Google Plus går i graven

Du är sannolikt inte ensam om att tänka "va, jag trodde de lade ner det för länge sedan", men nu är den officiellt på väg ut.

Google brukar inte fega när det gäller att lägga ner tjänster som inte utvecklas som företaget hoppats, men när det gäller den sociala medieplattformen Google Plus har tålmodigheten varit anmärkningsvärd. Plattformen lanserades som en konkurrent till Facebook och Twitter redan 2011, men lyckades aldrig etablera sig på allvar hos den breda massan.

Föga oväntat bygger tjänsten på ditt Google-konto som identitet och skiljer sig från konkurrenterna i hur den hanterar delning av innehåll till kontakter. Kontakter delades in i cirklar och användaren kunde skapa grupper av cirklar som innehåll sedan kunde delas till. Google integrerade även en meddelandetjänst som kombinerade en traditionell chat-tjänst med SMS-meddelanden. Videochat med flera deltagare var också möjligt via tjänsten Hangouts.

Google Plus stängs dock inte ner enbart på grund av obefintligt intresse från publiken. Nyligen avslöjade Wall Street Journal att Google hade mörklagt en läcka där obehöriga fick tillgång till kontouppgifter för 500 000 användare. Istället för att åtgärda problemen, och sannolikt med rädsla för att bli jämförd med Facebooks stora Cambridge Analytica-skandal, valde Google att helt enkelt lägga ner tjänsten istället. Under de närmaste tio månaderna kommer tjänsten gradvis att stängas ned, och helt borta ska den vara i augusti.

Det blir alltså ett adjö till Google Plus, som ska stängas ner stegvis under kommande tio månader. Det är en tjänst vi inte kan säga att vi kommer sakna eftersom vi snudd på hade glömt bort att den fortfarande existerade. Det återstår att se om Google fortfarande vill konkurrera med andra sociala nätverk eller om detta sjuåriga försök får vara nog.

Läs mer:

Nyhet: Google-fest hos 99 – fira med oss
Quiz: Vad vet du om Google?

Källa: Google

Kommentarer
7 svar

Ring Video Doorbell 2 är en dörrklocka med inbyggd kamera. Via en app får du full koll på vad som händer vid ytterdörren – utan att behöva resa dig från soffan, eller för den delen ens vara hemma. 99 har testat.

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Som en julklapp till bokälskare ger Apple bort flera klassiska romaner som ljudböcker, inlästa av kända skådespelare och komiker.

Googles röstassistent nöjer sig inte med att informera om försenade flyg; nu börjar den digitala hjälpredan också förutse förseningar och meddela om dessa.

Bakåt-knappen i webbläsare kan luras genom att webbplatser lägger till falsk historik som skickar användaren åt fel håll, men nu jobbar Chrome på en lösning för allas trevnad.

Apple har rekryterat branschkändisen Andrew Kim, en designer som jobbat åt både Tesla och Microsoft med allt från Model 3, Windows 10 och Xbox. Vad ska han hitta på hos Apple tro?