IOS 12.1 släpps idag med grupp-Facetime

Den nya uppdateringen lägger bland annat till stöd för Facetime i grupper, djupkontroll i kameran samt 70 nya emojis.

Uppdatering: IOS 12.1 är nu ute, och går att hämta hem genom Programuppdatering i din IOS-enhet.

När Apple presenterade IOS 12 var en av de stora funktionerna möjligheten att videochatta i Facetime-grupper. Det blev inte en del av IOS 12 vid lanseringen, men i och med dagens uppdatering till IOS 12.1 blir den tillgänglig för Iphone- och Ipad-ägare.

Gruppsamtal via Facetime ska stöda från 2 till 32 samtidiga deltagare, och vilket videofönster som får fokus växlar mellan de som pratar för tillfället. En person som är väldigt aktiv i konversationen ska också få mer utrymme jämfört med mer inaktiva deltagare. Om en mer inaktiv deltagare ska få mer utrymme kan man enkelt trycka på deltagarens videofönster.

Personer som vill ansluta till ett samtal kan välja om de vill ansluta enbart med ljud eller med både ljud och video. De effekter, emojis och etiketter som finns tillgängliga i vanliga Meddelanden-appen kan appliceras även i Facetime-grupper, och det är också möjligt att låta ens Animoji ta ens plats i videofönstret.

Funktionen är också integrerad med Meddelanden-appen, och det går att starta en grupp-Facetime direkt från en gruppkonversation i Meddelanden. En pågående grupp-Facetime visas även i Meddelanden-appen så du ska kunna veta vilka grupper som konverserar i text- eller videoform. De 70 nya emoji-symbolerna som tillkommer i IOS 12.1 kan också användas i alla tänkbara former av kommunikation du ägnar dig åt.

Djupkontroll vid porträttfotografering är den andra stora nyheten i IOS 12.1. Tidigare har du kunnat justera djupeffekten, eller bokeh-effekten om man så vill, vid porträttfotografering. Med IOS 12.1 går dessa justeringar att göra i foto-appen innan du tar bilden. Denna funktion finns även tillgänglig för den främre selfiekameran, vilket också inkluderar Memojis och snabbare ansiktsspårning för tredjeparts-appar som använder AR Kit-ramverket för förstärkt verklighet.

Uppdateringen lägger även till stöd för dubbla SIM-kort i form av ett SIM och ett eSIM, en funktion som än så länge inte går att använda på den svenska marknaden. Det är okänt när under dagen uppdateringen dyker upp i uppdateringsmenyn, så vi får helt enkelt kollektivt gå in och ut ur menyn med rabiat frekvens till dess att den dyker upp.

Källa: Apple Newsroom

Kommentarer
22 svar

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?