Iphone XR är Apples nya "billiga" telefon

Iphone XR är Apples nya budgetlur, men bara jämfört med sina storasyskon XS och XS Max. Prestandamässigt är detta också ett kraftpaket.

Apple släppte också en budgettelefon, åtminstone jämfört med slagkryssarna Iphone XS och XS Max. Den heter mycket riktigt Iphone XR, och lägger sig storleksmässigt mitt emellan sina båda lyxigare syskon med sin LCD-bildskärm på 6,1 tim. Upplösningen är 1 792 x 828 pixel vilket ger en punkttäthet på 326 pixlar per tum (ppi) – alltså exakt samma som för Iphone 8.

Sett till materialet är den här telefonen gjord i aluminium, och har också vad som flyktigt kallas "hållbart glas". Förutom skärmen och själva konstruktionen är en annan skillnad kameradelen, som består av en ensam vidvinkel-sensor på 12 megapixel. Den är av samma typ som Iphone XS, men har inte sällskap av någon telefotolins.

Utöver detta har Iphone XR stöd för i stort sett samma funktioner som XS-modellerna, och har samma A12 Bionic-processor på insidan samt Face ID. Här finns ett relativt stort urval av färger att välja mellan, och Iphone XR går att köpa i svart, vitt, rött, gult, orange eller blått.

Den direkta föregångaren till Iphone XR får sägas vara förra årets Iphone 8, eller snarare Iphone 8 Plus. Jämfört med denna har Iphone XR en ännu större bildskärm, men är fysiskt mindre tack vare den nya designen. Batteritiden är också upp till 90 minuter längre än Iphone 8 Plus vid normal användning.

Den som hoppats på en billig Iphone från Apple lär dock bli besvikna. Iphone XR är bara en budgetlur jämfört med sina dyrare syskon. Grundmodellen med 64 gigabyte lagringsminne kostar 9 495 kronor. Det finns också en modell med 128 gigabyte lagring som går loss på 10 095 kronor. Toppmodellen för Iphone XR har 256 gigabyte lagring och kostar 11 395 kronor, inklusive moms såklart.

Den som är köpsugen på Iphone XR får dock vänta en månad, Förhandsbokningar drar igång 19 oktober, och säljstart blir det först 26 oktober.

Samsungs senaste platta är ett imponerande alternativ till Ipad, men för proffsanvändare dras den tyvärr med några riktigt tråkiga brister.

Den som förlitar sig på Googles smarta prylar i hemmet kan nu koppla samman Home-högtalarna med grupper av ljudenheter i hemmet.

Klockan kan förhandsbeställas den 30 november med stöd för LTE via esim, och enligt källor ska detta finnas tillgängligt när klockan skickas ut till kunderna.

Fotoredigering på IOS-plattformen blir mer avancerat med RAW Power 2.0 som bland annat lägger till seriejusteringar av bilder, så kallad batch-bearbetning.

Nu på fredag drar den årliga reafesten Black Friday igång, men i år har flera e-handlare satsat på reapriser hela veckan. Tipsa gärna andra medlemmar om bra klipp du hittar, eller ta del av andras finfina tips i denna tråd!

På internet har det börjat dyka upp rapporter om att nya Ipad Pro är ovanligt lätt att böja, ibland bara av att förvaras i en ryggsäck. Om det är ett allvarligt problem eller inte återstår att se.