Apples tv-program kan bli gratis för Apple-användare

En ny rapport om Apples satsning på eget tv-material pekar mot att programmen kan erbjudas gratis till alla som har en Apple-enhet.

Det har länge gått rykten om att Apple arbetar på en egen strömmande tv-tjänst, och att företaget lägger stora pengar på att skapa egna tv-program är ingen hemlighet. Just nu är över ett dussin projekt på gång, eller i startgroparna, och det handlar om allt från påkostad science fiction till pratshower och dramaserier.

Vad vi inte vetat är hur Apple tänkt ta betalt för sina program, och en vanlig gissning har varit att materialet kommer att erbjudas tillsammans med musiktjänsten Apple Music, möjligtvis för en extra slant. Enligt nyhetskanalen CNBC kommer Apple istället att erbjuda sitt egenproducerade material helt gratis till alla som har en Apple-enhet som en Iphone, Ipad eller Apple TV.

Programmen kommer helt enkelt att finnas i den inbyggda tv-appen, precis som musikprogrammet Carpool Karaoke redan gör. Den serien låg först under Apple Music, men flyttade snart in i tv-appen och blev allmänt tillgänglig för Apple-användare.

Andra tjänster inbakade

Enligt rapporten kommer Apples strömmande tjänst också innehålla ett paket med videotjänster från exempelvis HBO och Starz. Detta skulle låta användare få tillgång till dessa tjänster genom tv-appen istället för att behöva ladda ned och logga in på flera olika appar. I utlandet har Amazon en liknande lösning på plats i form av Amazon Prime Video Channels.

Denna lösning skulle rimligtvis kosta pengar, och är knappast något vi kan räkna med att få se i Sverige, åtminstone inte från början. Men om Apple ger bort sina egna program gratis kanske det är tillräckligt för många användare. Enligt rapporten hoppas Apple på att få till några riktigt framgångsrika serier som kan utgöra grunden för en framtida betaltjänst liknande Netflix.

I skrivande stund har andra säsongen av Carpool Karaoke precis påbörjats, och det kanske inte är en tillräcklig grund för att bygga ett eget Netflix på. Men det är som sagt många fler program på gång från Apple.

Inget sex och våld

Apple verkar dock inte vilja gå den barnförbjudna vägen utan satsar enligt en tidigare rapport på trygg och bred familjeunderhållning. Om dessa rykten stämmer blir det alltså inte något sex och våld i Apples egna serier, och det kanske är lättare att förstå om nu programmen kommer att bli allmänt tillgängliga för Apples användare.

Med tanke på den digra listan av program som Apple verkar jobba på är det ändå svårt att tänka sig att inga av dessa ska innehålla våld, med tanke på att flera handlar om mordutredningar och andra otäcka saker.

Källa: CNBC

Kommentarer
5 svar

Samsung har presenterat officiella specifikationer för Galaxy Fold, den vikbara telefonen som inte heller är en välbevarad hemlighet.

Galaxy S10-familjen består av hela tre modeller, och i vanlig ordning har Samsung tagit i från tårna med specifikationerna. Men det visar sig också i prislapparna.

Kvällen är äntligen kommen. Vi är redo för Samsungs första Unpacked-event för 2019 och drar igång försnack och livesändning strax efter klockan 19.

Bilder på vad som påstås är Samsungs nya telefon med vikbar bildskärm har dykt upp på nätet, bara några timmar innan lanseringseventet Unpacked drar igång.

Internet- och kabel-tv-leverantören Com Hem börjar nu erbjuda mobiltelefoni till sina kunder, efter att ha gått samman med Tele2 förra året.

Google har registrerat en ny produkt hos den amerikanska myndigheten FCC, och det verkar vara en ny version av basstationen Google Wifi som står för dörren.