Iphone XR är Apples nya "billiga" telefon

Iphone XR är Apples nya budgetlur, men bara jämfört med sina storasyskon XS och XS Max. Prestandamässigt är detta också ett kraftpaket.

Apple släppte också en budgettelefon, åtminstone jämfört med slagkryssarna Iphone XS och XS Max. Den heter mycket riktigt Iphone XR, och lägger sig storleksmässigt mitt emellan sina båda lyxigare syskon med sin LCD-bildskärm på 6,1 tim. Upplösningen är 1 792 x 828 pixel vilket ger en punkttäthet på 326 pixlar per tum (ppi) – alltså exakt samma som för Iphone 8.

Sett till materialet är den här telefonen gjord i aluminium, och har också vad som flyktigt kallas "hållbart glas". Förutom skärmen och själva konstruktionen är en annan skillnad kameradelen, som består av en ensam vidvinkel-sensor på 12 megapixel. Den är av samma typ som Iphone XS, men har inte sällskap av någon telefotolins.

Utöver detta har Iphone XR stöd för i stort sett samma funktioner som XS-modellerna, och har samma A12 Bionic-processor på insidan samt Face ID. Här finns ett relativt stort urval av färger att välja mellan, och Iphone XR går att köpa i svart, vitt, rött, gult, orange eller blått.

Den direkta föregångaren till Iphone XR får sägas vara förra årets Iphone 8, eller snarare Iphone 8 Plus. Jämfört med denna har Iphone XR en ännu större bildskärm, men är fysiskt mindre tack vare den nya designen. Batteritiden är också upp till 90 minuter längre än Iphone 8 Plus vid normal användning.

Den som hoppats på en billig Iphone från Apple lär dock bli besvikna. Iphone XR är bara en budgetlur jämfört med sina dyrare syskon. Grundmodellen med 64 gigabyte lagringsminne kostar 9 495 kronor. Det finns också en modell med 128 gigabyte lagring som går loss på 10 095 kronor. Toppmodellen för Iphone XR har 256 gigabyte lagring och kostar 11 395 kronor, inklusive moms såklart.

Den som är köpsugen på Iphone XR får dock vänta en månad, Förhandsbokningar drar igång 19 oktober, och säljstart blir det först 26 oktober.

Sam Jadallah har arbetat både hos Microsoft och lett ett företag som tillverkar smarta lås. Nu har han börjat hos Apple, som också köpt ett företag som arbetar med röststyrning.

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.