IOS 12 har installerats av hälften av användarna

IOS 12 når ut till användarna snabbare än vad IOS 11 gjorde. Enligt en undersökning har nu hälften av alla aktiva IOS-enheter den senaste versionen installerad, men hur går det för Android 9?

Apple släppte IOS 12 till världen för lite mer än 20 dagar sedan. Enligt data från Mixpanel har den senaste IOS-versionen nu nått ut till hälften av alla aktiva IOS-enheter. IOS 11 tog en månad på sig att uppnå samma milstolpe.

En del anser att IOS 11 hör till de sämre IOS-åren med diverse klagomål gällande instabilitet, buggar och att systemet var allmänt långsamt. När det nu är dags för IOS 12 att ta över fokuserar Apple på att lyfta fram prestandaförbättringarna som inte bara kommer till de nyaste enheterna, utan också till äldre.

Alla enheter som kan köra IOS 11, det vill säga från Iphone 5S och framåt, kan uppdatera till IOS 12.

IOS 12 hade en lite långsam start enligt Mixpanel, men under de senaste dagarna har ökningen gått snabbare. Antagligen delvis för att inga större buggar har rapporterats och användarna som tagit steget har varit mestadels positiva.

Siffrorna från Mixpanel baseras på en kombination av webb- och mobilapp-analyser. Deras procentsatser brukar vara högre än i Apples egen statistik som baserar sig på de enheter som besöker App Store. Apple själva har inte uppdaterat sin officiella statistik sedan IOS 12 lanserades. Deras diagram uppdaterades senast den 3 september och visar att IOS 11 nått ut till 85 procent av enheterna. Förra året nådde Apples egna siffror inte upp till 50 procent för IOS 11 förrän i november.

Trenden för IOS 12 kommer antagligen fortsätta på samma vis, IOS 12.1 är på gång med stöd för gruppvideosamtal via Facetime och ett stort antal nya emoji. Det lär locka ytterligare ett gäng att uppdatera.

Hur ser det ut på Android-sidan?

Om vi kollar in hur det ser ut bland Android-enheterna saknas ännu den senaste versionen från Googles officiella statistik. Android 9 släpptes i augusti i år och att den inte ens nämns i senaste diagrammet som kom den 28 september betyder att mindre än 0,1 procent av Google Play-besöken veckan före kom från Pie-användare.

Android Pie går att installera på ett antal telefoner från Google, Essential, Oneplus, Nokia och Huawei.

Anledningar till varför nya versioner av Android tar sådan tid att få fäste är flera. Bland annat använder människor sina mobiler längre och längre vilket betyder att äldre versioner är aktiva under längre tid. Flera av de billigare Android-enheterna släpps också utan att ha den senaste Android-versionen installerad.

En viktig nyckelorsak är att det finns fler enheter för varje Android-version som släpps och versionerna kommer också oftare nu vilket gör det svårare att ta stora andelar. Nu är det mer än två miljarder aktiva enheter som använder olika versioner av Android-plattformen.

Läs också:

Källa: Mixpanel Trends | Googles statistik | Apples statistik

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.