Google Plus går i graven

Du är sannolikt inte ensam om att tänka "va, jag trodde de lade ner det för länge sedan", men nu är den officiellt på väg ut.

Google brukar inte fega när det gäller att lägga ner tjänster som inte utvecklas som företaget hoppats, men när det gäller den sociala medieplattformen Google Plus har tålmodigheten varit anmärkningsvärd. Plattformen lanserades som en konkurrent till Facebook och Twitter redan 2011, men lyckades aldrig etablera sig på allvar hos den breda massan.

Föga oväntat bygger tjänsten på ditt Google-konto som identitet och skiljer sig från konkurrenterna i hur den hanterar delning av innehåll till kontakter. Kontakter delades in i cirklar och användaren kunde skapa grupper av cirklar som innehåll sedan kunde delas till. Google integrerade även en meddelandetjänst som kombinerade en traditionell chat-tjänst med SMS-meddelanden. Videochat med flera deltagare var också möjligt via tjänsten Hangouts.

Google Plus stängs dock inte ner enbart på grund av obefintligt intresse från publiken. Nyligen avslöjade Wall Street Journal att Google hade mörklagt en läcka där obehöriga fick tillgång till kontouppgifter för 500 000 användare. Istället för att åtgärda problemen, och sannolikt med rädsla för att bli jämförd med Facebooks stora Cambridge Analytica-skandal, valde Google att helt enkelt lägga ner tjänsten istället. Under de närmaste tio månaderna kommer tjänsten gradvis att stängas ned, och helt borta ska den vara i augusti.

Det blir alltså ett adjö till Google Plus, som ska stängas ner stegvis under kommande tio månader. Det är en tjänst vi inte kan säga att vi kommer sakna eftersom vi snudd på hade glömt bort att den fortfarande existerade. Det återstår att se om Google fortfarande vill konkurrera med andra sociala nätverk eller om detta sjuåriga försök får vara nog.

Läs mer:

Nyhet: Google-fest hos 99 – fira med oss
Quiz: Vad vet du om Google?

Källa: Google

Kommentarer
7 svar

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.

Letar du dejt i helgen? Välj rätt app med hjälp av vår guide, där vi tipsar om tjänsterna du inte kan vara utan, och de du bör undvika!

Google vill bredda sig och förbereder en billigare variant av mobilen Pixel, som ska konkurrera med bland annat Iphone XR.