Mate 20 Lite

Huaweis nya telefon mest för ungdomar

Med Mate 20 Lite vill Huawei locka "unga på väg in i arbetslivet". Om du frågar Huawei betyder det fokus på AI, fyra kameror och roliga färger.

Huawei fortsätter att släppa telefoner i ett förhållandevis högt tempo på den svenska marknaden. Nu har det blivit dags för det senaste inslaget i Mate-familjen, och den här gången riktar sig företaget till "unga på väg in i arbetslivet" med Mate 20 Lite som nu börjat säljas.

Tanken är alltså att detta ska bli ungdomars första egna telefon, och som sådan har den ett attraktivt pris på knappa 4 000 kronor, och en hyfsad prestanda för Snapchat- och Instagram-generationen. Dessutom finns totalt fyra kameror förstärkta med Huaweis AI-algoritmer; två på framsidan och två på baksidan.

Ett attraktivt pris på 4 000 kronor Huvudkameran har 24 megapixel som får förstärkning av en andra lins på 2 megapixel som fångar djupdata. På andra sidan finns en 20 megapixel kamera som också den får hjälp av en 2 megapixel. Allihopa är fullproppade med Huaweis "skönhetsalgoritmer" som ska göra alla motiv vackra. De inbyggda algoritmerna kan också identifiera motiv och scenarier, som till exempel om bilden tas utomhus eller inomhus. Intressant är att selfie-kameran kan identifiera ännu fler kategorier än huvudkamerna – 500 jämfört med 200.

Hela härligheten drivs med Huaweis egendesignade processor Kirin 710 och 4 gigabyte primärminne. Operativsystemet är Android 8.2, med gränssnittet Emui ovanpå. Som bäddat för en Huawei-upplevelse alltså, på gott och ont. Men detta verkar vara en fullt rimlig telefon för många användare som inte nödvändigtvis är ute efter det absolut mäktigaste på marknaden.

Kommentarer
1 svar

Sam Jadallah har arbetat både hos Microsoft och lett ett företag som tillverkar smarta lås. Nu har han börjat hos Apple, som också köpt ett företag som arbetar med röststyrning.

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.