Kamerahål kan bli nästa steg efter flärpen

Läckt produktbild för kinesiska tillverkaren Oppo kanske skvallrar om att kamerahål ersätter flärpen, för vissa Android-aktörer åtminstone.

Den kinesiska sociala webbplatsen Weibo har varit mötesplatsen för ett antal läckor relaterade till produktbilder och specifikationer under åren, och det senaste företaget vars produkt letat sig dit är kinesiska telefontillverkaren Oppo. Läckan ska föreställa Oppo R19 och visar upp en modern heltäckande skärm som är standardförfarande numera, men istället för en flärp används endast ett hål för selfiekameran.

Oppo är en stor aktör i Kina, men i väst har de inte en nämnvärt stor närvaro. Det som dock gör kamerahålet på Oppo R19 intressant även för oss är att företaget är tätt knutet till Oneplus, vars telefoner designmässigt och funktionsmässigt historiskt varit snudd på identiska. Oneplus 6 var exempelvis närapå en kopia av Oppo R15 med undantag för de bakre kamerornas placering, och Oppo R11S var nästan helt identisk med Oneplus 5T.

I de läckta bilder på Oneplus 6T som ska lanseras den 30 oktober skvallras det mycket riktigt också om ett kamerahål istället för en flärp, samt fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen. När två större Android-aktörer väljer kamerahål istället för flärp kan det ge dominoeffekt som får fler Android-makare att överge konceptet med flärp, särskilt då en ovanligt stor sådan på Pixel 3 XL mottog en god portion mindre positiv kritik under förra veckans Google-event.

I bilden på Oppo R19 kan man även skymta en tunn remsa med högtalaren för röstsamtal längst upp på telefonen. Hur detta påverkar ljudkvaliteten och volymen får vi sannolikt veta när vi lägger vantarna på Oneplus 6T, om den nu är så lik Oppo R19 som vi misstänker. Den 30 oktober närvarar redaktionen på Oneplus lanseringsevent i Stockholm och tycker till i frågan kort därpå.

Kommentarer
1 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.