överens med verkligheten. I själva verket fortsätter platshistorik att lagras i flera appar och tjänster.

Bland annat gäller detta Google Maps, som sparar användarens position så fort appen öppnas samt väder-appen som gör samma sak. Även vissa Google-sökningar, som "Chocolate chip cookies" och "kids science kits" hämtar genast telefonens exakta position på några meter när, och sparar detta på användarens Google-konto.

Google: "Vi är tydliga"

För att helt stoppa platser från att lagras måste användare slå av en annan inställning, som heter Web- och App-aktivitet. Denna är aktiverad som standard, och gör att platsinsamling fortsätter trots att inställningen Platshistorik är avstängd.

Dataforskaren Jonathan Mayer vid Princeton, som assisterat AP med undersökningen är inte imponerad av hur Google hanterar datainsamlingen. Han säger att en rimlig tolkning av en funktion som heter "Platshistorik" är att den slår av alla ställen där platshistorik sparars. Google själva menar dock att de är kristallklara i sin kommunikation, och säger till AP:

– Det finns flera olika sätt Google kan använda plats för att förbättra människors upplevelse, till exempel Platshistorik, Web- och App-aktivitet och genom enhetens egna platstjänster. Vi erbjuder tydliga beskrivningar av dessa verktyg, och robusta kontroller så att människor kan slå av eller på dem, och radera sin historik när som helst.

Vad tycker du? Är du orolig över att Google samlar in data om vilka platser du besökt, och hindrar detta dig från att använda Googles tjänster?

Källa: AP News

Kommentarer
17 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.