Photoshop för Ipad bekräftas av Adobe

Adobe storsatsar på Ipad, och förhandsvisar bland annat en fullversion av det kraftfulla redigeringsverktyget Photoshop som kommer till Apples platta nästa år.

Det har tidigare cirkulerat rykten om att Adobe arbetar på att porta över sitt tunga fotoredigeringsprogram Photoshop till Ipad, och nu bekräftar Adobe detta. Under sin årliga konferens Adobe Max berättar företaget om planerna för appen som kommer nästa år.

Läs också: Photoshop kan snart komma till Ipad Photoshop CC för Ipad kommer att innehålla ett helt nytt gränssnitt skapat för tryckskärmar, men kommer att innehålla samma funktioner som Photoshop för Mac och pc, som till exempel flera bildlager. Det går att öppna PSD-dokument direkt i IOS-appen och de som använt Photoshop tidigare kommer att känna igen sig. Projekt ska kunna flyttas mellan Photoshop på Ipad och mer traditionella datorer.

Enligt Adobe använder Photoshop samma kodbas som Mac- och pc-versionerna och innehåller "inga kompromisser" vad gäller prestanda och kapacitet. Under presentationen gästade även Apples produktchef Phil Schiller, och berättade att Adobe arbetat i nära samarbete med Apple under utvecklingen av Photoshop för Ipad. Schiller säger:

– Adobe har förstått potentialen hos Ipad Pro och våra team har arbetat tillsammans på en del riktigt häftig teknologi.

AR, teckning och video

Adobe förhandsvisade också några andra intressanta projekt, bland annat ett verktyg för att skapa så kallad förstärkt verklighet (AR) mellan plattformar och en ny app för att måla och rita, som också kommer till Ipad nästa år. Den sistnämnda kallas Project Gemini, och innehåller stöd för både raster- och vektorbaserade konstverk, och fungerar med penslar från Photoshop.

Slutligen visade Adobe också upp den nya videoappen Premier Rush CC som ska göra det enkelt att skapa och redigera videoinnehåll, med publicering på sociala medier i åtanke. Appen tar upp konkurrensen med Imovie och ska enligt rapporter från personer som hunnit prova på erbjuda fler verktyg.

Det är alltså tydligt att Adobe satsar stort på att koppla sina CC-tjänster (Creative Cloud) till mobila enheter. Mest spännande är ändå en riktig Photoshop-version för Ipad, som är något många kreativa proffs väntat på. Kanske kan detta få ännu fler att pensionera sin Mac eller pc för att istället övergå helt till plattor som Ipad Pro.

Källa: Adobe | Apple | Macrumors

Kommentarer
3 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.