IOS 12.1 släpps idag med grupp-Facetime

Den nya uppdateringen lägger bland annat till stöd för Facetime i grupper, djupkontroll i kameran samt 70 nya emojis.

Uppdatering: IOS 12.1 är nu ute, och går att hämta hem genom Programuppdatering i din IOS-enhet.

När Apple presenterade IOS 12 var en av de stora funktionerna möjligheten att videochatta i Facetime-grupper. Det blev inte en del av IOS 12 vid lanseringen, men i och med dagens uppdatering till IOS 12.1 blir den tillgänglig för Iphone- och Ipad-ägare.

Gruppsamtal via Facetime ska stöda från 2 till 32 samtidiga deltagare, och vilket videofönster som får fokus växlar mellan de som pratar för tillfället. En person som är väldigt aktiv i konversationen ska också få mer utrymme jämfört med mer inaktiva deltagare. Om en mer inaktiv deltagare ska få mer utrymme kan man enkelt trycka på deltagarens videofönster.

Personer som vill ansluta till ett samtal kan välja om de vill ansluta enbart med ljud eller med både ljud och video. De effekter, emojis och etiketter som finns tillgängliga i vanliga Meddelanden-appen kan appliceras även i Facetime-grupper, och det är också möjligt att låta ens Animoji ta ens plats i videofönstret.

Funktionen är också integrerad med Meddelanden-appen, och det går att starta en grupp-Facetime direkt från en gruppkonversation i Meddelanden. En pågående grupp-Facetime visas även i Meddelanden-appen så du ska kunna veta vilka grupper som konverserar i text- eller videoform. De 70 nya emoji-symbolerna som tillkommer i IOS 12.1 kan också användas i alla tänkbara former av kommunikation du ägnar dig åt.

Djupkontroll vid porträttfotografering är den andra stora nyheten i IOS 12.1. Tidigare har du kunnat justera djupeffekten, eller bokeh-effekten om man så vill, vid porträttfotografering. Med IOS 12.1 går dessa justeringar att göra i foto-appen innan du tar bilden. Denna funktion finns även tillgänglig för den främre selfiekameran, vilket också inkluderar Memojis och snabbare ansiktsspårning för tredjeparts-appar som använder AR Kit-ramverket för förstärkt verklighet.

Uppdateringen lägger även till stöd för dubbla SIM-kort i form av ett SIM och ett eSIM, en funktion som än så länge inte går att använda på den svenska marknaden. Det är okänt när under dagen uppdateringen dyker upp i uppdateringsmenyn, så vi får helt enkelt kollektivt gå in och ut ur menyn med rabiat frekvens till dess att den dyker upp.

Källa: Apple Newsroom

Kommentarer
22 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.