Många geografi-kunniga här på 99

Vi ställde tio frågor om geografiska platser, adresser och distrikt med stor betydelse för teknik. Ni svarade så här.

Förra veckans quiz handlade om geografiska platser med betydelse för teknik, och 253 personer har tagit sig igenom alla tio frågorna. Resultatet fördelar sig så här – bra jobbat alla som deltog!

Har du missat förra veckans quiz? Gör det här vettja! Sedan finns facit längre ned i den här artikeln.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Här är de rätta svaren:

Facit

Fråga 1:

Det land med flest patent är USA, något som kanske inte förvånar så många. Men vilket land kommer tvåa när det gäller antal ansökta patent under 2017?

Svar: Kina gick om Japan, och var landet med näst flest patent 2017.

Fråga 2:

Apples högkvarter låg länge på den välkända adressen 1 Infinite Loop i staden Cupertino. Men på vilken adress ligger det nya högkvarteret Apple Park?

Svar: 1 Apple Park Way har kanske inte riktigt samma magiska klang som 1 Inifinite Loop, men det är iallafall Apples nya adress.

Fråga 3:

Inte långt från Cupertino hittar vi Googleplex, som har adressen 1600 Amphitheatre Parkway. Men vilken stad ligger Google huvudkontor i?

Svar: Mountain View heter staden där Google huserar, men både Palo Alto och Sunnydale ligger på ett stenkasts håll.

Fråga 4:

Området runt San Francisco Bay där en stor del av världens teknikjättar huserar kallas Silicon Valley. Men vilken dal specifikt är det namnet syftar på?

Svar: Santa Clara Valley löper längs den södra delen av San Francisco Bay. Den norra delen av dalen kallas South Bay, och härifrån har också namnet Silicon Valley uppstått. Teknikområdet har dock brett ut sig genom åren, och brukar idag sägas omfatta hela Santa Clara County och de södra delarna av San Mateo County och Alameda County.

Fråga 5:

Även i New York finns en expansiv IT-sektor, som ursprungligen centrerades i kvarteren runt den välkända skyskrapan Flatiron Building. Vad kallas stadens IT-centrum lite skämtsamt?

Svar: Silicon Alley brukar området kallas, även om det nu också har brett ut sig till fler delar av Manhattan än bara kvarteren runt Flatiron.

Fråga 6:

Sveriges egna IT-centrum heter Kista och ligger utanför Stockholm. Området är dessutom det tredje största så kallade ICT-klustret i världen, men vilken kommun tillhör den?

Svar: Detta var svårt även för stockholmare! Kista hör till Stockholm stad, även om Sundbyberg ligger inklämt mellan området och innerstaden.

Fråga 7:

Den svenska IT-jätten Ericsson (tidigare LM Ericsson) hade länge sitt huvudkontor i Stockholm-stadsdelen Midsommarkransen. Där växte en slags egen stad upp, där företaget tog ansvar för områdets kultur- och fritidsverksamheter. Vad brukade den "staden" kallas?

Svar: LM-staden var det informella namnet på området där Ericsson bredde ut sig.

Fråga 8:

I Berlin finns också en stadsdel som dominerats av en inhemsk elektronikjätte, vad heter området?

Svar: Siemenstadt, efter elektronikjätten Siemens givetvis.

Fråga 9:

Alldeles bredvid Hong Kong ligger en av Kinas stora teknikcentrum och tillväxtregioner. Platsen har kallats "världens nästa Silicon Valley", men vad heter den?

Svar: Shenzhen heter staden, och ligger i provinsen Guangdong. Shenzhen grundades 1979 som en ekonomisk frizon och alternativ till då brittiska Hong Kong.

Fråga 10:

Luleå i norra Sverige är ett bra ställe att anlägga datacenter på, tack vare den naturliga kylan vilket ger lägre energikostnader plus att det finns gott om plats. Vilken teknikjätte lade stt första europeiska datacenter här 2011?

Svar: Facebook var företaget vi sökte, men sedan dess har fler bolag intresserat sig för området.

Visa mer
Skriven av Jakob Nilsson

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.