Android-appar blir kompatibla med Windows 10

Microsoft vill få fart på sitt eget mobila ekosystem, och presenterar en ny funktion som gör det möjligt att köra Android-appar på en Windows-enhet.

Microsoft är på många sätt Apples spegelvända tvilling. Under Apples svåraste år på 90-talet var Microsoft som störst och operativsystemet Windows var i stort sett allestädes närvarande. Idag däremot, när Apple är ett av världens största och mest framgångsrika företag, då kämpar Microsoft för att vara relevanta.

Grundbulten i Microsofts satsning är operativsystemet Windows 10, som återfinns i allt från surfplattor till stationära datorer. Ett Windows-format hål finns det dock, och det är mobiltelefoner, där Microsoft gjort sorti från spelplanen efter under lång tid misslyckats med att få fart på Windows Phone.

Under sitt Surface-event under kvällen presenterade Microsoft en ny uppdatering av Windows 10, där särskilt en funktion ska fylla det hålet till viss del. Funktionen kallas App Mirroring (app-spegling), och gör att Android-användare kan använda vilken som helst av sina Android-appar på en Windows 10-enhet. Under presentationen demonstrerades funktionen med att mobilappen Snapchat kördes på en Surface-enhet.

Om det hela fungerar smidigt och pålitligt är det inte otänkbart att Microsoft kan åtgärda en av de stora problemen med Surface-plattorna, nämligen bristen på dedikerade mobilappar. Det finns dock ett potentiellt problem med den strategin, nämligen att Android-plattformen inte heller har särskilt många appar som är optimerade för en större skärm. De flesta är utformade för mobilen, och där har Microsoft inga Surface-enheter att erbjuda.

Oavsett så är det en intressant lösning, och kanske kan snålskjutsen på Android ge Surface-familjen lite av den fart produkterna skulle behöva på marknaden. Den nya uppdateringen av Windows 10 finns hursomhelst tillgänglig att hämta hem nu.

Kommentarer
2 svar

Samsung avtäcker två nya kroppsburna enheter under Galaxy-märket. Dels den smarta klockan Galaxy Watch Active och dels träningsarmbandet Galaxy Fit.

Samsung Unpacked bjöd på massor av läckra nyheter, och trivselfaktorn var hög när 99, SweClockers och FZ minglade med sina medlemmar. Här kan du se vår liveström i efterhand!

Samsung har presenterat officiella specifikationer för Galaxy Fold, den vikbara telefonen som inte heller är en välbevarad hemlighet.

Galaxy S10-familjen består av hela tre modeller, och i vanlig ordning har Samsung tagit i från tårna med specifikationerna. Men det visar sig också i prislapparna.

Bilder på vad som påstås är Samsungs nya telefon med vikbar bildskärm har dykt upp på nätet, bara några timmar innan lanseringseventet Unpacked drar igång.

Internet- och kabel-tv-leverantören Com Hem börjar nu erbjuda mobiltelefoni till sina kunder, efter att ha gått samman med Tele2 förra året.