Google inför licenskostnader i EU

Att sälja Android-mobiler med Googles appbutik Play kommer framöver att kosta pengar i EU, och både webbläsaren Chrome och Googles sökmotor får en fristående licens. Detta kan leda till en helt ändrad maktbalans framöver på Android-marknaden.

I juli beslutade EU att Googles sätt att skicka med förinstallerade appar i operativsystemet Android är ett brott mot konkurrenslagstiftningen. Google fick en saftig böteslapp från EU, och ändrar nu sina regler för hur appar distribueras i EU-området. I korthet handlar det om att tillverkare av Android-telefoner kommer att få betala licensavgifter för att få appar som Youtube, Google Maps och Gmail förinstallerade.

Fram till nu har Google erbjudit ett paket på 11 appar som varje tillverkare måste ha med om de de vill sälja Android-telefoner med Google Play Store installerad. Det är detta beteende som EU menade bröt mot reglerna, eftersom användare drevs att använda Googles egen sökmotor, karttjänster och liknande istället för konkurrenternas. Mer specifikt uppmande EU Google att separera på appbutiken Google Play, webbläsaren Chrome och företagets sökmotor.

Resultatet blir nu att Google kommer att erbjuda separata licenser för sin sökmotor och Chrome, men att dessa licenser blir gratis. Sina övriga appar som Gmail, Google Maps och Google Docs kommer också att erbjudas genom en licens, men då mot en kostnad. Enligt Google ska detta täcka sitt beräknade inkomstbortfall, för även om Google inte tjänar pengar direkt på sina gratisprogram och tjänster så genererar dessa intäkter genom annonsförsäljning. Googles plattformschef Hiroshi Lockheimer skriver på företagets officiella blogg:

– Eftersom Google Search och Chrome förinstallerade tillsammans med våra andra appar har hjälpt oss att finansiera utvecklingen och den gratis distributionen av Android, så kommer vi nu att introducera en ny betallicens för mobiler och plattor som skeppas till EU-marknaden.

Vad betyder detta?

I korthet innebär detta att det kommer bli dyrare för tillverkare av Android-telefoner att erbjuda Googles appar förinstallerade. Det är en kostnad som gissningsvis kommer att läggas över på konsumenten, vilket kan innebära dyrare produkter.

På längre sikt skulle däremot detta kunna innebära ordentliga förändringar i Android-ekosystemet. Redan idag har många större tillverkare sina egna gränssnitt och appar som läggs ovanpå Android i sina telefoner. En del bolag, som Samsung, har också sina egna appbutiker.

Tidigare har tillverkare i princip haft två alternativ: Ett sälja en Android-telefon med Google Play Store, Googles sökmotor, webbläsare och andra appar installerade, eller att sälja en Android-telefon helt utan Play Store och de andra apparna. Nu uppstår alternativet att erbjuda Play Store och andra appar förinstallerade, men inte Googles sökmotor och webbläsare.

Kan bli hårt slag mot Google

Samtidigt börjar det alltså kosta pengar att förinstallera Play Store. Hur mycket licenserna kommer att ligga på är inte känt, men att sökmotor och webbläsare nu inte behöver förinstalleras kan visa sig bli ett hårt slag för Google. Att ha sin sökmotor som förstahandsvalet är oerhört lukrativt, och Google betalar bland annat sin konkurrent Apple stora summor pengar för att fortsätta vara standardvalet i en Iphone. Att alternativa sökmotorer och webbläsare nu kan sluta distributionsavtal med företag som Samsung, HTC och LG skulle verkligen kunna luckra upp Android-marknaden.

En annan effekt av de nya avtalen är att tillverkare nu kan sälja telefoner med sin helt egna version av Android, och bara erbjuda sin egen appbutik och tjänster. Tidigare krävde Google att den som sålde en mobil med Play Store installerad bara tillverkade produkter som erbjöd Play Store – oavsett om det också fanns andra appbutiker förinstallerade. Framöver skulle alltså Samsung kunna erbjuda vissa telefonmodeller i Europa som bara har deras egna Galaxy-appar installerade, inklusive Galaxy App Store.

Viktigt är också att Android-systemet som helhet även framöver kommer vara fritt och öppet att använda. Det är som sagt fullt möjligt att tillverka och distribuera en Android-enhet som i övrigt helt saknar Googles appar och tjänster. Detta sker redan i många produkter, och i länder som exempelvis Kina där Google ännu inte har egen verksamhet.

Läs mer om Google:

Kommentarer
35 svar

På söndag drar Teknikhjälpen igång, den livesända episka finalen av En podd om teknik som efter 10 år beslutat sig för att sluta podda. Ida är en av gästerna som dyker upp under eftermiddagen för att prata om kroppsburen teknik.

Den här veckan har Apple bjudit på flera hårda nyheter. Kul! 99-teamet pratar om det ovanliga med detta så här dagar innan ett bokat pressevent. Missa inte det!

Internet-detektiver har grävt fram nya bilder på Airpower, och enligt källor ska nya förseningar inneburit att lanseringen sker först sent i mars.

På måndag får vi veta, men redan nu har Recode en rapport med detaljer om hur Apples nya tv-tjänst ska fungera.

Nästa vecka kan du beställa e-SIM till Apple Watch hos Telia, något som sedan tidigare varit möjligt hos operatörerna Telenor och Tre.

Tack till chrme109 för detta #nyhetstips!

Interna Facebook-appar lagrade användares lösenord i klartext och kunde läsas fritt av anställda. Enligt rapporter ska hundratals miljoner konton påverkats.