IOS 12 har installerats av hälften av användarna

IOS 12 når ut till användarna snabbare än vad IOS 11 gjorde. Enligt en undersökning har nu hälften av alla aktiva IOS-enheter den senaste versionen installerad, men hur går det för Android 9?

Apple släppte IOS 12 till världen för lite mer än 20 dagar sedan. Enligt data från Mixpanel har den senaste IOS-versionen nu nått ut till hälften av alla aktiva IOS-enheter. IOS 11 tog en månad på sig att uppnå samma milstolpe.

En del anser att IOS 11 hör till de sämre IOS-åren med diverse klagomål gällande instabilitet, buggar och att systemet var allmänt långsamt. När det nu är dags för IOS 12 att ta över fokuserar Apple på att lyfta fram prestandaförbättringarna som inte bara kommer till de nyaste enheterna, utan också till äldre.

Alla enheter som kan köra IOS 11, det vill säga från Iphone 5S och framåt, kan uppdatera till IOS 12.

IOS 12 hade en lite långsam start enligt Mixpanel, men under de senaste dagarna har ökningen gått snabbare. Antagligen delvis för att inga större buggar har rapporterats och användarna som tagit steget har varit mestadels positiva.

Siffrorna från Mixpanel baseras på en kombination av webb- och mobilapp-analyser. Deras procentsatser brukar vara högre än i Apples egen statistik som baserar sig på de enheter som besöker App Store. Apple själva har inte uppdaterat sin officiella statistik sedan IOS 12 lanserades. Deras diagram uppdaterades senast den 3 september och visar att IOS 11 nått ut till 85 procent av enheterna. Förra året nådde Apples egna siffror inte upp till 50 procent för IOS 11 förrän i november.

Trenden för IOS 12 kommer antagligen fortsätta på samma vis, IOS 12.1 är på gång med stöd för gruppvideosamtal via Facetime och ett stort antal nya emoji. Det lär locka ytterligare ett gäng att uppdatera.

Hur ser det ut på Android-sidan?

Om vi kollar in hur det ser ut bland Android-enheterna saknas ännu den senaste versionen från Googles officiella statistik. Android 9 släpptes i augusti i år och att den inte ens nämns i senaste diagrammet som kom den 28 september betyder att mindre än 0,1 procent av Google Play-besöken veckan före kom från Pie-användare.

Android Pie går att installera på ett antal telefoner från Google, Essential, Oneplus, Nokia och Huawei.

Anledningar till varför nya versioner av Android tar sådan tid att få fäste är flera. Bland annat använder människor sina mobiler längre och längre vilket betyder att äldre versioner är aktiva under längre tid. Flera av de billigare Android-enheterna släpps också utan att ha den senaste Android-versionen installerad.

En viktig nyckelorsak är att det finns fler enheter för varje Android-version som släpps och versionerna kommer också oftare nu vilket gör det svårare att ta stora andelar. Nu är det mer än två miljarder aktiva enheter som använder olika versioner av Android-plattformen.

Läs också:

Källa: Mixpanel Trends | Googles statistik | Apples statistik

Någon svensk lansering av Amazons näthandel blev det inte den här veckan, men däremot bjuder vi på frågesport!

DJ-appen Djay är en av de mer populära på IOS-plattformen, men nu byter appen till en prenumerationsbaserad betalningsmodell. Detta blir allt mer populärt bland dyrare mobilappar.

Framtiden för Googles mobila operativsystem kanske börjar närma sig något då referenser nu börjat leta sig in i Android-projektet.

Med IOS 12 har Apple gjort det möjligt att se vädret på låsskärmen när du vaknar. Så här får du igång funktionen.

Ingen näthandel ännu, men däremot molntjänster. Amazon Web Services öppnar sin verksamhet i Sverige idag.

Bilder på en Iphone XS-version av Apples puckelryggiga batterifodral har dykt upp på nätet, och produkten kan rentav dyka upp innan jul.