Iphone XR är Apples nya "billiga" telefon

Iphone XR är Apples nya budgetlur, men bara jämfört med sina storasyskon XS och XS Max. Prestandamässigt är detta också ett kraftpaket.

Apple släppte också en budgettelefon, åtminstone jämfört med slagkryssarna Iphone XS och XS Max. Den heter mycket riktigt Iphone XR, och lägger sig storleksmässigt mitt emellan sina båda lyxigare syskon med sin LCD-bildskärm på 6,1 tim. Upplösningen är 1 792 x 828 pixel vilket ger en punkttäthet på 326 pixlar per tum (ppi) – alltså exakt samma som för Iphone 8.

Sett till materialet är den här telefonen gjord i aluminium, och har också vad som flyktigt kallas "hållbart glas". Förutom skärmen och själva konstruktionen är en annan skillnad kameradelen, som består av en ensam vidvinkel-sensor på 12 megapixel. Den är av samma typ som Iphone XS, men har inte sällskap av någon telefotolins.

Utöver detta har Iphone XR stöd för i stort sett samma funktioner som XS-modellerna, och har samma A12 Bionic-processor på insidan samt Face ID. Här finns ett relativt stort urval av färger att välja mellan, och Iphone XR går att köpa i svart, vitt, rött, gult, orange eller blått.

Den direkta föregångaren till Iphone XR får sägas vara förra årets Iphone 8, eller snarare Iphone 8 Plus. Jämfört med denna har Iphone XR en ännu större bildskärm, men är fysiskt mindre tack vare den nya designen. Batteritiden är också upp till 90 minuter längre än Iphone 8 Plus vid normal användning.

Den som hoppats på en billig Iphone från Apple lär dock bli besvikna. Iphone XR är bara en budgetlur jämfört med sina dyrare syskon. Grundmodellen med 64 gigabyte lagringsminne kostar 9 495 kronor. Det finns också en modell med 128 gigabyte lagring som går loss på 10 095 kronor. Toppmodellen för Iphone XR har 256 gigabyte lagring och kostar 11 395 kronor, inklusive moms såklart.

Den som är köpsugen på Iphone XR får dock vänta en månad, Förhandsbokningar drar igång 19 oktober, och säljstart blir det först 26 oktober.

Jacob Hugosson
Skribent som till vardags syns mest till på 99:s syskonsajt SweClockers.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99 som mestadels bor i Apples ekosystem, men som inte drar sig för att vänstra med Google-produkter ibland. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor eller kassetter för den rätta känslan.

Ida och Jakob berättar lite om hur det går med testerna av Iphone XS Max och Apple Watch S4, men hinner också prata om Amazons långa lista med nya prylar för det smarta hemmet. Missa inte det!

Apple är som bekant noga med detaljerna, och det visas inte minst här där vi får följa med bakom kulisserna när de nya urtavlorna till Apple Watch skapas.

99:s testlabb har fått in en ny klocka att testa: Apple Watch Series 4, och här delar vi med oss av våra första intryck.

Nya Echo-högtalare, tillbehör till bilen, förstärkare och en mikrovågsugn. Amazon tar i från tårna och visar upp en lång rad nya tillbehör till det smarta hemmet.

Nu har 99:s testlabb fått in monstermobilen Iphone XS Max, och vi börjar i studion för att dela med oss av våra första intryck. Är det värt att köpa en ny XS för den som redan har en Iphone X?

Apples september-event har kommit och gått, men minns du allt som hände på scenen, och 99:s täckning? Det här klarar bara 99:s mest trogna besökare, och den här gången finns också finfina priser i potten om du får tio rätt.