Android-appar blir kompatibla med Windows 10

Microsoft vill få fart på sitt eget mobila ekosystem, och presenterar en ny funktion som gör det möjligt att köra Android-appar på en Windows-enhet.

Microsoft är på många sätt Apples spegelvända tvilling. Under Apples svåraste år på 90-talet var Microsoft som störst och operativsystemet Windows var i stort sett allestädes närvarande. Idag däremot, när Apple är ett av världens största och mest framgångsrika företag, då kämpar Microsoft för att vara relevanta.

Grundbulten i Microsofts satsning är operativsystemet Windows 10, som återfinns i allt från surfplattor till stationära datorer. Ett Windows-format hål finns det dock, och det är mobiltelefoner, där Microsoft gjort sorti från spelplanen efter under lång tid misslyckats med att få fart på Windows Phone.

Under sitt Surface-event under kvällen presenterade Microsoft en ny uppdatering av Windows 10, där särskilt en funktion ska fylla det hålet till viss del. Funktionen kallas App Mirroring (app-spegling), och gör att Android-användare kan använda vilken som helst av sina Android-appar på en Windows 10-enhet. Under presentationen demonstrerades funktionen med att mobilappen Snapchat kördes på en Surface-enhet.

Om det hela fungerar smidigt och pålitligt är det inte otänkbart att Microsoft kan åtgärda en av de stora problemen med Surface-plattorna, nämligen bristen på dedikerade mobilappar. Det finns dock ett potentiellt problem med den strategin, nämligen att Android-plattformen inte heller har särskilt många appar som är optimerade för en större skärm. De flesta är utformade för mobilen, och där har Microsoft inga Surface-enheter att erbjuda.

Oavsett så är det en intressant lösning, och kanske kan snålskjutsen på Android ge Surface-familjen lite av den fart produkterna skulle behöva på marknaden. Den nya uppdateringen av Windows 10 finns hursomhelst tillgänglig att hämta hem nu.

Kommentarer
2 svar

Denna inbitna Android-användare har nu levt med Iphone i ett år, och efter mina veckor på resa i Japan har uppskattningen för äpplets värld vuxit. Men inget är perfekt.

Det blir borgerligt styre i Stockholm, och under sin första pressträff meddelar det nya styret att Apples planerade butik i Kungsträdgården ska stoppas.

Tack till Manne23 för detta #nyhetstips!

Om du har en stor bildskärm, en busskur och mycket tid över kan du också lura resenärer och ha väldigt roligt.

I vårt forum diskuteras just nu mobilt Bank ID, och om det är en säker metod att legitimera sig eller inte. Vad tycker du själv – litar du på tekniken när du använder mobilt Bank ID?

Apples musiktjänst inleder ett samarbete med textdatabasen Genius, och det börjar med "tusentals" låtar som får texter och fakta.

Google höll lanseringsevent i början av veckan, och självklart handlar veckans frågesport om nyheterna som sökjätten visade upp. Klarar du att få tio rätt?