Winamp återuppstår från de döda

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Winamp är ett namn som förmodligen väcker kära minnen till liv, åtminstone för de som lyssnade på musik på sin dator i början av millenniet. Winamp var en av de första mediaspelarna som kunde spela upp mp3-filer, och var länge en av de mest nedladdade Windows-apparna. I takt med att andra alternativ (Itunes) blev mer dominerande tynade Winamp bort, och den sista ordentliga uppdateringen skedde 2013. I en tid av Spotify och andra strömmande musiktjänster fanns det inte någon plats för Winamp.

Men nu återuppstår appen från de döda. Appens nuvarande ägare Radionomy släpper en uppdatering som ska ge bättre stöd för Windows 10, och under 2019 kommer Winamp 6, där appen stöps om som en mobilapp för IOS och Android. Radionomys vd Alexandre Saboundjian säger:

– Winamp-användare är verkligen överallt. Det är ett stort antal. Vi har ett riktigt starkt och viktigt community. Men alla "vet" att Winamp är död, och att vi inte jobbar på det längre. Så är det inte. [...]

Det kommer en helt ny version nästa år med arvet av Winamp men med en mer komplett lyssnings-upplevelse. Du kan lyssna på mp3-filer som du kanske har hemma, men också i molnet, på poddar, strömmande radiostationer, eller på en spellista du kanske har skapat.

Saboundjian erbjuder dock inte många detaljer om den nya mobilversionen av Winamp, till exempel hur appen ska kunna bli den kompletta lyssningsupplevelse han beskriver. Det är trots allt svårt att föreställa sig att en ny version av Winamp ska få stöd för strömmande musiktjänster som Apple Music och Spotify, eller boktjänster som Storytell och Audible.

Men nästa år får vi alltså se mer av hur Winamp har tänkt sig att göra en comeback!

Läs också mer om digitalt ljud i första delen av vår ljudskola.

Källa: Techcrunch

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
6 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.