Wear OS visar varför Apple Watch inte har rund urtavla

Det är en ny version av Wear OS på gång. Det nya gränssnittet visar tycker jag varför Apple borde hålla fast vid sin rektangulära Apple Watch.

Om någon månad dyker det upp en ny version av Wear OS som bjuder på ett nytt gränssnitt med en hel del nyheter. Det är inte heller långt kvar tills Apple kanske visar upp en ny Apple Watch. Det har gått en del rykten om – och jag vet att det finns dem som önskar sig – en rund modell, men när jag tittar på Wear OS blir det tydligt varför Apple gjorde rätt när de valde en rektangulär form till sin smarta klocka.

Årets inbjudningskort till Apples september-event har en rund gyllene ring på sig och genererade ganska omedelbart kommentar och väckte kanske på nytt förhoppningar hos en del om en rund Apple Watch. Jag vet förstås inte – och de läckta bilderna som vi sett från 9to5mac är inte heller säkra bevis på motsatsen – men jag tror inte att vi får se någon rund klocka från Cupertino.

Nya Wear OS får ett nytt flöde av information från Googles röstassistent. Det hela påminner en del om Siri-urtavlan för Apple Watch. Systemet kommer också att hantera notiser annorlunda, istället för att visa notiser en och en över hela skärmytan, får användaren upp ett flöde och får själv välja om någon notis eventuellt ska undersökas närmare.

Jag tycker de här flödena ser både konstiga och opraktiska ut på den där runda urtavlan. Det är mycket yta som försvinner om vi jämför med en rektangulär skärm. Form får helt gå före funktion.

Om vi för en stund backar tillbaka till tiden före Apple visade upp sin första klocka, så minns ni kanske att det cirkulerade rykten och skisser kring vad som då kallades för Iwatch. Många av dessa skisser visade upp runda urtavlor. Det var inte så konstigt heller, våra armbandsur har länge haft just runda urtavlor. Det är dels snyggt men också ett praktiskt sätt att visa tid på, särskilt i ett litet format.

När det gäller smarta klockor är det dock mycket annat än tid som ska visas upp och sammantaget är då den runda urtavlan ett sämre val än en rektangulär. Det tror jag att Apple förstod redan när de tog fram den första generationens Apple Watch. Det är inte det att de inte kan göra en rund klocka, de har valt att inte göra det.

Den 12 september är det dags för Apple-event med en möjlig lansering av Apple Watch Series 4. Av det jag sett av Wear OS har Apple ingen anledning att tänka om i frågan om urtavlan ska vara rund eller rektangulär.

Vad tycker du i frågan? Föredrar du till skillnad från mig en rund urtavla? Berätta gärna i kommentarerna.

Kommentarer
18 svar

En ny läcka anger att den omtalade Ipad Mini 5 bara kommer uppgraderas på insidan, och den som väntar sig moderna funktioner till det yttre kan bli besviken.

Samsung skrattar nog inte åt denna senaste Norge-historian. Flaggskeppet Galaxy S10 ska lanseras imorgon, men norsk tv visade reklamfilmen redan nu.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.

99 och Samsung bjuder in till mingel, och du är inbuden att hänga med! Imorgon kollar vi på Unpacked-eventet tillsammans på lokal i Stockholm.

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

Tack till Zimpan för detta #nyhetstips!

Det blir av allt att döma ingen Huawei P30 under MWC nästa vecka, istället vill företaget "skriva om reglerna" med ett event 26 mars.