Galaxy S10 kan få monsterkamera och rekordstor skärmyta

Utöver en skärm som täcker rekordstor del av telefonens framsida kan Samsungs nästa flaggskepp få kamerateknik på hela 48 megapixel.

Vi har alldeles nyligen sett årets förmodade avslutning på telefonfronten, med flaggskepp som Huawei Mate 20 Pro och Oneplus 6T lanserade med det senaste i teknikväg. Samsungs senaste toppmodeller för vanliga telefonkonsumenter, Galaxy S9 och S9+, lanserades så långt tillbaks som i mars och erbjuder inte längre det senaste i teknikväg.

Nästa stordåd från Samsung ska dock ske under våren nästa år då företaget förväntas presentera flaggskeppstelefonerna i Galaxy S10-familjen. Nu börjar rykten om innehållet i dessa stordåd dyka upp, och kanske inte helt oväntat handlar ett sådant rykte om att telefonerna ska ta täten vad det gäller hur stor procentandel av telefonernas framsida som utgörs av skärmyta.

Ryktet kommer från en tysk Samsung-fokuserad publikation som anger att den mindre Galaxy S10-modellen får en skärmstorlek på 5,8 tum medan den större plus-varianten hamnar på 6,44 tum. Enligt informationen ska skärmytan täcka 93,4 procent av telefonernas framsida, vilket antyder att de inte kommer bli lika stora som skärmstorlekarna antyder.

Vidare påstås den större plusmodellen få utökad batterikapacitet på 4 000 milliamperetimmar, och båda modellerna påstås också få fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen i stil med Mate 20 Pro och Oneplus 6T. Enligt tidigare information från Samsung själva ska S10-familjen även utrustas med 5G-kapacitet, men det är oklart vilka marknader detta kommer gälla. Samsung har även diskuterat att offra hörlursporten för 2019 års telefonmodeller.
Läs också: Quiz – vad kan du om mobilkameror?
En annan nyhet som inte har en bekräftad relation till just Galaxy S10-familjen är att Samsung officiellt har presenterat ny kamerateknik för mobila enheter. De nya kameramodulerna heter ISOCELL Bright GM1 och Bright GD1 och skryter med sensorupplösning på 48 respektive 32 megapixel. Med så många pixlar på liten yta blir pixlarna logiskt nog ganska små, blott 0.8 mikrometer, men detta ska kompenseras av ISOCELL-tekniken som förhindrar att ljus blöder igenom mellan de olika pixlarna.

Små pixlar innebär typiskt att sensorn får svårt att släppa in ordentligt med ljus, och detta ska de båda kamerasensorerna motarbeta med hjälp av en teknik som kallas Tetracell. Det bygger på att fyra små pixlar klumpas ihop till en pixel för att på så sätt släppa in mer ljus i svag belysning. Båda sensorerna ska stöda gyroskop-stödd bildstabilisering och GD1-sensorn ska även stöda HDR-fångst av video.

Samsung förväntar sig att båda kamerasensorerna ska börja massproduceras mot årets slut, vilket kan bli lite väl tätt inpå den förväntade lanseringen av Galaxy S10-familjen, men det är ingen omöjlighet. Om Samsung väljer att göra som med Galaxy S9-familjen kan ett avtäckande av S10-telefonerna ske under nästa års Mobile World Congress i Barcelona.

Källa: Allaboutsamsung.de, Samsung

Kommentarer
19 svar

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.

Google köper teknologi från klocktillverkaren Fossil, och rekryterar dessutom flera av företagets utvecklare. Kanske är detta en signal om att en Pixel-klocka från Google är på gång?