Oneplus 6T – när Android är som bäst

Den kanske inte har flest uppseendeväckande finesser, men Oneplus senaste uppdatering är på alla sätt en fröjd att använda, och den absolut mest prisvärda Android-luren som finns. Andreas har testat.

Optimerad för Android 9

En av de särskiljande egenskaperna med Oneplus 6 var den väloptimerade versionen av Android 8.1 som låg till grund för det egna systemet Oxygen OS. Oneplus gör mindre kosmetiska justeringar av grundsystemet och lägger till några få egna funktioner, men till största del är det en ren installation av Android och så är även fallet med Oneplus 6T.

Här drivs systemet Oxygen OS 9 logiskt nog av Android 9 Pie, och precis som tidigare är det den bäst optimerade varianten av systemet på marknaden. Allt från menyer till navigering och start av appar flyter på silkeslent och snabbt, och det är överlag en fröjd att använda systemet. Enligt Oneplus själva samarbetar de med kretstillverkaren Qualcomm för optimering av mjukvaran, vilket är anledningen till att de kan klämma ut så mycket prestanda som möjligt ur Snapdragon 845-kretsen. Samma processor används ju i många andra flaggskeppstelefoner som inte kan skryta med lika god prestanda.

En anpassningsbar upplevelse

En stor styrka med Android är hur anpassningsbart systemet är, och detta är något Oneplus tar till vara på i Oxygen OS och lägger till alternativ för anpassning för de egna funktionerna. En av de mer uppenbara anpassningarna är att du kan välja mellan att använda virtuella knappar för navigering och att använda gester. Dessa gester fanns redan i Oneplus 6 där de fungerade mycket bra, och de fungerar lika förnämligt även här.

Du sveper upp för att gå till hemskärmen, sveper upp långsamt för att få fram menyn för öppna appar och sveper upp från skärmens nedre sidor för att gå framåt eller bakåt i navigeringen. Det är precis som tidigare också möjligt att anpassa hur flärp-utrymmet ska användas, och gillar du inte dropp-flärpen kan du välja att ha en svart list på skärmens övre del istället. De utseendemässiga anpassningarna i Oxygen OS är annars lika sedan tidigare, och de största ändringarna kommer från designspråket i Android 9 för menyer.

Andra egna funktioner som återfinns även här inkluderar bland annat spelläget som aktiveras när du startar upp ett spel på mobilen. Utöver att det låter dig välja om prestandaläge för processor, grafikkrets och minne ska låsas upp eller inte får du också välja om du vill låta samtal och notiser dyka upp under spelsessioner. Här kan också nämnas det särskilda läsläget som växlar gränssnittet till mer ögonvänliga monokroma färger, och nattläget som anpassar skärmens färgtoner efter tiden på dygnet. Detta kan också schemaläggas efter eget tycke.

En annan utmärkande egenskap med Oneplus-telefonerna är det fysiska reglage som numera befinner sig på telefonens vänstra övre sida. Reglaget kan växla mellan de tre notisnivåerna tyst, vibration och ring. De tre stegens grundinställningarna kan anpassas av användaren om man exempelvis inte vill att väckarklockor ska släppas igenom i tyst- eller vibrationslägen. Att snabbt kunna växla över till ett mindre påträngande läge utan att behöva låsa upp telefonen är en trevlig funktion jag verkligen uppskattar med Oneplus telefoner.

Outnyttjat experimenterande

En sektion i inställningsmenyn där jag anar outnyttjad potential är en sektion som kallas Oneplus-laboratorium. Tanken är att sektionen ska hysa mer experimentella funktioner, men den enda funktionen som finns att nyttja här är något som kallas smart förstärkning. Med denna funktion aktiverad analyserar systemet din dagliga användning och använder telefonens rikliga mängd primärminne till att ladda dina vanliga appar och spel snabbare.

Som användare kan du ge tumme upp eller ner till hur bra funktionen fungerar, vilket är ett klart trevligt system. Men, Oneplus skulle kunna göra så mycket mer med den här sektionen. Inkludera fler experimentella funktioner som de mer våghalsiga användarna kan testa och ge återkoppling på. Det skulle inte bara ge en betydligt större testgrupp åt Oneplus utan också ytterligare särskilja deras telefoner för den entusiastpublik som vill ha det senaste i Android-världen.

Överlag är Oneplus mjukvara ett av de största säljargumenten för telefonen. Det är inte bara den bäst optimerade versionen av Android på marknaden just nu utan uppdateras också flitigt med nya eller förbättrade funktioner, eller åtgärder för problem som uppdagas av användarna. Av de stora Android-aktörerna idag är det Oneplus jag har störst förtroende för när det gäller att hålla systemet väl fungerande över tid, en minst sagt viktig egenskap för en Android-telefon.

Kommentarer
33 svar

Den här veckan gästas podden av Karl Emil Nikka som av er läsare blev framröstad till Årets teknikinspiratör. Vi pratar förstås om säkerhet i olika former – missa inte detta!

Scott Forstall arbetade länge på Apple, numera jobbar han med Broadway-produktioner – men i den här intervjun pratar han ändå om tiden på Apple. Intressant tycker vi – missa inte!

I december är det slut på säkerhetsuppdateringar och annan support för operativsystemet Windows 10 Mobile. Microsoft rekommenderar istället Android eller IOS för de som ska skaffa mobil.

Vi går mot en rad platta lanseringar i vår enligt nya rykten från Apples leverantörskedja. Både instegsmodellen Ipad och minstingen Ipad Mini får uppdateringar.

Apples omtalade tv-tjänst växer i rask takt, och bolaget har nu massor av tv-serier och filmer på gång. Frågan är bara vad Apple har för planer – ska det bli en renodlad betaltjänst, eller blir det rentav en exklusiv gratistjänst för Apple-användare?

Den ikoniska mobilen Motorola Razr kommer att uppstå i ny modern tappning enligt en rapport. Mobilen kommer kosta en rejäl slant och sägs ha vikbar skärm.