Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Oneplus 6T – när Android är som bäst

Den kanske inte har flest uppseendeväckande finesser, men Oneplus senaste uppdatering är på alla sätt en fröjd att använda, och den absolut mest prisvärda Android-luren som finns. Andreas har testat.

Android-regenten uppdateras

När jag testade Oneplus 6 tidigare i år konstaterade jag att det var marknadens bästa Android-telefon. Den rena och polerade Android-mjukvaran i kombination med snabb hårdvara och en förvånansvärt imponerande kamera gjorde tillsammans med det låga priset att inget annat kunde konkurrera. Hösten 2018 har konkurrensen hårdnat, och även om Oneplus inte får höstens bästa utmärkelse är det ändå en Android-upplevelse jag blir smått förälskad i.

Sammanfattning och betyg

Oneplus 6T är precis vad den ska vara: en modernisering av föregångaren som lägger till modern teknik som håller den fräsch fram till vårens uppföljare. Det introduceras faktiskt ny teknik här i form av fingeravtrycksläsare, men gammal teknik tas också bort i form av hörlursporten. Oneplus 6T är en fröjd att använda, och du får här en av de absolut bästa Android-telefonerna till ett betydligt lägre pris än de närmaste konkurrenterna.

Fördelar

+ Den bäst optimerade Android 9-upplevelsen
+ Förbättrad batteritid
+ Imponerande bra kameraresultat i HDR-läge
+ Fingeravtrycksläsare i skärmen fungerar bra
+ Väldigt mycket telefon för pengarna

Nackdelar

- Nattfoto-läget är en besvikelse
- Hörlursporten försvinner
- Ingen trådlös laddning
- Ingen LED-lampa för notiser

Oneplus 6T är som namnet antyder en uppdatering av föregångaren. Det är samma systemkrets på insidan, Snapdragon 845, och det är även samma alternativ för primärminne och samma kamerasensorer. Det har dock skett några förändringar sett till insidan. Lagringsalternativen har nu tagit steget upp till 128 eller 256 gigabyte, alltså ingen modell med 64 gigabyte lagring, och hörlursporten har nu försvunnit till förmån för ett större batteri på 3 700 milliamperetimmar.

Skärm med dropp-flärp

De mest uppseendeväckande egenskaperna hos Oneplus 6T sitter utan tvekan i skärmen. Det har inte med den 6,44 tum stora OLED-skärmen att göra, som trots att den är något högre och har högre upplösning än föregångaren till största delen är sig lik. Nyheterna finns istället i hur selfiekameran och högtalaren integrerats. Oneplus 6T hyser kameran i vad som än så länge får kallas en dropp-flärp, i väntan på ett mer officiellt namn.

Istället för en stor hak-formad flärp som majoriteten av konkurrenterna använder har Oneplus istället valt att hysa den främre selfie-kameran och avståndssensor i en dropp-formad flärp som tar upp betydligt mindre utrymme. Ovanför denna befinner sig högtalaren i en smal remsa längs med telefonens toppsida. Det ger telefonen en särskiljande stil på marknaden som definitivt ser läcker ut. Tyvärr har detta också medfört att Oneplus 6T inte har någon LED-lampa för notiser, vilket jag saknade en del under testandets gång.

Att skärmen och dess upplösning är mer eller mindre sig lik innebär också att det större batteriet ger en märkbar förbättring i batteritid jämfört med Oneplus 6, som hade klart godkänd batteritid men utan att imponera. Oneplus 6T kan nu ge dig en hel dags användning vid medel- till tung användning. Med en hel dag menar jag fram till kvällen, vilket föregångaren inte orkade med. Om du blandar tyngre uppgifter som trådlös surfzon med långa stunder av aktiv skärmtid kan du få soppatorsk tidigare än så, men det är betydligt mindre sannolikt än tidigare.

Precis som tidigare finns inte stöd för trådlös laddning, något Oneplus bestämt hävdar att de inte kommer inkludera i en telefon förrän tekniken kommer upp i samma nivå som trådbunden laddning. Snabbladdaren som ingår i paketet laddar upp telefonen kvickt, och på en halvtimme får du strax över 50 procent laddning vilket räcker för en normal arbetsdag, särskilt om du nyttjar det batterisparande läget. Oneplus har inte heller den här gången certifierat telefonen för vattentålighet enligt någon IP-standard, vilket de själva hävdar beror på att det skulle tillföra en kostnad på ett par hundralappar till slutkunden. Oneplus 6T ska tåla den sortens vattenstänk och dammiga miljöer som andra moderna telefoner tål, men du får alltså ingen försäkran på pappret.

Fingeravtrycksläsare i skärmen

Huawei hann före Oneplus med fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen med några veckor, så detta blir höstens andra flaggskeppstelefon där fingrarna ska placeras på skärmen istället för telefonens baksida. Precis som med Huaweis lösning bygger detta på att en kamera monterats under skärmen som läser av fingrarnas mönster med hjälp av gröna ljusstrålar. Valet av grönt ljus bygger tydligen på att detta gör det lättare för kameran att tolka mönster i olika hudfärger och nyanser.

Detta fungerar faktiskt förvånansvärt bra. Det är något långsammare än en traditionell fingeravtrycksläsare, men när det fungerar går det så pass snabbt att du knappt märker någon skillnad. Tyvärr är tekniken något mer känslig för olika vinklar. När jag placerar tummen vinklad från sidorna misslyckas den ibland med att läsa av tummen, i större utsträckning än en traditionell läsare. Det går att minimera problemet genom att lägga in samma finger flera gånger från olika vinklar, men det är ändå inte riktigt lika pålitligt som en vanlig läsare. Läsaren blir dock bättre med tiden och mot slutet av testperioden lyckades den läsa av fingrarna betydligt mer pålitligt än i början av testet.

Det större batteriet och fingeravtrycksläsarens kamera har dock tvingat fram borttagandet av en funktion som många hyllat Oneplus för att de behållit i tidigare telefoner - hörlursporten. Utrymmet som denna hade krävt gick inte att kombinera med större batteri och fingerkamera, och finns därför inte kvar. Som plåster på såren ingår det en USB Type-C till 3,5 millimeters-adapter i paketet, men för dig som inte vill hålla reda på en sådan är det bara att acceptera att hörlursportarna nu är i det närmaste utrotade på mobiler.

Alternativ för lagring och minne

Konfiguration

Pris

6 GB primärminne + 128 GB lagring

5 795 kr

8 GB primärminne + 128 GB lagring

6 295 kr

8 GB primärminne + 256 GB lagring

6 795 kr

Kommentarer
33 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.