Android 9 för Galaxy S9 visas upp i videoform

Betaversionen av Android 9 för Samsungs Galaxy S9-telefoner innehåller även nya användarmiljön Samsung Experience 10 med mörkare stilspråk.

Vi har tidigare skrivit om att Samsung verkar testa ett något nytt stilspråk med nästa version av Samsung Experience, företagets mjukvarumiljö som används i deras telefoner. Den nya versionen är tänkt att släppas som en del av den planerade uppdateringen av telefonerna till Android 9 Pie, och nu verkar det som att det nya mjukvarupaketet börjar närma sig lansering.

Android 9-uppdateringen med Samsung Experience 10 ska snart bli tillgängliga för medlemmar i betaprogrammet för företagets telefoner, men individer på utvecklarforumet XDA kan redan nu visa upp hur mjukvaran ser ut och fungerar på en Galaxy S9 i dagsläget.

I videon demonstreras det nya gränssnittets större fokus på mörka färger och rundade gränssnittselement för exempelvis widget-appar i notismenyn och på låsskärmen. Många delar av gränssnittet har också fått runda kanter, något som kommer från Android 9-gränssnittet. En annan skillnad i designspråk är att Samsung använder tomma ytor med stor text i större utsträckning än i tidigare versioner där skärmens yta mer användes till att baka in så mycket information som möjligt.

Samsung har också valt att följa efter Googles designriktning med navigationselement längst ner i gränssnittet istället för att vara flikar i gränssnittets övre del. Detta syns bland annat i telefon-appen där flikar för knappsats, favoriter, kontakter med mera visas i en rad längst ner istället för flikar längst upp.

Den största visuella förändringen visar sig när man drar ner snabbinställningarna i notismenyn till dess expanderade form. Då täcker menyn hela skärmen och visar alternativen för snabbinställningar längst ner och tid och datum med stor text längst upp.

Utöver designändringar lär det mörkare temat också kunna leda till bättre energieffektivitet på Samsungs Super AMOLED-skärmar då OLED-tekniken inte konsumerar energi när mörka färger visas upp.

Betaversionen av Android 9 Pie med Samsung Experience ska rulla ut till betatestare i USA inom kort, men det innebär att en bred utrullning till Galaxy S9-ägare internationellt sannolikt fortfarande ligger en bit in i framtiden. Sannolikt ligger det till grund för mjukvaruupplevelsen i nästa års Galaxy S10-familj.

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.