Winamp återuppstår från de döda

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Winamp är ett namn som förmodligen väcker kära minnen till liv, åtminstone för de som lyssnade på musik på sin dator i början av millenniet. Winamp var en av de första mediaspelarna som kunde spela upp mp3-filer, och var länge en av de mest nedladdade Windows-apparna. I takt med att andra alternativ (Itunes) blev mer dominerande tynade Winamp bort, och den sista ordentliga uppdateringen skedde 2013. I en tid av Spotify och andra strömmande musiktjänster fanns det inte någon plats för Winamp.

Men nu återuppstår appen från de döda. Appens nuvarande ägare Radionomy släpper en uppdatering som ska ge bättre stöd för Windows 10, och under 2019 kommer Winamp 6, där appen stöps om som en mobilapp för IOS och Android. Radionomys vd Alexandre Saboundjian säger:

– Winamp-användare är verkligen överallt. Det är ett stort antal. Vi har ett riktigt starkt och viktigt community. Men alla "vet" att Winamp är död, och att vi inte jobbar på det längre. Så är det inte. [...]

Det kommer en helt ny version nästa år med arvet av Winamp men med en mer komplett lyssnings-upplevelse. Du kan lyssna på mp3-filer som du kanske har hemma, men också i molnet, på poddar, strömmande radiostationer, eller på en spellista du kanske har skapat.

Saboundjian erbjuder dock inte många detaljer om den nya mobilversionen av Winamp, till exempel hur appen ska kunna bli den kompletta lyssningsupplevelse han beskriver. Det är trots allt svårt att föreställa sig att en ny version av Winamp ska få stöd för strömmande musiktjänster som Apple Music och Spotify, eller boktjänster som Storytell och Audible.

Men nästa år får vi alltså se mer av hur Winamp har tänkt sig att göra en comeback!

Läs också mer om digitalt ljud i första delen av vår ljudskola.

Källa: Techcrunch

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
10 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.