Kamerahål kan bli nästa steg efter flärpen

Läckt produktbild för kinesiska tillverkaren Oppo kanske skvallrar om att kamerahål ersätter flärpen, för vissa Android-aktörer åtminstone.

Den kinesiska sociala webbplatsen Weibo har varit mötesplatsen för ett antal läckor relaterade till produktbilder och specifikationer under åren, och det senaste företaget vars produkt letat sig dit är kinesiska telefontillverkaren Oppo. Läckan ska föreställa Oppo R19 och visar upp en modern heltäckande skärm som är standardförfarande numera, men istället för en flärp används endast ett hål för selfiekameran.

Oppo är en stor aktör i Kina, men i väst har de inte en nämnvärt stor närvaro. Det som dock gör kamerahålet på Oppo R19 intressant även för oss är att företaget är tätt knutet till Oneplus, vars telefoner designmässigt och funktionsmässigt historiskt varit snudd på identiska. Oneplus 6 var exempelvis närapå en kopia av Oppo R15 med undantag för de bakre kamerornas placering, och Oppo R11S var nästan helt identisk med Oneplus 5T.

I de läckta bilder på Oneplus 6T som ska lanseras den 30 oktober skvallras det mycket riktigt också om ett kamerahål istället för en flärp, samt fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen. När två större Android-aktörer väljer kamerahål istället för flärp kan det ge dominoeffekt som får fler Android-makare att överge konceptet med flärp, särskilt då en ovanligt stor sådan på Pixel 3 XL mottog en god portion mindre positiv kritik under förra veckans Google-event.

I bilden på Oppo R19 kan man även skymta en tunn remsa med högtalaren för röstsamtal längst upp på telefonen. Hur detta påverkar ljudkvaliteten och volymen får vi sannolikt veta när vi lägger vantarna på Oneplus 6T, om den nu är så lik Oppo R19 som vi misstänker. Den 30 oktober närvarar redaktionen på Oneplus lanseringsevent i Stockholm och tycker till i frågan kort därpå.

Kommentarer
1 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.