Ida kikar närmare på nya Ipad Pro

Efter att Apple avrundat på scenen bjöds gäster in till ett särskilt område för att titta närmare på nyheterna. Ida armbågade sig fram för att kika på de nya Ipad Pro-modellerna.

Efter Apple event i New York bildades snabbt en kö runt kvarteret till en lokal där de nya produkterna fanns uppställda. Självklart köade jag mig fram till de nya Ipad Pro-modellerna. Den nya 11-tumsmodellen är fysiskt lika stor som den äldre 10,5-tummaren, men den har fått ny design, Face ID, ny Apple Pencil och en rejäl prestandaökning.

Sidorna är nu raka och påminner om gamla Iphone 4. Jag trodde på förhand att de skulle vara lite vassa och att det skulle göra enheten jobbig att hålla i händerna, men blev positivt överraskad. Det är tvärtom lättare att hålla enheten med fingrarna trycka mot sidorna istället för att täcka delar av skärmen.

Personligen tycker jag fortfarande bäst om den mindre modellen, men det är främst för att jag vill kunna ta med den överallt. Den större 12,9-tummaren känns verkligen stor, jag får känslan av att den är större än skärmen på min 13-tumsdator fast den inte är det – kanske just för att jag håller i den. Men för grafiker, kreatörer och fotografer kan jag verkligen förstå lockelsen.

Adjö hemknapp, hej Face ID och gester

Skärmkanterna har minskats på nya Ipad Pro och det betyder att hemknappen plockats bort. Istället finns Face ID som fungerar oavsett hur du håller i din Ipad – så länge du inte råkar täcka över kameran, men då kommer IOS säga till dig.

Att hemknappen saknas gör också att svepgesterna Iphone X och XS-användare övat på nu också kommer till Ipad. Personligen älskar jag dem, de känns så naturliga nu med lite övning.

Hurra för nya Apple Pencil

Nya Apple Pencil är klart bättre än sin föregångare. Så skön att hålla i och det är så skönt att slippa den udda laddningen med Lightning-kontakten. Magneten som håller den mot Ipad är stark, vilket gör det lätt att få den på plats och då börjar den laddas direkt. En nackdel, om än begriplig, är att nya Apple Pencil inte fungerar med äldre versioner av Ipad Pro.

En annan liten men fantastisk sak är "dubbelnuddet" för att exempelvis byta verktyg i Anteckningar. Som standard byter du mellan vald penna och suddet, men du kan justera vad som ska hända i Inställningar. Förut behövde du till verktygsraden för att byta mellan verktygen, men nu kan du dubbelnudda var som helst runt pennspetsen där du naturligt håller fingrarna för att byta verktyg eller få fram extra verktygspaletter i appar som Procreate.

Kommentarer
119 svar

I veckans podd möts Andreas och Jakob i studion, för att diskutera för- och nackdelar med sina nya arbetsredskap och leksaker; nämligen Jakobs Macbook Air och Andreas Ipad Pro.

Ida var inte den enda svenska journalist som fick åka över till New York när Apple släppte nya Ipad Pro häromveckan. Elin Häggberg som driver Teknifik var också där, och här är hennes videodagbok. Ser du nån du känner igen?

Nu står det klart att tv-licensen framöver kommer att hamna på skattsedeln, och det finns det många åsikter om. Även här i forumet går diskussionen varm – vad tycker du själv om att tv-licensen blir skatt?

SweClockers och 99:s skärmguru Thomas Ytterberg har en matig köpguide sprängfull av värdefull info för alla som tänkt handla ny tv på Black Friday.

Efter begränsning av dataroaming inför nu EU begränsningar av de avgifter som operatörer får ta ut för samtal och sms mellan EU-länderna.

Project Treble går som tåget. Åtminstone hävdar Google detta i ett blogginlägg där de beskriver hur Android 9 Pie kommer göra uppdateringar av systemet mycket snabbare än tidigare.