Ida kikar närmare på nya Ipad Pro

Efter att Apple avrundat på scenen bjöds gäster in till ett särskilt område för att titta närmare på nyheterna. Ida armbågade sig fram för att kika på de nya Ipad Pro-modellerna.

Efter Apple event i New York bildades snabbt en kö runt kvarteret till en lokal där de nya produkterna fanns uppställda. Självklart köade jag mig fram till de nya Ipad Pro-modellerna. Den nya 11-tumsmodellen är fysiskt lika stor som den äldre 10,5-tummaren, men den har fått ny design, Face ID, ny Apple Pencil och en rejäl prestandaökning.

Sidorna är nu raka och påminner om gamla Iphone 4. Jag trodde på förhand att de skulle vara lite vassa och att det skulle göra enheten jobbig att hålla i händerna, men blev positivt överraskad. Det är tvärtom lättare att hålla enheten med fingrarna trycka mot sidorna istället för att täcka delar av skärmen.

Personligen tycker jag fortfarande bäst om den mindre modellen, men det är främst för att jag vill kunna ta med den överallt. Den större 12,9-tummaren känns verkligen stor, jag får känslan av att den är större än skärmen på min 13-tumsdator fast den inte är det – kanske just för att jag håller i den. Men för grafiker, kreatörer och fotografer kan jag verkligen förstå lockelsen.

Adjö hemknapp, hej Face ID och gester

Skärmkanterna har minskats på nya Ipad Pro och det betyder att hemknappen plockats bort. Istället finns Face ID som fungerar oavsett hur du håller i din Ipad – så länge du inte råkar täcka över kameran, men då kommer IOS säga till dig.

Att hemknappen saknas gör också att svepgesterna Iphone X och XS-användare övat på nu också kommer till Ipad. Personligen älskar jag dem, de känns så naturliga nu med lite övning.

Hurra för nya Apple Pencil

Nya Apple Pencil är klart bättre än sin föregångare. Så skön att hålla i och det är så skönt att slippa den udda laddningen med Lightning-kontakten. Magneten som håller den mot Ipad är stark, vilket gör det lätt att få den på plats och då börjar den laddas direkt. En nackdel, om än begriplig, är att nya Apple Pencil inte fungerar med äldre versioner av Ipad Pro.

En annan liten men fantastisk sak är "dubbelnuddet" för att exempelvis byta verktyg i Anteckningar. Som standard byter du mellan vald penna och suddet, men du kan justera vad som ska hända i Inställningar. Förut behövde du till verktygsraden för att byta mellan verktygen, men nu kan du dubbelnudda var som helst runt pennspetsen där du naturligt håller fingrarna för att byta verktyg eller få fram extra verktygspaletter i appar som Procreate.

Kommentarer
134 svar

Det enda man kan vara säker på är att inget varar för evigt och detsamma visar sig nu gälla 99podden. Här kommer det allra sista avsnittet.

Så här tänker sig Apple att företagets produkter och tjänster kan användas på arbetsplatser världen över.

P30 Pro är en riktigt läcker kamera, med inbyggd smart mobiltelefon! 99:s redaktör Jakob Nilsson gör en första fotovända med Huaweis nya flaggskepp.

Det är med tunga hjärtan vi på redaktionen måste meddela att 99 kommer att avvecklas och läggas ned. Ett stort tack för de här åren!

Apple gör ett ovanligt drag och sänker priset på en av sina produkter, nämligen den smarta högtalaren Homepod. Tyvärr är Homepod fortfarande inte lanserad i Sverige.

Apple följer upp den nya modellen av Airpods med Powerbeats Pro, en ny variant av de sportiga Beats-hörlurarna.