Vad ska Swish göra med Bluetooth?

Swish-appen uppdaterades nyligen med en intressant inställning som fångade vårt intresse: Betala via Bluetooth. Ida har hälsat på företaget bakom för att ta reda på vad som är på gång.

Vi har en väldigt trevlig och användbar funktion här på 99 för att ta emot #nyhetstips från våra medlemmar. Tagga bara ett inlägg där du tipsar om något så får redaktionen en notis. Ett sådant dök nyligen upp gällande appen Swish som i stort sett varenda svensk känner till vid det här laget. Med en uppdatering dök en ny inställning upp som lät mycket intressant, "Betala via Bluetooth".

Så här ser den nya inställningen ut.

Det visar sig att jag och Getswish, som företaget bakom tjänsten heter, sitter väldigt nära varandra i centrala Stockholm. Så vi bestämde oss för att träffas och prata mer om vad de har för planer.

Tjänsten Swish som lanserades i slutet av 2012 fokuserade från början på överföringar mellan privatpersoner, men har sedan dess också lanserat företagstjänster. Du har kanske sett lappar med 123-nummer du kan swisha hos företag, föreningar eller liknade. Kanske har du stött på QR-koderna som också leder dig till Swish-appen för att betala för något i en butik, de förekommer också på fakturor så du enkelt kan betala räkningen. Jag hörde också att QR-koderna kommer till obemannade miljöer som varuautomater inom kort.

I dagsläget har Swish omkring 6,7 miljoner användare och det är bland annat dessa användare som knuffat på utvecklingen genom att önska sig möjligheten att swisha på allt fler ställen. Ett kvitto på att tjänsten är uppskattad och enkel att använda får man ju säga.

Betala med Bluetooth

Så vad handlar Bluetooth-betalningarna om? Jo, det visar sig att företaget genomfört ett litet pilotprojekt tillsammans med en restaurang här i Stockholm. Restaurangen ligger i Hammarby Sjöstad och heter Eatery. För att kunna ta emot Swish-betalningar utrustade de sin betalterminal med en extra dosa. Kunderna startar Swish-appen, lägger telefonen mot dosan och kan sedan plocka upp mobilen och signera betalningen via Bank ID.

Tanken är nu att starta upp ett större pilotprojekt och Getswish håller nu på och letar samarbetspartners.

Varför Bluetooth och inte NFC? Svaret är enkelt, det skulle utesluta Iphone-användare då Apple har strikta regler för hur deras telefoner kan använda NFC. Jag fick prova deras lösning under mitt besök på deras kontor och det fungerar onekligen smidigt. Lösningen bygger just på rörelsen att lägga ned mobilen mot dosan och att Swish-appen är igång. Det går inte att genomföra en betalning på en telefon som redan ligger still.

Förändra betalningsupplevelsen

Men det är inte betalningar i butik på det här sättet som är slutmålet om du frågar Getswish – det är redan rätt smidigt att betala med kort. Tanken är istället större – att Swish ska vara betalningsinfrastrukturen som du kan använda över allt. Slippa ange dina kortuppgifter här och där, samla allt via en tjänst. När det gäller just butiksupplevelsen går det att helt ta bort köandet till en kassa och det är definitivt något som Getswish funderar på när de utvecklar sin tjänst framåt. Där finns redan exempel som Amazons Go-butiker.

Det råder ingen brist på konkurrenter till Swish, frågan är kanske bara om de kan rå på Swish stora användarbas? Vad tror du? Använder du Swish ofta idag? Skulle du vilja samla dina betalningar hos Swish?

Kommentarer
38 svar

Videon visar hur telefonen i uppvikt form visar ett tydligt vertikalt veck i mitten av skärmen, precis som det skvallrades om under MWC.

Apple kan följa upp veckans lanseringar av Ipad och Imac med en ny Ipod Touch idag, enligt källor.

Efter en EU-dom med höga böter börjar Google snart att fråga EU-användare vilken webbläsare och sökmotor de vill använda.

Stadia heter Googles nya speltjänst, där spel strömmas från molnet genom en Chromecast till din tv. Tjänsten kommer i år till USA, Kanada och Europa.

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Google uppges förbereda budget-varianter av Pixel 3 och Pixel 3 XL, med påfallande mycket funktionalitet bibehållen från de dyrare syskonen.