Allt du vill veta om nya Iphone XS och Iphone XS Max

Nu går Apples nya supertelefoner att förbeställa, och här samlar vi frågor och svar som kan vara bra att veta.

Vad är det för skillnad mellan Iphone XS och Iphone XS Max?

Det enda som egentligen skiljer dessa båda modeller åt är storleken. Iphone XS har en OLED-bildskärm på 5,8 tum och Iphone XS Max har en större på 6,5 tum. Prestanda och funktion är annars samma, förutom att XS Max har plats för ett större batteri.

Hur länge räcker batteriet?

Förra årets Iphone X hade en batteritid på upp till 12 timmar vid surf, och både Iphone XS och XS Max har bättre batteritid – XS upp till 30 minuter längre och Max-modellen upp till 1,5 timme längre. Det innebär att surftiden blir omkring 12 och 13 timmar för de nya modellerna, men hur längre batteriet räcker beror givetvis på hur telefonen används under den tiden.

Det finns också stöd för så kallad trådlös laddning med Qi-laddare. Annars är det som tidigare laddning med Lightning-kabel som gäller (medföljer). Iphone XS och XS Max har stöd för snabbladdning, och kan nå 50 procents laddning på 30 minuter.

Hur snabba är Iphone XS och Iphone XS Max?

Av allt att döma ordentligt snabba! Apple fortsätter att ha ledartröjan på sig när det gäller tillverkning av systemkretsar för mobiler. Båda modellerna har den nya processorn A12 Bionic, som består av 6 processorkärnor och 4 grafikkärnor. Enligt Apple är A12 upp till 50 procent snabbare än förra årets A11 Bionic-processor.

En intressant sak med den nya A12-processorn är att det är en av världens första kretsar som har en tillverkningsprocess på 7 nanometer. Den lilla kretsen rymmer hela 6,9 miljarder transistorer, och det innebär i praktiken att processorn är riktigt strömsnål samtidigt som den ger hög prestanda.

Är bildskärmen bättre?

Ja lite. Det är i stort sett samma skärm som Iphone X hade, men enligt Apple är materialet nu tåligare. Färgåtergivningen är också bättre, och XS-modellerna har 60 procent högre dynamiskt omfång än tidigare.

Är kameran bättre?

Ja, både Iphone XS och XS Max har dubbel uppsättning kameror som består av en huvudlins på 12 megapixel och ett bländarvärde på f1,8, samt en telefotolins på 12 megapixel med ett bländarvärde på f2,4. Själva sensorerna har enligt Apple uppgraderats sedan förra årets Iphone X, vilket ska resultera i fotografier med större detaljrikedom, bättre färgprecision och inte minst mindre brus när bilderna tar i dunkla förhållanden. True Tone-blixten har också förbättrats, och ska ge ännu mer naturliga hudnyanser vid blixtfotografering.

På telefonernas framsida sitter samma 7 megapixel-kamera som förra året, med ett bländarvärde på f2,2 och även här en uppdaterad sensor som är dubbelt så snabb.

Det som verkligen gör kameraupplevelsen bättre på de nya telefonerna är att den nya A12-processorn har en funktion som kallas Smart HDR som hjälper till att ta HDR-fotografier (High Dynamic Range). Kameran samlar nu in fler lager av bildinformation, och pusslar ihop detta till en bild med fler detaljer i både skuggpartier och högdagrar.

Den nya processorn hjälper också till att förbättra porträttläget, som ger en artificell bokeh-effekt till dina bilder. Det går nu också att justera skärpedjupet i dessa bilder i efterhand, med hjälp av ett reglage.

Hur är det med videoinspelning?

Det är i stort sett samma som på Iphone X, men enligt Apple ska A12 Bionic-processorn och de nya kamerasensorerna ge ett bättre resultat när du filmar i dåliga ljusförhållanden. I övrigt gäller samma specifikationer som tidigare:

• Optisk bildstabilisering för video
• 4K-inspelning i 24, 30 eller 60 bilder i sekunden
• 1080p-inspelning i 30 eller 60 bilder i sekunden
• 720p-inspelning i 30 bilder i sekunden
• Slow motion-inspelning i 1080p i 120 eller 240 bilder i sekunden

Den som filmar kan nu också använda de inbyggda fyra mikrofonerna som finns i telefonen för att spela in video med stereoljud. Bättre ljud helt enkelt!

Har något hänt med Face ID?

Face ID har blivit både säkrare och snabbare. Mycket tack vare den nya processorn och de uppdaterade bildsensorerna.

Finns det stöd för dubbla sim-kort?

Ja, detta är en ny funktion. Du kan använda både ett vanligt fysiskt sim-kort och ett esim samtidigt för att köra dubbla abonnemang eller två telefonnummer. I dagsläget har dock inga svenska operatörer stöd för detta, men det är på gång.

Är Iphone XS och Iphone XS vattentåliga?

Ja det är de - ännu mer än Iphone X till och med. Båda de nya telefonerna är vattentåliga enligt klassningen IP68, vilket innebär att de klarar sig under vatten ned till 2 meters djup i 30 minuter utan att ta skada.

Vilka färger finns telefonerna i?

Iphone XS och XS Max går att köpa i silver, rymdgrå eller guld.

Vad kostar de olika modellerna, och när kan jag köpa en?

Modell

Pris

Iphone XS 64GB

12 795 kronor

Iphone XS 256GB

14 695 kronor

Iphone XS 512GB

17 195 kronor

Iphone XS Max 64GB

13 995 kronor

Iphone XS Max 256GB

15 895 kronor

Iphone XS Max 512GB

18 395 kronor

Iphone XS och Iphone XS går att förbeställa nu från Apples nätbutik, och den officiella säljstarten är 21 september.

Läs mer:

Kommentarer
9 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.