Samsung jobbar på nytt gränssnitt

Läckt mjukvara från en utvecklarportal visar upp en ny version av Samsung Experience, där den grafiska stilen går mot en klart mindre färgrik riktning.

När det gäller Android-användare har Samsungs mjukvarumiljöer varit en klar vattendelare under åren. Från produktfamiljens första medlemmar har den grafiska profilen varit en mycket färgrik sådan, och när företaget döpte om användarmiljön från Touchwiz till Samsung Experience blev den plattare och mer avskalad, men fortfarande tämligen färggrann.

De senaste åren har stilen mer eller mindre varit intakt, och Samsung Experience 9,5 som används i Galaxy Note 9 var endast en mindre finjustering av det som fanns tidigare. Det kan dock vara så att Samsung jobbar på en ny grafisk stil för användarmiljön om man ska tro en läckt version av Samsung Experience 10. Läckan kommer från utvecklarportalen XDA Developers där mjukvaran tydligen körts på just en Galaxy Note 9.

Version tio av gränssnittet liknar föregångaren rent strukturellt, men färgerna är betydligt mer återhållsamma och temat är svart, i kontrast mot det väldigt ljusa gränssnitt Samsungs telefoner annars använder. En snabb titt på bilderna gör det ganska tydligt att detta är ett tidigt utkast för hur den användarmiljön kan se ut, då färgerna i användarmiljön skär sig hårt mot andra gränssnittselement som widget-appar i notinmenyn exempelvis.

Verkar inte vara en förbättring

Men om jag bortser från utkastets ofärdiga skavanker ser det i min mening inte ut att bli mycket av en förbättring av Samsungs användarupplevelse, om den visar sig stämma. Ikonerna och de andra gränssnittselementen är mer eller mindre desamma, bara något nedtonade färgmässigt, och de gifter sig inte särskilt snyggt med de mörkare färgtonerna i temat.

Förhoppningsvis är detta bara ett experiment från Samsungs sida, om det visar sig stämma. Jag tillhör vad jag tror är en av få som aldrig stört mig särskilt mycket på Samsungs användarmiljö, bara den slöa prestanda som den tillförde under en längre period. Om Samsung ska stöpa om användarmiljön ser jag gärna att de tar ett helhetsgrepp och inte bara en mörkare justering.

Källa: XDA Developers

Kommentarer
4 svar

Rykten om Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro visade sig stämma, men företaget lyckades ändå bjuda på några överraskningar och oväntade produkter.

American Express fungerar nu med den mobila betaltjänsten Apple Pay i Sverige.

Tack till Being Remixed för detta #nyhetstips!

Sennheiser Memory Mic är en trådlös mikrofon som kan vara ett bra verktyg för dig som gillar att filma med mobilen. 99 har testat.

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Med den senaste uppdateringen av Swish-appen för IOS har det dykt upp ett alternativ för att betala med Bluetooth i "vissa specialutrustade kassasystem". I forumet diskuteras vad detta kan betyda. Välkommen in i tråden du med!

Adobe storsatsar på Ipad, och förhandsvisar bland annat en fullversion av det kraftfulla redigeringsverktyget Photoshop som kommer till Apples platta nästa år.