Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Förvänta er ingen revolution på onsdag

Det blir knappast några världsomvälvande revolutioner från Apple på onsdag, åtminstone inte vad gäller Iphone. Men stadiga förbättringar är inte heller så illa.

Det finns en uppfattning om Apple som ett företag som gärna vänder världskartan upp och ner. En spjuveraktig aktör som inte spelar efter de etablerade reglerna, som kliver in på en marknad sent men då trollar fram något ur rockärmen som sopar banan med konkurrensen tack vare design och kvalitet.

Det där stämmer väl till viss del, och Apple har skakat om teknikbranschen ett antal gånger; mer än de flesta andra företag. Men de flesta år blir det ingen revolution, utan en mer stillsam evolution. Apple har inte hamnat där de är genom att gång på gång återuppfinna hjulet, utan genom att år efter år stadigt förbättra något redan befintligt. Detta märks allra tydligaste på Iphone.

Iphone X är nu standard

Om förra årets Iphone X var den största förändringen som skett med produkten kommer detta år snarare vara en fortsatt resa på den inslagna vägen. Iphone Xs (som den verkar heta) kommer se mer eller mindre likadan ut, fast i en ny guldskimrande färg så att alla kan se att det är den nya modellen. Den kommer garanterat ha bättre prestanda, förmodligen bättre kamera och säkerligen mer pålitlig och snabbare Face ID. Det kommer också en större version, men i övrigt kommer alla att känna igen sig.

Och självklart kommer många också avfärda lanseringarna som tråkiga, ett säkert bevis på att Apple förlorat sin innovativa magi. Det kommer vara ungefär samma folk som förra året avfärdade Iphone X som en på tok för dyr skrytprodukt, och några månader efter påstod att telefonen var ett försäljningsmässigt fiasko.

Men Apples konkurrenter kommer garanterat hålla ögonen öppna på onsdag, och årets Iphone-modeller lär sälja som smör de också, trots att priset knappast lär gå ner. Inte i första hand på grund av den nya guldfärgen, utan för att det i grund och botten handlar om kvalitetsprodukter som ger användaren en god upplevelse.

De små förbättringarna smakar godast

Själv tycker jag alltid att de så kallade s-åren, de där Iphone inte byter design, är de roligaste. Användarupplevelsen är nämligen nästan alltid bättre, och vi får en mer raffinerad och väloljad uppdatering av Iphone. Alla eventuella hårdvaruproblem brukar då ha hunnit lösas, till exempel den väldigt uppmärksammade antenndesignen från Iphone 4, som finjusterades med Iphone 4s året efter. Det är också under s-åren som de flesta användbara funktionerna brukar dyka upp; så som Touch ID och 3D Touch.

Sen ska vi såklart inte heller stirra oss blinda på ”vartannat år”-rytmen, för Apple har redan delvis gått ifrån den. Förra årets Iphone 8 var till både design och funktion snarare en Iphone 7s, vilket ytterligare underströks av att Iphone X kom samtidigt och var något helt nytt. Och om ryktena inför i år är sanna och vi får en mellanmodell med LCD-skärm men i övrigt en X-design passar den produkten inte tydligt in i den befintliga mallen. Är det något helt nytt, eller en mindre justering av det som funnits tidigare?

Mest spännande är Apple Watch

Trots att mycket information redan har läckt ut finns det alltså fortfarande många frågetecken kring Apples event på onsdag. Inte minst hur de väljer att positionera den nya LCD-telefonen som storleksmässigt ligger mellan den större och den mindre Iphone Xs. Att den blir billigare än sina syskon verkar självklart med den skärmen, men det lär knappast vara frågan om någon ren budget-modell.

Men annars ska det mest spännande bli att se vad som händer med Apple Watch, den senaste av företagets ”nya produktkategorier”. Här har rytmen varit en annan, och jag skulle hävda att vi under tre år nu enbart har fått s-uppdateringar av klockan – små men stadiga förbättringar men med en bibehållen design. Jag ser nu fram emot den första större hårdvarurevisionen av Apple Watch, som ser ut att få både en ordentligt förbättrad bildskärm och en tunnare formfaktor. Det är skäl nog för mig att ge Apple Watch ytterligare en chans att få en permanent plats i mitt liv.

Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.