Aptx Adaptive gör trådlöst ljud anpassningsbart

Den nya tekniken ska låta ljud som spelas upp trådlöst anpassa sig till vad som spelas upp, exempelvis musik eller film.

Den begränsade bandbredden som Bluetooth-anslutningar lider av gjorde att Qualcomm utvecklade tekniken Aptx som klämmer in bättre ljudkvalitet i samma begränsade bandbredd. Trots den bättre ljudkvaliteten har även Aptx sina begränsningar och Qualcomm har nu presenterat nästa steg i utvecklingen av tekniken vid namn Aptx Adaptive.

Som namnet antyder ska vidareutvecklingen låta uppspelningen av ljud anpassas efter vad du spelar upp, och var du gör det. Grunden för detta är att ljud kan komprimeras med variabel bithastighet. Detta kan exempelvis användas för att komprimera ljudet till mindre filstorlekar om du befinner dig i välbefolkade miljöer där många trådlösa signaler tävlar om radiofrekvensutrymme. Och det motsatta gäller också om du befinner dig själv i ett rum utan en massa konkurrerande radiosignaler, då kan Aptx Adaptive skicka ljud med högre bithastighet för bättre ljudkvalitet.

Anpassningen gäller inte bara radiosignaler, Aptx Adaptive kan även känna av vilken sorts ljud du försöker spela upp och anpassa ljudet därefter. Om du exempelvis spelar upp Netflix-video anpassas uppspelningen efter det, och enligt Qualcomm ska detta göras automatiskt i bakgrunden utan att användaren behöver aktivera specifika lägen.

Aptx Adaptive är tänkt att ersätta både vanliga Aptx och det något nyare Aptx HD. Spannet för Aptx Adaptive är större än hos båda dessa tekniker då den lägsta bithastigheten är 280 kilobit per sekund, jämfört med 384 kilobit per sekund för Aptx. Dock går det inte riktigt lika högt som som Aptx HD som kan strömma med 576 kilobit per sekund, något högre än de 480 kilobit per sekund som Aptx Adaptive mäktar med. Förbättringar i komprimeringen ska enligt Qualcomm göra att den lägre nivån inte innebär sämre ljudkvalitet än hos Aptx HD.

Aptx Adaptive kommer inbyggt i Android 9 Pie och telefoner med det nya systemet ska därmed få stöd för tekniken, vilket alltså bör innefatta den nyss presenterade Sony Xperia XZ3. Qualcomm förväntar sig att hörlurar med stöd för Aptx Adaptive når marknaden under första halvan av 2019 och dessa kommer vara bakåtkompatibla med äldre versioner av Aptx. Det innebär att de kommer kunna användas även med äldre telefoner som inte stöder Aptx Adaptive eller Android 9.

Källa: Qualcomm

Samsung har presenterat officiella specifikationer för Galaxy Fold, den vikbara telefonen som inte heller är en välbevarad hemlighet.

Galaxy S10-familjen består av hela tre modeller, och i vanlig ordning har Samsung tagit i från tårna med specifikationerna. Men det visar sig också i prislapparna.

Kvällen är äntligen kommen. Vi är redo för Samsungs första Unpacked-event för 2019 och drar igång försnack och livesändning strax efter klockan 19.

Bilder på vad som påstås är Samsungs nya telefon med vikbar bildskärm har dykt upp på nätet, bara några timmar innan lanseringseventet Unpacked drar igång.

Internet- och kabel-tv-leverantören Com Hem börjar nu erbjuda mobiltelefoni till sina kunder, efter att ha gått samman med Tele2 förra året.

Google har registrerat en ny produkt hos den amerikanska myndigheten FCC, och det verkar vara en ny version av basstationen Google Wifi som står för dörren.