Winamp återuppstår från de döda

Tror ni att musikspelaren Winamp är död, så tänk om. Appen uppdateras för att fungera med moderna system, och en ny mobilversion är planerad för 2019.

Winamp är ett namn som förmodligen väcker kära minnen till liv, åtminstone för de som lyssnade på musik på sin dator i början av millenniet. Winamp var en av de första mediaspelarna som kunde spela upp mp3-filer, och var länge en av de mest nedladdade Windows-apparna. I takt med att andra alternativ (Itunes) blev mer dominerande tynade Winamp bort, och den sista ordentliga uppdateringen skedde 2013. I en tid av Spotify och andra strömmande musiktjänster fanns det inte någon plats för Winamp.

Men nu återuppstår appen från de döda. Appens nuvarande ägare Radionomy släpper en uppdatering som ska ge bättre stöd för Windows 10, och under 2019 kommer Winamp 6, där appen stöps om som en mobilapp för IOS och Android. Radionomys vd Alexandre Saboundjian säger:

– Winamp-användare är verkligen överallt. Det är ett stort antal. Vi har ett riktigt starkt och viktigt community. Men alla "vet" att Winamp är död, och att vi inte jobbar på det längre. Så är det inte. [...]

Det kommer en helt ny version nästa år med arvet av Winamp men med en mer komplett lyssnings-upplevelse. Du kan lyssna på mp3-filer som du kanske har hemma, men också i molnet, på poddar, strömmande radiostationer, eller på en spellista du kanske har skapat.

Saboundjian erbjuder dock inte många detaljer om den nya mobilversionen av Winamp, till exempel hur appen ska kunna bli den kompletta lyssningsupplevelse han beskriver. Det är trots allt svårt att föreställa sig att en ny version av Winamp ska få stöd för strömmande musiktjänster som Apple Music och Spotify, eller boktjänster som Storytell och Audible.

Men nästa år får vi alltså se mer av hur Winamp har tänkt sig att göra en comeback!

Läs också mer om digitalt ljud i första delen av vår ljudskola.

Källa: Techcrunch

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
6 svar

Världens fjärde största mobiltillverkare lanserar nu i Sverige som ett trots mot allt högre prislappar på mobilmarknaden.

Nu finns det äntligen en officiell Spotify-app för Apple Watch. En uppdatering till Spotify finns i App Store.

Nu är det dags att utse de absolut bästa teknikprylarna från 2018, och det är vi på 99 som avgör genom att nominera och rösta. Det börjar direkt, så var med du också! Det finns också chans att vinna fina priser.

Trots ett namnbyte är det mesta sig likt hos Samsungs smarta klockor, men trevliga funktioner och klassledande batteritid ger en fantastisk helhetsupplevelse.

Volkswagen har uppdaterat sin IOS-app med stöd för bland annat Siri Shortcuts, så nu kan prenumeranter låsa upp bilen och frosta av rutan med hjälp av Apples röstassistent.

En kommande större variant av Airpods skulle själv kunna reda ut vad som är höger och vänster öra, och anpassa ljudet därefter enligt ett nytt patent som Apple säkrat.