Vad ska Swish göra med Bluetooth?

Swish-appen uppdaterades nyligen med en intressant inställning som fångade vårt intresse: Betala via Bluetooth. Ida har hälsat på företaget bakom för att ta reda på vad som är på gång.

Vi har en väldigt trevlig och användbar funktion här på 99 för att ta emot #nyhetstips från våra medlemmar. Tagga bara ett inlägg där du tipsar om något så får redaktionen en notis. Ett sådant dök nyligen upp gällande appen Swish som i stort sett varenda svensk känner till vid det här laget. Med en uppdatering dök en ny inställning upp som lät mycket intressant, "Betala via Bluetooth".

Så här ser den nya inställningen ut.

Det visar sig att jag och Getswish, som företaget bakom tjänsten heter, sitter väldigt nära varandra i centrala Stockholm. Så vi bestämde oss för att träffas och prata mer om vad de har för planer.

Tjänsten Swish som lanserades i slutet av 2012 fokuserade från början på överföringar mellan privatpersoner, men har sedan dess också lanserat företagstjänster. Du har kanske sett lappar med 123-nummer du kan swisha hos företag, föreningar eller liknade. Kanske har du stött på QR-koderna som också leder dig till Swish-appen för att betala för något i en butik, de förekommer också på fakturor så du enkelt kan betala räkningen. Jag hörde också att QR-koderna kommer till obemannade miljöer som varuautomater inom kort.

I dagsläget har Swish omkring 6,7 miljoner användare och det är bland annat dessa användare som knuffat på utvecklingen genom att önska sig möjligheten att swisha på allt fler ställen. Ett kvitto på att tjänsten är uppskattad och enkel att använda får man ju säga.

Betala med Bluetooth

Så vad handlar Bluetooth-betalningarna om? Jo, det visar sig att företaget genomfört ett litet pilotprojekt tillsammans med en restaurang här i Stockholm. Restaurangen ligger i Hammarby Sjöstad och heter Eatery. För att kunna ta emot Swish-betalningar utrustade de sin betalterminal med en extra dosa. Kunderna startar Swish-appen, lägger telefonen mot dosan och kan sedan plocka upp mobilen och signera betalningen via Bank ID.

Tanken är nu att starta upp ett större pilotprojekt och Getswish håller nu på och letar samarbetspartners.

Varför Bluetooth och inte NFC? Svaret är enkelt, det skulle utesluta Iphone-användare då Apple har strikta regler för hur deras telefoner kan använda NFC. Jag fick prova deras lösning under mitt besök på deras kontor och det fungerar onekligen smidigt. Lösningen bygger just på rörelsen att lägga ned mobilen mot dosan och att Swish-appen är igång. Det går inte att genomföra en betalning på en telefon som redan ligger still.

Förändra betalningsupplevelsen

Men det är inte betalningar i butik på det här sättet som är slutmålet om du frågar Getswish – det är redan rätt smidigt att betala med kort. Tanken är istället större – att Swish ska vara betalningsinfrastrukturen som du kan använda över allt. Slippa ange dina kortuppgifter här och där, samla allt via en tjänst. När det gäller just butiksupplevelsen går det att helt ta bort köandet till en kassa och det är definitivt något som Getswish funderar på när de utvecklar sin tjänst framåt. Där finns redan exempel som Amazons Go-butiker.

Det råder ingen brist på konkurrenter till Swish, frågan är kanske bara om de kan rå på Swish stora användarbas? Vad tror du? Använder du Swish ofta idag? Skulle du vilja samla dina betalningar hos Swish?

Kommentarer
38 svar

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?