Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Huawei Mate 20 Pro är ett tekniskt vidunder

Här varvas toppmoderna specifikationer med en kamera i världsklass och flera funktioner Huawei är först med på marknaden. Mate 20 Pro imponerar stort.

Batteritid som imponerar

Något som sannolikt nästan alla gärna ser mer av är batteritid. Den som använder telefonen flitigt kämpar med att ta sig igenom en dag utan att råka på soppatorsk, och om man är som jag kämpar man istället för att ta sig igenom två dagar utan att behöva ansluta telefonen till en laddare. Även på detta plan har Huawei satsat helhjärtat med Mate 20 Pro.

Det börjar med batteriet som är hela 4 200 milliamperetimmar stort, en väl tilltagen kapacitet som skulle ge bra batteritid även om systemkretsen varit av fjolårets snitt. Men eftersom Kirin 980-kretsen är först ut på Android-sidan med att tillverkas på 7 nanometer ger den också mer energieffektiv drift än tidigare systemkretsar. Utöver detta är också Android 9 optimerad för att vara mer energieffektiv. Tillsammans ger detta en batteritid som för mig innebär att jag har cirka 50-60 procent laddning kvar när det är dags att lägga sig på kvällen.

Det ska tilläggas att jag är en ganska inaktiv telefonanvändare jämfört med de flesta, men när jag jämför Mate 20 Pro med de flesta konkurrenter har den i regel 10-20 procent mer laddning kvar mot kvällens slut jämfört med närmaste konkurrenterna. När du väl måste ladda telefonen har Huawei tagit i från tårna med snabbladdaren. Den kan dra in laddning med hela 40 watts kapacitet vilket fyller batteriet till 70 procent inom loppet av en halvtimme. Med den goda batteritiden kan du med andra ord få en hel dags laddning på en halvtimme, inte alls illa pinkat.

Med det sagt kan laddaren bli ganska varm när den snabbladdat telefonen. Den blir inte obehagligt varm, men det får mig att fundera över hur hälsosamt det är i långa loppet. Omöjligt att spekulera i så här tidigt, men bra att känna till hur som helst. Om du helst vill leva det trådlösa livet stöder Mate 20 Pro även detta, och även här stöds snabbladdning med 15 watts kapacitet. Vi har inte haft tillgång till denna trådlösa snabbladdare under testet, men enligt Huawei ska den ladda telefonen "200 procent snabbare än Iphone X". Ur det här perspektivet känns det ganska sniket av Apple att inte inkludera någon form av snabbladdare med de betydligt dyrare flaggskeppsmobilerna i Iphone-familjen.

Huawei har dessutom lagt med en funktion som kanske hamnar mer i kategorin "kul att ha" än användbar i många situationer, och det är reversibel trådlös laddning. Kort och gott handlar det om att du kan välja att växla den trådlösa laddningen i Mate 20 Pro så att den istället laddar andra telefoner som placeras på dess baksida. Om du har en annan telefon som stöder trådlös laddning kan du lägga den på Mate 20 Pros baksida varpå den laddas trådlöst med 5 watts kapacitet. Som sagt, det lär inte komma till användning allt för ofta, men det är ändå en kul funktion som Huawei förtjänar beröm för.

Face ID men ändå inte

En annan nyhet som Mate 20 Pro introducerar till Android-marknaden är upplåsning och autentisering via 3D-avläsning av användarens ansikte. Detta bygger likt Apples Face ID-teknik på att en rad olika sensorer samsas med en kamera och en infraröd sändare i flärpområdet. Den infraröda sändaren skickar ut radiovågor som studsar i användarens ansikte och skickar tillbaks en 3D-karta över ansiktet.

Det här fungerar riktigt bra och ger väldigt sällan fel, så sällan att jag nästan aldrig använde fingeravtrycksläsaren under testtiden. I mörka rum kan den misslyckas med att läsa av ansiktet första gången, men i nästan samtliga fall lyckades den när jag tryckte fram ett andra försök. Huaweis lösning ska också kunna användas till att autentisera sig för köp, och det är möjligt i en handfull av Huaweis egna appar, men det går inte att använda med exempelvis Bank ID. Det här kanske ändras med tiden, men i dagsläget får tekniken ses som en mer smidig metod för att låsa upp telefonen.

Ett exempel på hur ansiktsavläsningen är separerad från betalningsmetoder är Huawei Wallet. Det är en app och tjänst där NFC används för att efterlikna ditt betalkort. Kortet du lägger in skyddas via PIN-kod och kan åtminstone inte i dagsläget autentiseras via ansiktsavläsning. Just nu ser Huawei Wallet ut att vara begränsad till att betala för prenumerationer och andra digitala köp i Huaweis appar, men på sikt kanske tekniken kommer öppnas upp för NFC-baserade mobila köp likt Samsung Pay och Apple Pay.

Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.