Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Oneplus 6T – när Android är som bäst

Den kanske inte har flest uppseendeväckande finesser, men Oneplus senaste uppdatering är på alla sätt en fröjd att använda, och den absolut mest prisvärda Android-luren som finns. Andreas har testat.

Godkänd kamera med mörka bekymmer

När jag testade Oneplus 6 konstaterade jag glatt att företaget för första gången kunde hävda sig med marknadens bättre mobilkameror utan att skämmas för sig, och detsamma gäller även här. Det är fortfarande samma kombination av kamerasensorer på baksidan i form av en 16 megapixels normalsensor och en kompanjon-sensor på 20 megapixel som tillsammans ger stöd för digital 2x zoom. Precis som med Oneplus 6 levererar denna digitala zoom-funktion imponerande nog kvalitet på nivå med kameror med optisk zoom. Det har inte skett några revolutionerande ändringar med Oneplus 6T, men några justeringar och ett nytt nattläge tillhör nyheterna.

Eftersom hårdvaran är densamma förväntade jag mig inga större steg framåt för den generella bildkvaliteten, men jag blev faktiskt positivt överraskad av HDR-fotograferandet som tagit ett stort kliv framåt här. I miljöer med gott om färger, olika ljuskällor och mycket detaljer lyckas Oneplus 6T fånga kontrastrika bilder som behåller skärpan i detaljerna utan att de ser allt för bearbetade ut. Huawei Mate 20 Pro, som annars är min kamerafavorit just nu, har en något mer aggressiv skärpa i HDR-fotograferande vilket kan få vissa detaljer i omgivningen att se väldigt bearbetade ut.

Den stora förändringen Oneplus lyfter fram, och som ska komma till Oneplus 6 också via mjukvaruppdatering, är nattläget, eller Nightscape som det kallas. Det är ett läge för mörkerfotografi som är speciellt anpassat för att ge bättre bilder i stadsmiljöer eller andra typer av scener där där det finns ljuskällor i mörkret som kameran kan använda som referenspunkter.

Mycket riktigt blir bilder i stadsmiljöer generellt sett bra, men när nattläget används i andra situationer blir det oftast dåligt resultat. När jag fotograferade i en park med gatubelysning som ljuskällor blir ljussättningen förvriden, detaljerna suddiga och bruset överdrivet. I dessa situationer upplever jag det bättre att bara använda kamerans normala kameraläge och justera fokus för att uppnå bättre bildresultat, vilket faktiskt håller god nivå.

Porträttläget ser mer eller mindre ut att fungera som tidigare, vilket innebär hyggligt bra porträttfoton som inte konkurrerar med marknadens giganter som Apple, Google eller Huawei. Men för den som bara vill ta hyggliga porträttfoton löser telefonen uppgiften acceptabelt. Ett område Oneplus säger sig ha förbättrat är den främre selfiekameran som justerats av en proffsfotograf. Jag är inte någon expert på området, och tar väldigt sällan självporträtt själv, men jag har svårt att se några stora förbättringar här. Det finns ett förskönande bildläge som retuscherar selfiebilderna för att se så effektfulla som möjligt, men utifrån mina tester blir resultaten sällan en märkbar förbättring.

Ett trevligt tillskott i kameran är att Google Lens nu finns integrerad där. Google Lens låter dig använda kameran för att läsa av objekt och information i din omgivning och erbjuda dig relevant information baserat på detta. Du kan exempelvis läsa av QR-koder, eller få förslag på liknande produkter som de som syns framför kameran. Det här är samma typ av funktion som Samsung erbjuder med sin Bixby Vision-assistent och överlag fungerar det mycket bra. Google Lens representeras dock av en liten ikon i kameragränssnittet som jag tror många kan missa om de inte vet vad den representerar.

Den bästa renodlade Android-mobilen

Till syvende och sist får Oneplus 6T utmärkelsen imponerande, vilket den sannerligen är. Den får ändå i höst se sig slagen av Huawei Mate 20 Pro som är fylld till brädden med den senaste tekniken inom en rad olika områden och klassledande batteritid. Men för den som vill ha den bästa renodlade Android-upplevelsen finns det ingen konkurrent som kommer i närheten av Oneplus 6T. Att prislappen dessutom ligger åtskilliga tusen under vad de främsta konkurrenterna kostar är bara ytterligare en fjäder i hatten för Oneplus senaste fullträff. En solklar rekommendation alltså, och en telefon som passar utmärkt för de allra flesta.

Kommentarer
33 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.