Google Plus går i graven

Du är sannolikt inte ensam om att tänka "va, jag trodde de lade ner det för länge sedan", men nu är den officiellt på väg ut.

Google brukar inte fega när det gäller att lägga ner tjänster som inte utvecklas som företaget hoppats, men när det gäller den sociala medieplattformen Google Plus har tålmodigheten varit anmärkningsvärd. Plattformen lanserades som en konkurrent till Facebook och Twitter redan 2011, men lyckades aldrig etablera sig på allvar hos den breda massan.

Föga oväntat bygger tjänsten på ditt Google-konto som identitet och skiljer sig från konkurrenterna i hur den hanterar delning av innehåll till kontakter. Kontakter delades in i cirklar och användaren kunde skapa grupper av cirklar som innehåll sedan kunde delas till. Google integrerade även en meddelandetjänst som kombinerade en traditionell chat-tjänst med SMS-meddelanden. Videochat med flera deltagare var också möjligt via tjänsten Hangouts.

Google Plus stängs dock inte ner enbart på grund av obefintligt intresse från publiken. Nyligen avslöjade Wall Street Journal att Google hade mörklagt en läcka där obehöriga fick tillgång till kontouppgifter för 500 000 användare. Istället för att åtgärda problemen, och sannolikt med rädsla för att bli jämförd med Facebooks stora Cambridge Analytica-skandal, valde Google att helt enkelt lägga ner tjänsten istället. Under de närmaste tio månaderna kommer tjänsten gradvis att stängas ned, och helt borta ska den vara i augusti.

Det blir alltså ett adjö till Google Plus, som ska stängas ner stegvis under kommande tio månader. Det är en tjänst vi inte kan säga att vi kommer sakna eftersom vi snudd på hade glömt bort att den fortfarande existerade. Det återstår att se om Google fortfarande vill konkurrera med andra sociala nätverk eller om detta sjuåriga försök får vara nog.

Läs mer:

Nyhet: Google-fest hos 99 – fira med oss
Quiz: Vad vet du om Google?

Källa: Google

Kommentarer
7 svar

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

American Express fungerar nu med den mobila betaltjänsten Apple Pay i Sverige.

Tack till Being Remixed för detta #nyhetstips!

Sennheiser Memory Mic är en trådlös mikrofon som kan vara ett bra verktyg för dig som gillar att filma med mobilen. 99 har testat.

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Med den senaste uppdateringen av Swish-appen för IOS har det dykt upp ett alternativ för att betala med Bluetooth i "vissa specialutrustade kassasystem". I forumet diskuteras vad detta kan betyda. Välkommen in i tråden du med!

Adobe storsatsar på Ipad, och förhandsvisar bland annat en fullversion av det kraftfulla redigeringsverktyget Photoshop som kommer till Apples platta nästa år.