Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Huawei Mate 20 Pro är ett tekniskt vidunder

Här varvas toppmoderna specifikationer med en kamera i världsklass och flera funktioner Huawei är först med på marknaden. Mate 20 Pro imponerar stort.

Marknadens mest mångsidiga kamera

Med P20 Pro tog Huawei i från tårna när det gällde kameran. Allt från tre kameralinser till en uppsjö av mjukvarufunktioner och AI-algoritmer gjorde den till en av de absolut bästa kameratelefonerna på marknaden, och med Mate 20 Pro fortsätter företaget på samma spår. Även denna gång är telefonen utrustad med tre kameror på baksidan, fast nu placerade i en kvadrat i mitten av baksidan.

Likt föregångaren är en av dessa kameror en 8 megapixels telefoto-kamera, men till skillnad från föregångaren har är kameran på 20 megapixel inte längre en monokrom kamera utan en vidvinkelkamera. Den kan både fånga vidvinkelbilder och vad Huawei kallar ultravidvinkel-bilder, och som namnet antyder fångar de helt enkelt en betydligt större del av scenen framför dig. Huvudkameran är återigen en 40 megapixelsensor som fångar RGB-bilder med hög detaljrikedom och utmärkt färgåtergivning.

Ultravidvinkelkameran används dock inte bara till att fånga vida vyer, den nyttjas även till förnämligt trevligt makro-fotograferande. Den kan fånga detaljerade makro-bilder på 2,5 centimeters avstånd och med väldigt lite justeringar kan man få till riktigt bra resultat. Detta tillsammans med ultravidvinkelbilderna representerar det bästa tillskottet på kamerafronten på länge. Jag önskade vid ett flertal tillfällen att jag hade haft med mig den här mobilen under min resa i Japan några veckor tidigare, vidvinkel- och makrofotograferandet hade varit ytterst välkommet där.

Ett annat område Huawei har förbättrat är kamerans förmåga att fånga bilder i mörker. Kameran har mycket riktigt god förmåga att släppa in mycket ljus i annars mörka scener och i vissa fall blir resultatet riktigt bra, exempelvis fotograferande i stadsmiljöer där algoritmerna har olika ljuskällor och objekt att använda som referenspunkter. I andra scener, exempelvis en grupp personer inomhus med mindre ljuskällor i omgivningen, blir ofta aggressivt bearbetade till den grad att de blir oanvändbara. Men i de allra flesta situationer sköter sig Mate 20 Pro bra även för mörkerfotografering.

Den främre selfie-kameran är återigen en 24 megapixelsensor som justerats för att ta bra bilder i svag belysning, och för selfie-fantasten finns det ett antal AI-drivna effekter som kan appliceras på din nuna. Antalet gånger jag använder selfie-kameran på vilken given telefon som helst kan räknas på en hand, så jag är ingen expert på området, men vad jag kan se applicerar Huawei inte de tunga skönhetseffekter som vår forne kollega Amanda ogillade hos Mate 10 Pro.

Även videoinspelning har uppgraderats där vissa nyheter är en klar förbättring över tidigare lösningar, och andra nyheter är sådana du lär testa en gång och sedan glömma bort. Du kan exempelvis bestämma att autofokus ska följa ett visst objekt i bilden, användbart om du ska filma husdjur eller fordon som rör sig för snabbt för traditionell fokuspunkt. HDR-filmandet i realtid är också riktigt bra och ger färgrika scener som inte skiljer sig allt för mycket från verkligheten.

Funktioner som inte är särskilt nyttiga är bland annat läget Director's Cut, ett AI-läge som känner igen specifika ansikten och klipper ihop ett videoklipp med sammanställningar av scener med enbart den personen. Detta är ett exempel på en tekniskt avancerad lösning som inte har en särskilt nyttig användning i praktiken. Jag har aldrig stött på en situation där jag faktiskt fått nytta av en sammanställning av videoklipp med olika personer från min omgivning, men det är en subjektiv åsikt som du kanske inte delar.

Slutomdöme

När jag åkte till Huaweis avtäckningsevent för Mate 20 Pro hade jag inte väntat mig att jag skulle tycka om telefonen så mycket som jag faktiskt gjorde i slutändan. Jag förväntade mig att jag skulle gilla hårdvaran, men ogilla mjukvaran, som fallet varit med tidigare telefoner.

Men faktum är att jag har väldigt få saker att klaga på med Mate 20 Pro. Den har en snygg och lyxig design och konstruktion, snabb hårdvara som matchas av den senaste Android-versionen och en version av EMUI-mjukvaran som jag är förvånansvärt överens med. Upplåsning av telefonen fungerar ypperligt med både ansikte och fingeravtryck, och kamerans vidvinkel-egenskaper toppar allt annat just nu. Att den dessutom har riktigt bra batteritid och snabbladdas grymt snabbt är extra grädde på moset.

Huawei har helt enkelt stoppat in den senaste tekniken inom en rad olika områden, och ändå är den inte orimligt dyr jämfört med de största konkurrenternas flaggskepp. Jag misstänker att jag i slutändan kommer vara mer förtjust i den mer rena Android-upplevelsen i Oneplus 6T, men för den som är nyfiken på en Android-telefon med det senaste i hårdvaruväg är Huawei Mate 20 Pro det bästa som går att få tag på just nu.

Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.