Iphone XR – Apples mest intressanta lur

Nu finns också Iphone XR ute i butikerna och vi har så klart testat vad den går för. Du får nästan allt från de lyxigare syskonen Iphone XS och XS Max, men tusenlappar billigare.

När vi testade Iphone XS kom vi fram till att det är en lyxig telefon som nästan ingen behöver. Så är inte fallet med syskonet Iphone XR som vi nu haft chansen att testa. Den kommer med nästan alla nyheter som XS, men kostar mindre. Det gör den till årets mest intressanta Iphone-alternativ.

Fördelar

+ Samma systemkrets som XS
+ Face ID och nästan identiska kameror
+ Iphone Plus-skärm med två kolumner i ett fysiskt mindre format
+ Härliga färgalternativ

Nackdelar

− Saknar optisk zoom och teleoptik
− Saknar 3D Touch

I september visade Apple upp sina nya Iphone-alternativ för det kommande året. Iphone XS och XS Max visade sig som väntat vara lyxiga uppgraderingar av Iphone X, men Apple nöjde sig inte där utan lanserade också Iphone XR, en telefon som tycks bjuda på nästan samma nyheter som XS-telefonerna, men till ett lägre pris.

Prisjämförelse Iphone XR, XS och XS Max

Iphone XR

64 GB

128 GB*

256 GB

9 495 kr

10 095 kr

11 395 kr

XS, 64 GB
-2 700 kr

XS Max, 64 GB
-3 900 kr

XS, 256 GB
-4 600 kr

XS Max, 256 GB
-5 800 kr

Iphone XS

64 GB

256 GB

512 GB

12 795 kr

14 695 kr

17 195 kr

+3 300 kr

+4 600 kr

+5 800 kr

Iphone XS Max

64 GB

256 GB

512 GB

13 995 kr

15 895 kr

18 395 kr

+4 500 kr

+5 800 kr

+7 000 kr

* Jag har fetmarkerat 128 GB varianten av Iphone XR för det är den jag tror kommer passa flest.

Att Iphone XR och XS inte finns med samma lagringskapaciteter gör det lite svårare att jämföra, men om du likt mig fotar ganska flitigt känns 128 gigabyte-varianten som det perfekta alternativet och köper du den finns det flera tusenlappar att spara jämfört med Iphone XS och XS Max.

Modellen med minst lagring passar bra om man inte sparar så mycket i telefonen, alternativt använder mycket molntjänster. Jag är idag mycket långt från att känna något behov av 512 gigabyte, men just det alterntivet erbjuder heller inte Iphone XR.

Färgglad telefon

Iphone XR har nu ungefär en månad efter sina syskon hittat ut i handeln. Det är en färgglad skapelse av aluminum och glas och den för kanske tankarna till Iphone 5C – men Apple har helt klart tänkt om strategin sedan dess.

Ett typiskt Iphone-år släpper Apple ett nytt flaggskepp, på senare tid ofta i två storlekar och låter några äldre modeller finnas kvar i handeln med sänkt pris. 2013 provade Apple något nytt och släppte "budgetmodellen" Iphone 5C jämte flaggskeppet 5S. 5C fick plastbaksida i flera glada färger men förra generationens systemkrets. Det fanns också andra skillnader, den fick inte fingeravtrycksläsare exempelvis.

Läs också: Iphone XS är telefonen nästan ingen behöver Iphone XR är ingen budgettelefon, den får inte förra årets systemkrets. Tvärtom liknar den på flera sätt XS-telefonerna. Jag har provat på livet med Iphone XR nu en stund och saknade inte Iphone XS eller X som jag hade länge innan så mycket som jag hade trott.

Lite kort om skärmen

Jakob har redan gått igenom mycket av nyheterna i sitt test av Iphone XS som finns länkat här ovan, så i det här testet ska vi kika närmare på framför allt skärmen som varit den stora snackisen kring XR.

Som vi kommer in på mer på nästa sida kommer Iphone XR med en LCD-panel och det som diskuterats flitigt på nätet gällande den här telefonen är huruvida det duger att släppa en telefon 2018 som inte har upplösningen 1 080p.

Apple har valt LCD för att få ned kostnaden och det medför vissa kompromisser med framför allt svärta och kontrastförhållandet jämfört med de OLED-paneler som sitter i exempelvis Iphone XS. Men det ger också fördelar när det gäller energieffektivitet, den här LCD-panelen är en av anledningarna till att XR har bättre batteritid än XS-modellerna. Att den totalt sett har färre pixlar innebär också att den klarar sig med mindre internminne utan att jag upplever att prestandan påverkas.

På nästa sida går skärmexperten Thomas Ytterberg igenom skillnaden mellan Iphone XR och XS så missa inte det. Mina mindre vältränade ögon kan se skillnad om jag direkt jämför XR med en OLED-skärm, men det är långt ifrån någon hemsk upplevelse att se på filmklipp eller bilder med XR för det. Jag lider inte av att det inte blir 1080p-upplösning automatiskt på Youtube för jag tittar oftast på korta klipp på tunnelbanan mellan hemmet och jobbet. Bilderna jag fotograferat ser mycket fina ut också på Iphone XR. Återigen – vid en direkt jämförelse med OLED ser jag skillnad, frågan du ska ställa dig är om du tror det är värt tusenlapparna extra. Jag tror att svaret för de allra flesta är nej.

Iphone XR har blivit ljusstarkare och visar bättre färger än sina föregångare med LCD-paneler och visst kunde Apple antagligen ha tryckt dit fler pixlar, men det hade också påverkat batteritiden och behovet av internminne. När de plockar ihop hårdvaran till sina telefoner gör de noga uträknade val för att uppnå vad de tycker är den perfekta mixen mellan prestanda, batteritid och kostnad.

Kamera och batteritid

Kameran och batteritiden är två andra saker som vi kommer undersöka lite mer i det här testet. Du kan läsa mer om kameran på sida 3. En liten försmak kommer här: Iphone XR presterar mycket snarlikt Iphone XS.

Det kommer ta lite mer tid för oss att få ihop mätpunkter till vår batteridagbok, men den kommer läggas till det här testet efter helgen. Upplägget kanske du känner till, men en snabb repris kommer ändå här: Vi kommer använda Iphone XS, XS Max och XR från vi vaknar till batteriet dör eller vi går och lägger oss och där emellan kommer vi att göra alla de där vanliga sakerna vi gör i vardagen med våra mobiler för att se vilken mobil som klarar sig bäst. Vi tycker det ger en mycket bättre fingervisning om vad ni kan vänta er, än mer syntetiska tester där man mäter enbart surftid eller videouppspelning.

Om du är sugen på Android

Kanske tycker du att årets Iphone-modeller känns tråkiga, eller att specifikationerna på många Android-lurar verkar mycket mer imponerande? Några av argumenten jag hört är:

  • det finns Android-telefoner som erbjuder skärmar med högre upplösning än XR

  • det finns gott om Android-mobiler som kostar mindre

  • flera tillverkare skickar med en snabbladdare på köpet, det gör inte Apple till varken XR eller XS

De goda nyheterna är att det går alldeles utmärkt att byta om du är villig att lägga en del tid på det. Det finns gott om appar i Google Play Store och Google har ersättare till allt i Icloud.

Summan av kardemumman är rätt enkel; välj det operativsystem och ekosystem som du gillar, välj därefter en mobil som lockar och vars prislapp passar din budget.

Android-mobiler vi testat:
Note 9 är telefonen med extra allt (utmärkelse: Imponerande)
Oneplus 6 är marknadens bästa Android (utmärkelse: Imponerande)

En av få konkreta skillnader mellan Iphone XR och Iphone XS är bildskärmen. XS och XS Max stoltserar med OLED-skärmar på 5,8 tum med upplösningen 2 436 x 1 125 pixel respektive 6,5 tum med upplösningen 2 688 x 1 242 pixel. Iphone XR har istället en LCD-skärm på 6,1 tum med upplösningen 1 792 x 828 pixel.

Förutom att det alltså inte är en OLED-skärm innebär detta att Iphone XR har en lägre pixeltäthet än sina dyrare syskon – 326 pixel per tum (ppi) jämfört med 458 ppi. Det innebär också att Iphone XR-skärmen inte riktigt når upp till den magiska HD-gränsen 1 080p.

Hur stor skillnad är detta i praktiken, och hur trevlig är skärmen i Iphone XR att titta på? För att svara på den frågan bjöd vi in Geeks egen skärmexpert Thomas Ytterberg, som tog några testbilder för att jämföra skärmarna.

Bilderna är tagna från Youtube-appen, ställd till upplösningen 1 080p, 40 sekunder in i detta klipp. Kameran fokuserar på EAC-logotypen på transformatorn.

Youtube väljer automatiskt 720p upplösning på XR-modellen och vi måste välja 1080p-versionen manuellt via Youtube-appen. Något som annars inte går med exempelvis inbäddade klipp. För Iphone XS och XS Max väljs automatiskt 1080p-upplösning.

Den viktigaste skillnaden vi ser både här och med det nakna ögat är att pentile-strukturen hos OLED-skärmen är konstruerad efter hur ögat tar till sig ljusinformation. Vi upplever skärpa främst via skillnader i ljusnivåer och inte i pixlar. Grönt är det ljus som bär mest ljusenergi och det tar pentile-strukturen till vara på. Därför kan färre pixlar med en mer effektiv subpixelstruktur vara att föredra.

Antalet pixlar per tum fungerar mer som ett finger i luften, inte ett finger i ögat. Hur bild och skärpa upplevs av det nakna ögat är en mer komplex fråga än vad någon pixel-per-tum-siffra kan skvallra om. En OLED-panel kan upplevas skarpare på grund av det högre kontrastförhållandet vid jämförelser mellan exempelvis OLED-TV och LCD-TV där WRGB-subpixeltrukturen på OLED-TV är mer lik en traditionell subpixelstruktur.

Iphone 6 och XR för ögat ungefär lika skarpa

Den här skillnaden blir kanske tydligast i jämförelsen mellan Iphone XR och gamla Iphone 6. I praktiken kommer en Iphone XR inte att se särskilt mycket skarpare ut jämfört med gamla Iphone 6 från 2014. Tittar man noga på fotografierna här bredvid märker vi ändå att Iphone 6 i högre grad skalar ned 1080p-bilden jämfört med Iphone XR.

Skillnaden mellan skärmen i Iphone XR och Iphone XS är tydlig Fast detta tänker vi inte på i praktiken på samma sätt. Upplevelsen är ungefär likadan. Största skillnaden är annars att Iphone 6 har en mer uppblandad energifördelning av ljuset från lysdioderna och därför inte ger lika mättade färger. Den skillnaden var för nakna ögat långt mer synlig än hur de två telefonerna visade detaljer och skärpa från samma 1080p-klipp.

Skillnaden mellan LCD-panelen i Iphone XR och OLED-panelen Iphone XS är däremot betydligt tydligare. Den skillnaden syntes direkt för nakna ögat. Allra bäst vore förstås om vi hade en 6,1-tums 1 792 × 828 pixel pentile-OLED att jämföra med LCD-panelen i Iphone XR. Men den typen av jämförelser är förstås bara bildnördens våta dröm.

Större skillnad mellan Iphone XR och XS

Det som kan konstateras är att pentile-strukturen hjälper till för att forma ljuset på ett sätt som bättre passar just det nakna ögat. Kontrastförhållandet och subpixelstrukturen blir därför en viktig faktor för hur bilden upplevs. Där upplevs OLED-panelen hos Iphone XS tveklöst som den bättre skärmen.

Du som sitter med en befintlig Iphone med LCD-skärm kommer troligtvis inte att se Iphone XR som vare sig en förbättring eller försämring. Men har du vant dig vid en bättre OLED-skärm sedan tidigare är det nog svårt att acceptera LCD-skärmen hos Iphone XR.

Kommentar: Fotot är taget med en Canon EOS 70D med 70 mm macroobjektiv på 68 mm mellanringar och nästintill omöjlig att få helt perfekt fokuserad pga av vibrationer från trafik med mera.

Läs också: Så bra är kameran i Iphone XS Den främre kameran och flärpen med Face ID är exakt samma uppsättning som du hittar i Iphone XS och XS Max. På baksidan av XR sitter också samma vidvinkellins och sensor som på XS så du får samma bild- och videokvalitet. Det som saknas är den andra telelinsen och det betyder två saker. För det första kan du inte optiskt zooma med XR och du får nöja dig med upp till 5x digital zoom medan XS kan erbjuda 10x.

Den andra skillnaden är lite mer komplex och gäller just Porträttläget. De Iphone-modeller som har två kameralinser använder telelinsen (f/2,4) för att ta porträttbilder och samlar in djupdata med vidvinkellinsen. Vidvinkellinsen som XR har att tillgå har en större bländare (f/1,8) och är dessutom snabbare med effekten att Iphone XR är en fena på att ta porträttbilder när ljusförhållandena är sämre.

XR kan inte göra någon sådan djupkarta över bilden utan använder istället maskininlärning för att känna igen vad som är människa i bilden och lägger därefter på porträtteffekten så att bakgrunden blir suddig, lite som ett filter. Medan mobilerna med dubbla linser kan applicera porträtteffekten på lite allt möjligt (husdjur och växter är populärt) kan XR endast använda porträttläget om den känner igen en människa i bilden (ansikte i profil går dock bra).

I praktiken ryms det olika mycket i bilden som tas med XS och XR eftersom de använder olika brännvidd. Det kommer med mer runt omkring med XR än om du fotar med XS på samma avstånd.

En annan skillnad mellan XS och XR gäller antalet effekter du kan applicera i porträttläget. XR saknar de som heter Scenljus och Scenljus Mono, men det är tveksamt om någon kommer att sakna dessa. Jag har nog själv aldrig använt dem då det är svårt att få till bra resultat.

Jag valde en 7 Plus istället för Iphone 7 när de var aktuella främst för de dubbla kameralinserna och trodde att jag skulle märka stor skillnad med XR som har en lins, men så är inte fallet. XR gör ett riktigt bra jobb med sin enda lins.

Vilken telefon ska du välja om kameran avgör?

Om telelinsen, optisk zoom och att fota porträttbilder av annat än människor känns som viktiga funktioner för din del får du fundera på om du tycker det är värt de extra tusenlapparna för en XS istället. Men om du inte bryr dig om telelinsen kommer du trivas alldeles utmärkt med kameran i XR.