Vi ställer Logitech Crayon mot Apple Pencil

Pennan Logitech Crayon presenterades tillsammans med Apples sjätte generation Ipad i våras. Lite billigare än Apples egna penna och i stort sett samma funktioner. Nu har vi testat vad den går för.

Sammanfattning

Logitech Crayon fungerar än så länge endast tillsammans med Apples sjätte generation av Ipad. Pennan ansluts trådlöst till plattan utan att du behöver göra någon parkoppling och gör det enklare att anteckna eller skissa. Det finns också gott om appar som är kompatibla.

Pennan ger upp till sju timmars användning mellan laddningarna och ligger skönt i handen (och rullar inte av bordet).

Fördelar
+ Ingen parkoppling behövs
+ Skön att hålla
+ Perfekt för anteckningar av olika slag

Nackdelar
− Saknar tryckkänslighet
− Fungerar endast med sjätte generationens Ipad
− Krävs specialverktyg för att byta spetsen

Läs också vårt test av Apples mest prisvärda Ipad I våras höll Apple ett litet utbildningsfokuserat event där de lanserade den sjätte generationens Ipad och också gav scentid åt nya pennan Logitech Crayon. Pennan är också den riktad till utbildningssektorn, men finns nu också att köpa som privatperson.

Spetsen på Logitech Crayon är ett tydligt exempel på hur pennan är tänkt för användning i klassrum. Det krävs nämligen ett specialverktyg från Logitech för att kunna byta den. Det är säkert gjort så här för att den ska vara så robust och tålig som möjligt i händerna på studenter, men kan vara ett litet irritationsmoment för privat användning.

Designskillnader

Det finns en del skillnader mellan Apples egna penna, Apple Pencil och Logitech Crayon och de ska vi kika närmare på här. Det första och mest tydliga är förstås designen. Medan Apple valt en rund penna är Crayon rektangulär. Det har fördelen att den inte riskerar att rulla sin väg när du lägger ned den någonstans, och en del kan säkert tycka den är skönare att hålla i handen. Jag trivs faktiskt med båda varianterna av penna.

Medan Apple Pencil har en hane av Lightning-typ längst upp, har Crayon en hona. Det gör det lättare att ladda Logitechs penna eftersom du kan ansluta valfri Lightning-sladd direkt, medan Apple Pencil antingen lite osmidigt kopplas direkt in i plattan, eller kräver en liten adapter för att laddas med sladd.

Tryckkänslighet saknas

Apple Pencil är tryckkänslig, vilket gör att den är en fröjd att använda för digitala artister och konstnärer. Det känns mycket naturligt att rita eller måla med pennan då strecken blir olika kraftiga beroende på hur hårt du trycker.

Det här saknar Logitech Crayon som däremot likt Apples penna har "tilt-stöd", det vill säga att om du lutar pennan får du tjockare streck än om du håller den upprätt. I många appar kan du själv ställa in hur kraftiga strecken ska bli, men det blir några fler steg än om du använder Apple Pencil.

Appen Procreate är en favorit bland många digitala konstnärer, men den verka än så länge ha tveksamt stöd för Logitech Crayon. Det går bara att rita korta streck i taget, men kanske kommer det här bli bättre i kommande uppdateringar av appen.

Köpråd gällande Logitech Crayon och Apple Pencil

För dig som tänkt måla eller rita mycket är Apple Pencil ett solklart val, men ska du mestadels göra anteckningar och liknande uppgifter kan Logitech Crayon spara dig några kronor och göra ett minst lika bra jobb. Apple Pencil kostar 1 095 kronor och Logitech har vi hittat från 749 kronor.

En tråkig grej med Logitech Crayon är att den idag inte är ett alternativ för Ipad Pro-ägare eller blivande sådana. Den fungerar endast med sjätte generationens Ipad, kanske är det här något som ändrar sig när nästa omgång Ipad Pro-modeller släpps – vilket skulle kunna ske någon gång nu i oktober.

Fakta om Logitech Crayon

Anslutningar
Trådlöst, sätt bara på pennan. Någon parkoppling behövs inte.
Batterier
Laddningsbart litiumjonbatteri
Längd
16,3 cm
Bredd
1,27 cm
Djup
0,8 cm
Vikt
20 g
Pris
749 kronor

Läs mer

Missa inte vår guide till hur du får ut mera nytta av Apple Pencil i Pages, Numbers och Keynote.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.

Svenska betaltjänsten Klarna får nu stöd för Apple Pay. Det betyder i praktiken att även de som har banker och betalkort som inte har stöd kan använda Apple Pay genom Klarna.

Inför lanseringen av Mate 20 Pro skröt Huawei att företagets Kirin 980-processor skulle vara betydligt snabbare än konkurrenten Apples A12 Bionic-processor. Nu har telefonerna gått en match mot varandra.

Google Plus är Facebook-utmanaren som kom av sig, och efter att ännu mer data läckt kommer nu tjänsten att stänga ned redan i april.