99 leker med Samsung Flip – digital whiteboard

Vi testar att använda en digital whiteboard från Samsung för att planera höstens olika teknikevent.

En digital whiteboard och liknande kontorstillbehör är normalt sett inte något vi testar här på 99, men när Samsung frågade om vi ville testa på deras variant på konceptet blev vi nyfikna på hur det faktiskt fungerar i praktiken. En kul grej helt enkelt.

Samsung Flip är en tv-liknande skärm på 55 tum med en inbyggd tryckkänslig panel som kan läsa av de pennor som följer med i paketet. Dessa pennor är otippat nog helt analoga träpennor som den tryckkänsliga panelen kan läsa av. Pennorna använder inget batteri och pennans spetsiga del används för att rita medan den trubbiga änden används för att markera. Du behöver dock inte använda Samsungs pennor om du inte vill, alla objekt med en vass ände och en trubbig ände kan användas för att rita.

Den digitala anteckningsytan kan visa både vit och svart bakgrund, och för att ytterligare simulera den analoga motsvarigheten kan du också sudda bort skisser genom att svepa med handflatan eller handens sida över oönskad skiss. Du kan sudda på mindre skala genom att dra fingret över oönskat område eller på större skala genom att svepa med hela handflatan. Här får du dock ingen färg på handen i processen, så exakt som den analoga upplevelsen blir det inte.

Mjukvaran som driver systemet är Samsungs egna Tizen-mjukvara som även finns i företagets smarta klockor. Det går att dela innehåll från mobila enheter direkt till Flip-skärmen, och förutsägbart nog blir det allra smidigast om du använder en modern Samsung Galaxy-telefon. Då kan du spegla telefonens skärm på Flip-skärmen, antingen som ett svävande fönster ovanpå anteckningarna, eller i fullskärmsläge. Du kan också ta skärmdumpar från detta fönster som du sedan kan anteckna ovanpå.

Om du inte använder en Galaxy-telefon kan du ändå överföra innehåll från andra Android-telefoner via NFC, eller HDMI om du vill koppla upp en bärbar dator. När anteckningarna är klara kan de exporteras trådlöst till mobila enheter, via e-post, nätverksenheter eller USB-minnen. Anteckningarna lagras som PDF-filer och de kan bli 20 sidor långa som mest. Anteckningarna kan också skyddas med PIN-kod för den som plitar ner statshemligheter.

På det hela taget är Samsung Flip ett roligt koncept som fungerar ganska bra i praktiken, även om vissa delar inte är riktigt så flexibla som vi skulle vilja önska. Delning av innehåll från en telefon är exempelvis inte helt smidigt om man inte äger en Galaxy-telefon och att exportera filer via något annat än USB-minnen är inte heller helt smärtfritt. Samtidigt finns det inte många lösningar som denna och inte heller till ett så relativt lågt pris.

Om du eller ditt företag någon gång funderat på en digital whiteboard är Samsung Flip definitivt något att titta närmare på för att se om det passar era behov.

Specifikationer: Samsung Flip WM55H

Skärm: 55 tum, LCD/LED.
Upplösning: 4K, 3840 x 2160.
Ljusstyrka: 300 cd/m2.
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz.
Ingångar: 1x HDMI, 1x USB 3.0, 1x Ethernet.

Kommentarer
1 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.